"Zavedati se je treba, da v omenjenem primeru težko govorimo o velikih prihrankih, ker gre za dve različni stvari - nadomestne volitve župana se izvajajo po enih pravilih in volilni odbori dobijo svoje nadomestilo, izvedba referenduma pa po drugih pravilih," opozarja Vučko. Strošek za izvedbo referenduma po njegovih besedah znaša približno štiri milijone evrov. Strošek nadomestnih županskih volitev pa se razlikuje od občine do občine. V majhnih občinah lahko znaša od 30.000 do 40.000 evrov, v ljubljanski občini pa naj bi bil za prvi krog približno 450.000 evrov, je dejal. Vendar je poudaril, da natančnih podatkov o stroških za županske volitve ne pozna, ker jih v DVK ne zbirajo.

Civilna iniciativa za družino in pravice otrok, ki je zbirala podpise za razpis referenduma o družinskem zakoniku, je v medijih izrazila željo, da bi bili stroški z referendumom čim manjši. Zahteve za razpis referenduma skupaj s podpisi sicer še niso vložili, vendar pa si želijo, da bi bil izveden hkrati z nadomestnimi županskimi volitvami 11. oziroma 25. marca. Nadomestne županske volitve bodo v desetih občinah 11. marca, v Mestni občini Ljubljana (MOL) pa 25. marca.

Predlog sklepa o delni povrnitvi stroškov volilne kampanje za nadomestne volitve župana MOL, o katerem bo mestni svet odločal v ponedeljek, predvideva, da stroški volilne kampanje ne smejo preseči 0,25 evra na posameznega volilnega upravičenca v MOL. Če pride do drugega kroga glasovanja, se stroški volilne kampanje za oba kandidata lahko povečajo še za 0,15 evra na posameznega volilnega upravičenca.

Tisti kandidati, ki bodo na volitvah dosegli najmanj deset odstotkov glasov, so upravičeni do povrnitve stroškov v višini 0,12 evra za vsak dobljeni glas. Če pride do drugega kroga glasovanja, imata oba kandidata pravico do povračila stroškov le na osnovi dobljenih glasov v tem krogu. Skupni znesek povrnjenih stroškov ne sme preseči zneska porabljenih sredstev, razvidnega iz poročila mestnemu svetu in računskemu sodišču.