Potem ko se je z novim letom začela uveljavljati nova socialnovarstvena zakonodaja, po kateri naj bi sistem socialnih transferov postal bolj pregleden in pravičen, centri za socialno delo v tem tednu postopno prehajajo na nov informacijski sistem za odločanje o pravicah iz javnih sredstev, imenovan ISCSD 2, in začenjajo z vnašanjem vlog, je na današnji novinarski konferenci povedal generalni direktor direktorata za socialo na ministrstvu Davor Dominkuš. Kot je pojasnil, je do zamude prišlo zlasti zaradi sprejetja interventnega zakona proti koncu lanskega leta. Ta je "spremenil nekatere ključne parametre, vgrajene v aplikacijo", je povedal.

Posegli v zadnjem hipu

Spomnil je, da se je po interventnem zakonu osnovna višina minimalnega dohodka, kot je bila načrtovana z novo socialno zakonodajo, znižala z načrtovanih 288 evrov za odraslo samsko osebo na 260 evrov. Tudi zaradi tega je bilo treba "v zadnjem hipu poseči v že pripravljene rešitve", je dejal. Po njegovih besedah se zavedajo, da bo prehodno obdobje nekaj časa trajalo in da tako zahtevna informacijska podpora ne more biti "idealno izpeljana čez noč".  Zagotovil je, da so poskrbeli za vse varovalne mehanizme, da prejemniki transferov ne bodo oškodovani.

Današnja predstavitev novega informacijskega sistema (Foto: Tomaž Zajelšnik).

Kot je poudaril, bodo centri za socialno delo prednostno odločali o vlogah, ki se nanašajo na denarno socialno pomoč. "Potem bomo vključili pravice, o katerih bomo presojali po uradni dolžnosti, nato pa še vse ostale," je dejal. Koordinator projekta e-sociala Tadej Gabrijel z ministrstva za javno upravo je opozoril, da gre za velik sistem, ki povezuje 37 podatkovnih virov in 22 institucij. "Vsi ti viri so zelo heterogeni tako iz tehničnega kot vsebinskega in organizacijskega vidika," je povedal.

Skoraj 1.300.000 evrov

Po njegovih besedah so v tem primeru z ministrstvom za delo sodelovali zlasti pri zagotavljanju komunikacijskega kanala, preko katerega dobivajo potrebne podatke za odločanje. Zagotovil je, da so ves čas pazili na to, da se osebni podatki ustrezno varujejo in da so možnost kakršnih koli zlorab zmanjšali na najmanjšo možno mero. Na ministrstvu so za STA pojasnili, da sta nadgradnjo obstoječega sistema pripravila Konzorcij ISA-IT in RAIS ter Comland d. o. o. Sredstva zanjo do zdaj skupno znašajo 1.298.934 evrov. Gre za sredstva iz proračuna ministrstva, navajajo.

Z novim letom se je začela uveljavljati socialna reforma. V skladu z zakonom o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev je treba vse pravice uveljavljati na centru za socialno delo. V skladu z zakonom o socialnovarstvenih prejemkih pa je denarna socialna pomoč v dveh višinah. Trajno nezmožni za delovno aktivnost ali starejši bodo skupaj z varstvenim dodatkom dobili 450 evrov. Za začasne prejemnike denarne socialne pomoči pa je bil sicer predviden znesek 288 evrov, vendar bo zaradi interventnega zakona ta znesek 260 evrov.