Pravni strokovnjaki sicer skrajševanju 14-dnevnega roka, v katerem lahko po ustavi predsednik republike predlaga istega ali drugega kandidata in v katerem lahko kandidate predlagajo tudi poslanske skupine ali najmanj deset poslancev, niso naklonjeni. Kot pravi pravnik Miro Cerar , gre za tako pomembno dejanje, da mora preteči 14-dnevni rok, da se vidi, kdo so možni kandidati. Možnost skrajšanja tega roka dopušča le v primeru, če bi predsednik republike že predlagal kandidata, prav tako pa bi ga že predlagali poslanci oziroma bi se vsi poslanci tej možnosti nedvoumno odpovedali.

Zoran Janković se včeraj še ni odločil, ali bo še enkrat kandidiral za mandatarja ali ne. Kot je mogoče slišati v njegovih krogih, je po sredinem glasovanju najprej napovedoval, da se za ponovno kandidaturo ne bo odločil, nato pa dopustil možnost kandidiranja v primeru, če bi poslanci iz desnosredinskih strank, ki naj bi mu pred prvim glasovanjem napovedovali podporo, to potrdili s podpisi oziroma prestopili v Pozitivno Slovenijo. Je pa Janković svojim sodelavcem po naših informacijah dejal, da se bo, če ne bo prevzel vodenja vlade, v prihodnje bolj posvetil stranki in njeni gradnji na terenu, saj je bila PS zelo na hitro ustanovljena in zato tudi zgolj napol oblikovana. Zagotovil jim je tudi, da se na župansko mesto ne namerava vrniti.

V SDS pa so po včerajšnji seji izvršilnega odbora ponovili, da bodo odgovornost pripravljeni prevzeti le, "če bo pred vlaganjem kandidatur podpisana zavezujoča koalicijska pogodba, ki bo omogočala večinsko koalicijo in trdno vlado". Zato so SDS, DL, SLS in NSi na ravni pogajalcev in predsednikov strank usklajeno koalicijsko pogodbo ponudile v nadaljnje usklajevanje tudi DeSUS in SD, kar je izvršilni odbor SDS včeraj ocenil kot odgovorno dejanje, "ki ga v teh razmerah terjajo razmere v državi". Slovenska demokratska stranka bo, kot pravijo, spoštovala odločitev obeh strank in nanjo ne želi vplivati. Poudarjajo pa, "da zahtevnost časa in težki izzivi, ki so pred Slovenijo, terjajo pretehtane odločitve v realnem času, brez popravnih izpitov in brez zavržnega dejanja iskanja in kupovanja poslanskih glasov ali tako imenovanih tretjih poti in tretjih oseb".

Da desnosredinske koalicije ne more biti, če se ji ne bosta pridružili bodisi DeSUS bodisi SD, je včeraj poudaril tudi prvak SLS Radovan Žerjav. Če bo izpolnjen ta pogoj, pa so se v SLS o sodelovanju v takšni vladi pripravljeni pogovarjati. Žerjav je tudi povedal, da v ljudski stranki morebitnega tretjega kandidata za mandatarja ne iščejo in ga tudi ne vidijo. "Opciji sta samo dve: Janković ali Janša," je spoznal prvak SLS. Žerjav verjame, da bosta DeSUS in SD na vabilo k sodelovanju odgovorili relativno hitro, morda že danes ali jutri. SD do včerajšnje popoldanske seje vodstva stranke omenjene pobude še ni dobila, zato se o tem tudi niso opredeljevali. Kot je bil kratek podpredsednik stranke Patrick Vlačič, so sklenili le, da SD svojega kandidata za mandatarja ne bo predlagala, o morebitnih drugih kandidatih pa niso odločali, saj ti še niso znani. Kar nekaj članov vodstva socialnih demokratov pa nam je včeraj zagotovilo, da možnosti, da bi vstopili v Janševo koalicijo, ni. Kot smo poročali, pa je Karl Erjavec po torkovi seji izvršnega odbora DeSUS povedal, da sta pogajalska skupina in on kot predsednik stranke dobila mandat, da se v primeru Jankovićevega neuspeha pogovarjata tudi z morebitnim drugim kandidatom za mandatarja.