Franfurter Allgemeine Zeitung: Slovenija je še vedno brez vlade. Prvi poskus njenega oblikovanja je v sredo spodletel. Zoran Janković, ljubljanski župan in predsednik leve liste Pozitivna Slovenija, je poslance pozval, naj omogočijo "takojšnje" oblikovanje vlade zaradi naraščajočih državnih dolgov. "A dobil je le 43 glasov (dejansko jih je prejel 42, op. STA). Ni dobil niti glasov vseh poslancev treh strank, ki so se strinjale z oblikovanjem koalicije pod njegovim vodstvom." Zdaj bo na vrsti Janez Janša, ki bo moral na svojo stran pridobiti šest poslancev upokojenske stranke. Morebitne nove predčasne volitve pa glede na "pat položaj med strankami na levici in desnici" po volitvah 4. decembra niso izključene.

Avstrijska tiskovna agencija APA: Politične turbulence v Sloveniji še naprej onemogočajo boj proti krizi, brez vlade pa se podaljšuje agonija gospodarstva. Slovenija je tri mesece in pol brez vlade s polnimi pooblastili. V mali državi, članici območja evra, ki mora nujno oživiti gospodarstvo in konsolidirati javne finance, pa še ni videti konca politične krize. Zdaj, ko je kandidatu za premiera Zoranu Jankoviću v sredo v parlamentu spodletelo, se oblikovanje vlade prelaga še najmanj za teden dni. Po črnem scenariju pa lahko pride celo do novih predčasnih volitev. Politiki pa so preslišali številna opozorila in si vzeli čas za merjenje moči. Račun za politično negotovost pa medtem izstavljajo mednarodni finančni trgi. Po mesecu dni je zahtevana donosnost na slovenske obveznice znova presegla psihološko mejo sedmih odstotkov, izključena pa niso niti nova znižanja bonitetnih ocen.

Neue Zürcher Zeitung: V Sloveniji je pri oblikovanju vlade prišlo do "prekinjene partije". Zmagovalec na volitvah Zoran Janković v parlamentu ni prejel zahtevane večine. A ta trenutek tudi ni večine za drugo veliko stranko. Janković bi zdaj lahko dobil drugo možnost ali pa bo priložnost za oblikovanje vlade dobil Janez Janša iz drugo uvrščene Slovenske demokratske stranke. Toda obe strani imata v najboljšem primeru 44 glasov, premalo od potrebnih 46. Jeziček na tehtnici bi sicer lahko bila oba poslanca narodnih skupnosti, a sta napovedala, da ne želita prevzeti odgovornosti za sestavo vlade. Predčasne volitve v začetku decembra pa so imeli, da bi dosegli jasna politična razmerja. Le tako naj bi lahko sprejeli nujno potrebne varčevalne ukrepe, je bil tedaj razlog.

Le Figaro: Slovenski parlament je zavrnil imenovanje presenetljivega zmagovalca parlamentarnih volitev, milijonarja Jankovića, na čelo vlade. Slovenski predsednik Danilo Türk je 5. januarja bogatemu levosredinskemu županu Ljubljane poveril mandat za sestavo vlade, a so se pogajanja o oblikovanju vladne koalicije izkazala za zelo trda.

Hrvaški tisk: V Sloveniji pravi politični triler (v nadaljevanih)

Kljub zmagi na parlamentarnih volitvah 4. decembra lani slovenski mandatar Zoran Janković v sredo ni uspel dobiti zaupnice v parlamentu, v katerem ima njegova stranka, Pozitivna Slovenija, relativno večino, poroča danes Večernji list. Za Jankovića niso v parlamentu glasovali niti vsi člani njegove koalicije, pa opozarja Jutarnji list.

Že od ponedeljka zvečer, ko je Državljanska lista Gregorja Viranta, neizogiben partner za katero koli koalicijsko opcijo, napovedala, da ne bo podprla Jankovićeve vlade, je bilo jasno, da se v Sloveniji pripravlja nekakšen politični triler, navaja Večernji list.

Janković je menil, da mu manjkata le dva glasova, ki ju je mrzlično iskal pri poslancih narodnih manjšin. To je bila napaka v izračunu, na koncu ni dobil niti glasov manjšinskih poslancev, poleg tega sta mu hrbet obrnila tudi dva poslanca njegove koalicije, dodaja zagrebški časnik, ki piše o "drami v Sloveniji".

Jutarnji list poroča, da je bila Jankovićeva "koalicijska matematika" nekoliko drugačna od realnega stanja. "Zaradi strahu pred nakupom poslanskih glasov so nekatere stranke svojim poslancem prepovedale glasovanje," izpostavlja časnik.

Slišali smo se: da je draga solata in da je treba izogibati pastem nacionalizma

Dodaja, da se ni pojavil predlog štirih strank o Janezu Janši kot novem mandatarju, kar je bilo napovedano takoj po nezaupnici Jankoviću. Ni povsem jasno, ali bo Janša uspel sestaviti svojo koalicijo, ker Virantova podpora ni še zanesljiva, večino pa bo lahko imel, če bi ga podprli tako Virant kot DeSUS, sklene Jutarnji list.

"Sreda je bila dolg dan za slovenske poslance. Od zgodnjega jutra so se skoraj vsi vrstili za govornico parlamenta, da bi podprli ali kritizirali Zorana Jankovića. Slišali smo marsikaj - od kritik, da je draga solata v slovenski prestolnici, do tega, da se je treba izogibati vsem pastem nacionalizma," poroča Vjesnik.

Dodaja, da Slovenija 40 dni po volitvah še nima premiera ter da bo moral predsednik države Danilo Türk v prihodnjih 15 dneh predlagati novega mandatarja, ki bo verjetno Janša.