Predsednik republike je opozoril na 82. člen ustave, po katerem so poslanci predstavinki celotnega ljudstva in niso vezani na nikakršna navodila. "O tem bo treba v prihodnjih dneh temeljito razmisliti," je dodal. Po njegovih besedah smo danes v DZ videli veliko preigravanja, ravnanja, ki bi lahko opisali kot politični dribling in ne kot resno odločanje, pravi.

Za Türka Jankovič ostaja resen kandidat za predsednika vlade. "Potreben bo naslednji krog posvetovanj in odločanj. Jutri bom stopil v stik s strankami in ugotovil, kdaj je primeren trenutek za posvetovanja. Kaj več v tem trenutku ni mogoče napovedati," je povedal in dodal, da je prav tako preuranjeno odgovarjati na vprašanje, ali bo za mandatarja predlagal predsednika SDS Janeza Janšo.

Za ustavno spremembo

Predsednik DZ in prvak Liste Virant Gregor Virant je nad dogodki v DZ zgrožen, zlasti nad "netransparentnostjo in manipulacijami, ki so ves čas visele v zraku", zato se bo zavzel za ustavno spremembo, s katero bi bilo odločanje o mandatarju javno. Po njegovem mnenju so njegovi poslanci z neprevzemom glasovnice pokazali, da niso skorumpirani. Virant je v izjavi novinarjem zagotovil, da so se poslanci Liste Virant o neprevzemu glasovnic odločili sami, zato, da bi zavarovali lastno integriteto. "Veliko jih je namreč padlo pod sum politične korupcije, saj se je govorilo o tem, da je zagotovljenih 46 in celo 48 glasov. Bili so objavljeni njihovi obrazi," je opozoril Virant.

Za javno glasovanje o mandatarju se bo zavzel zato, ker meni, da bomo le tako lahko preprečili podmizne igrice, špekulacije, manipulacije in zagotovili politični higieno v državi. Poudaril je še, da ne bi bilo prav, da bi bil s takimi "prebežniki" izvoljen mandatar. "Če želi nekdo, in sicer iz katere koli poslanske skupine podpreti mandatarja v nasprotju s sklepi stranke, ima do tega vso pravico, toda prav je, da to javno pove in da se ne igramo nekih podtalnih igric," je še dodal Virant. "Predstavljajte si, kako se ljudje počutijo pod takim pritiskom." Virant je še zagotovil, da se o novem kandidatu za mandatarja še ne pogovarjajo in da se tudi še ni sestal z Janšo. O novi koalicijski pogodbi bodo govorili - če in ko bodo povabljeni, je dodal.

Janša: Ponudba še velja

Janša ocenjuje, da je bilo neodgovorno, da se je Jankovič po podporo v DZ podal brez podpisane koalicijske pogodbe. Povedal je, da SDS predloga za mandatarstvo ne bo vlagala, dokler ne bo imela podpisane koalicijske pogodbe, ki zagotavlja trdno večino. Predlog za to, da bi SDS vložila predlog za mandatarja, po Janševih besedah tako še ni pripravljen. Sam ocenjuje, da je 50 glasov trenutno "največja možna trdna večina". Na vprašanje, ali pričakuje, da bo predlog za njegovo mandatarstvo v DZ vložil predsednik republike, pa odgovarja, da ne pričakuje ničesar.

Glede možnosti, da bi predsednik republike za mandatarja znova predlagal Jankovića, pravi, da je to njegova pravica, da pa v drugem krogu predsednik republike ni več edini in najmočnejši predlagatelj: "Zagotovo je igra končana, če predlog za mandatarja istočasno vloži absolutna večina poslancev. V tem primeru namreč noben drug predlagatelj nima možnosti, da dobi naklonjenost absolutne večine poslancev, in bi bilo vztrajanje pri takšnem predlogu zgolj izgubljanje časa."

DeSUS ga ne skrbi

Sicer pa po njegovem mnenju zdaj ni časa za ponavljanje glasovanja, saj je pred DZ zgolj še en resen poskus, sicer bodo zaradi tako napisane zakonodaje najverjetneje predčasne volitve, pravi. "Čas, ki je pred nami, ni ponavljanje postopka in razreda, ampak je zadnji resen poskus pred ponovnimi volitvami," je dejal. Ali si te država lahko privošči, pa je po njegovih besedah drugi vprašanje. Janša je tudi povedal, da ponudba koalicijske pogodbe, ki jo je SDS pred časom poslala strankam, s strani SDS še velja. Štiri stranke so do zdaj uskladile vsa odprta vsebinska vprašanja, pogodba, ki ima 70 strani, pa je tudi parafirana. Vendar omenjene štiri stranke - SDS, Lista Virant, SLS in NSi - po Janševih besedah nimajo dovolj glasov za trdno večino, zato bodo potrebna še pogajanja z ostalimi strankami, je povedal.

