Koalicijska pogodba nosi naslov "Pogodba za Slovenijo 2012-2015" in ima 69 strani, po poročanju spletnega portala pozareport.si pa predvideva natančno razdelitev vseh ministrskih resorjev in vodilnih funkcij v državnem zboru ter skupno zavezo podpisnikov, da bodo takoj po uskladitvi pogodbe s stranko DeSUS v državni zbor vložili predlog za Janeza Janšo za mandatarja.

Janković: Soglašali bomo z nujnimi reformami

Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je po posvetu s predsednikoma SD in DeSUS, Borutom Pahorjem in Karlom Erjavcem, napovedal, da bo njegova stranka, tudi če bo v opoziciji, kot zdaj kaže, soglašala z nujnimi reformami. Na sestanku so sicer analizirali politične razmere in se pogovarjali o zakonih, ki jih je v četrtek sprejela vlada.

V vladnih prostorih so se danes sešli predsedniki Pozitivne Slovenije, SD in DeSUS ter njihovi strankarski kolegi Aleš Čerin, Patrick Vlačič in Ljubo Jasnić. Po sestanku je izjavo za medije podal le Janković, ki je pojasnil, da so analizirali politično situacijo po neizglasovanju mandatarja, se pogovorili o sprejemljivosti koalicijske pogodbe za vse tri stranke ter razpravljali o paketu zakonov, ki jih je vlada v četrtek vložila v DZ in morajo zdaj dobiti soglasje poslancev.

Kot je povedal predsednik Pozitivne Slovenije, je vodja poslanske skupine te stranke Jani Möderndrofer že pisal vodjem ostalih poslanskih skupin, da se oblikuje skupen odbor, ki bi te zakone obravnaval. Vlada je sicer v četrtek v DZ poslala predloge novega zakona o javnih financah, zakona o razvojnem načrtovanju, novele energetskega zakona, novele zakona o prevzemih, novele zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju ter novele zakona o hipotekarni in komunalni obveznici.

Janez Janša se popravnih izpitov ne bo šel

Janković je ponovil, da dejstvo, da ni bil izvoljen za mandatarja, zanj ni poraz, saj so po njegovih besedah izpolnili obljubo volivkam in volivcem. Kot je dejal, spoštuje vse tiste, ki so oddali svoj glas, tudi poslanci pa so bili v razpravi po njegovih besedah z eno izjemo zelo korektni. Kot je dejal, pa je prepričan, da bi bil rezultat drugačen, če bi glasovali vsi poslanke in poslanci.

Glede možnosti, da bi se vnovič potegoval za ta položaj, je pojasnil, da zdaj čakajo na pogovore s predsednikom republike Danilom Türkom, ki so napovedani za ponedeljek, in da bodo odločitev sporočili pravočasno. Ta trenutek o tem ne razmišlja, pač pa je zanj "prva stranka", ki se bo po njegovih besedah sestala v kratkem.

Janković je spregovoril tudi o torkovem sestanku z Janšo in potrdil, da sta govorila o morebitnih spremembah volilnega sistema. Na vprašanje, ali bi bil dvig parlamentarnega praga na sedem odstotkov bolj realna možnost kot večinski volilni sistem, pa je odgovoril pritrdilno.

Erjavec in Pahor po današnjem sestanku nista dajala izjav.

SD prejela osnutek koalicijske pogodbe

SD je prejela osnutek koalicijske pogodbe desnosredinskih strank, vendar je po besedah vodje poslanske skupine SD Janka Vebra še ne komentira, saj namerava dati prednost pogovoru s Türkom. Zato po Vebrovih besedah ne gre govoriti niti o vprašanju, ali bi se SD udeležil pogajanj z desnosredinskimi strankami.

Veber sicer ni seznanjen s tem, da bi SD ob osnutku koalicijske pogodbe morebiti prejel tudi povabila na pogajanja z desnosredinskimi strankami, je povedal za STA. Prejeli pa so povabilo na pogovor s predsednikom države, ki se ga bosta udeležila skupaj s Pahorjem.

SD svojega kandidata za mandatarja ne bo predlagal, predsednik države pa je tisti, ki v tem obdobju lahko predlaga kandidata za mandatarja. O tem se tudi najprej odloča, poudarja Veber in dodaja, da bo SD to proceduro tudi spoštovala. Prav zato se jim, pravi, nič ne mudi z analizo osnutka koalicijske pogodbe desnosredinskih strank, saj je "pač ena od ponudb, ki je prišla" in je nekaj, kar "mogoče sploh ni edino".

Vprašanja, ali torej SD do ponedeljka ne bo skupaj preučevala osnutka pogodbe desnosredinskih strank, ne more komentirati, pravi Veber, saj ni v njegovi pristojnosti. "V vsakem primeru pa bomo pogodbo tisti, ki z njo razpolagamo, prebrali," je poudaril.

Bodo za mandatarja podprli Janšo?

Tudi na vprašanje, ali bi SD utegnil podpreti Janšo za mandatarja, Veber ne odgovarja konkretno. Ponavlja pa, da poskušajo sedaj ublažiti posledice, ki so nastale pri oblikovanju vlade oz. nepotrditvi Jankovića. Spomnil je na zakone, ki jih je vlada vložila v parlamentarno proceduro. Poudarja, da so se glede podpore Janši v prvem krogu glasovanja o mandatarju opredelili zelo jasno in bodo zagotovo to jasno sporočili tudi v drugem krogu.

Ob nekaterih ugibanjih, da bi se naj Pozitivna Slovenija priključila SD, pa Veber poudarja, da sta to dve različni stranki in tako delovanje strank tudi razumejo. Za vse ostale aktivnosti in razmišljanju drugih strank pa, kot zagotavlja, ne ve.

Prestopov iz Liste Virant ne bo

Vseh pet poslancev Liste Virant, ki so se danes neuradno omenjali kot možni prestopniki v Pozitivno Slovenijo in SD, je odločno zanikalo takšno možnost. Zanikal jo je tudi Jani Soršak, ki naj bi bil pobudnik takega prestopa: "Gre za poceni provokacijo. Prestopov iz Liste Virant ne boste videli," pravi. Po oceni Sorška tistim, ki v javnost pošiljajo takšne "poceni manipulacije", ne bo uspelo, da bi razbili stranko. Zlasti pa je ne bodo, kot pravi, razbili sami. To, da so se vsi "spravili na Listo Virant", pa po njegovih besedah zgolj dokazuje, da so sredinska stranka.

V političnem zakulisju so se danes namreč znova pojavila namigovanja, da naj bi pet poslancev Liste Virant na pobudo Sorška prestopilo v Pozitivno Slovenijo. Pri tem se je omenjalo vodjo poslanske skupine Riharda Branislja, njegovo namestnico Katarino Hočevar, Polonco Komar, Bojana Starmana in Ivana Vogrina. "Govorice o prestopih iz naše poslanske skupine delujejo že otročje. To ne drži in žal nam je, da moramo to nenehno ponavljati," je za STA dejal vodja poslanske skupine Braniselj.

Njegova namestnica Katarina Hočevar je zaradi takšnih namigovanj žalostna in ogorčena. "O mojem prestopu nikakor ne more biti govora, niti se z nobenim o njem nisem pogovarjala. Sem nova v politiki in ostalih političnih obrazov sploh še ne poznam," je dejala in slikovito dodala, da je verjetnost njenega prestopa takšna, kot je verjetnost, da "začne Svetlana Makarovič obiskovati nedeljske maše". Tudi Komarjeva in Bojan Starman sta zagotovila, da o prestopu ne razmišljata, enako je včeraj ponovil Vogrin.