Pri tem glede DeSUS pravi, da med njimi ni bistvenih razhajanj. SDS bo imela po njegovih besedah v četrtek sejo izvršilnega odbora, na kateri bo ocenila položaj in se tudi formalno odločala, kako naprej. Prav tako bodo nadaljevali usklajevanja znotraj skupine omenjenih štirih strank. Glede današnjega glasovanja v DZ pa Janša pravi, da so poslanci pri glasovanju svobodni: "Svobodni so, da glasujejo za, da glasujejo proti in da se vzdržijo. To je popolnoma v skladu z ustavo. Veliko vprašanje pa je, ali je v skladu z duhom ustave in voljo volivcev, vztrajati na kandidaturi, za katero nimaš večine in računat na to, da se bo kakšen glas vmes kupil."

Resnost trenutne situacije

Kot je v izjavi za medije po glasovanju o mandatarju dejal vodja poslanske skupine SD Janko Veber, se v poslanski skupini SD zavedajo, da je situacija izjemno resna, da Slovenija še naprej nima vlade s polnimi pooblastili. "Zato to terja tudi pri Socialnih demokratih temeljit premislek, kako ravnati naprej," je poudaril. Slovenija po njegovih besedah ne more delovati v razmerah ob nepopolnem vladanju in tudi ob nepopolnem delovanju DZ.

"To nam ne koristi niti na zunanjepolitičnem niti na notranjepolitičnem področju. To moramo resno analizirati in to je zdaj naša prva naloga, ki jo bomo opravili," je dejal, na več vprašanj pa ni želel odgovoriti. Tudi sicer Veber ni želel komentirati izida glasovanja, na katerih Janković ni prejel niti vseh glasov poslanskih skupin, ki so mu podporo napovedale. "Glasovanje je bilo tajno, poslanci so se pač odločili, kot so se odločili," je dejal.

Zagotovo ni konec sveta

To zagotovo ni konec sveta, pričakujemo drugi krog, nepotrditev Zorana Jankovića za mandatarja komentira predsednik SLS Radovan Žerjav. Zatrdil je, da poslanci SLS glasovnic niso prevzeli, ker je bil pritisk medijev nanje prevelik in niso želeli biti tisti, ki bi se za nekom skrivali. Želeli so, da je glasovanje jasno in čisto, brez trohice suma.

Pritisk predvsem medijev na poslance SLS po tistem, ko je bilo povedano, da sta zagotovljena 45. in 46. poslanski glas, je bil po Žerjavovih besedah prevelik, zato so se odločili za to, da glasovnic ne prevzamejo. Želeli so, da bi bilo glasovanje o mandatarju brez trohice suma, da je kdor koli storil kakor koli drugače, kot so se dogovorili.

Preberite še: Janković z nezadostno podporo za mandatarja

To je bila enotna želja njihovih poslancev in Žerjav meni, da so storili prav. Mandatar se namreč po njegovih besedah vendarle mora postaviti "na čisto in transparentno, brez skrivanja", ko se glasuje o njem. Na vprašanje, kdaj bo predlagan najverjetnejši drugi mandatar Janša, pa Žerjav odgovarja, da tega še ne vedo in bodo še videli. 

V DeSUS glasovali za

Vseh šest poslancev DeSUS je sledilo sklepu izvršnega odbora stranke, da DeSUS podpre Zorana Jankovića za mandatarja, je za STA po glasovanju pojasnil predsednik stranke Karl Erjavec. Kot je napovedal, pa bodo podporo v morebitnem drugem krogu glasovanja vezali na to, da bo Janković jasno predstavil, kateri poslanci mu zagotavljajo večino. Erjavec je napovedal, da se bo po današnjem glasovanju, ko kandidat Janković ni prejel zadostne podpore, sestal s Türkom, ki je tudi sam že napovedal pogovore s predstavniki poslanskih skupin.

Kot je poudaril, pa si "ne moremo več privoščiti", da bi poslanci glasovali o kandidatu za mandatarja, ki ne bi imel zagotovljene podpore. Zato želi, da bi Janković ob morebitnem drugem krogu glasovanja jasno povedal, katera dva poslanca bosta predstavljala 45. in 46. glas, ki bi mu zagotovila večinsko podporo. Na predstavitev takšne večine bo po besedah Erjavca vezano tudi njihovo glasovanje ob morebitnem drugem krogu.

Peterle: Čim prej do koalicije, reševati je treba Slovenijo in ne levico

Tisti, ki so sposobni oziroma ki hočejo sestaviti koalicijo, naj to čim prej naredijo, ker se položaj Slovenije iz dneva v dan slabša, meni evropski poslanec Lojze Peterle. Prepričan je, da ni časa čakati štirinajst dni in da je treba prenehati reševati levico. "Reševati je treba Slovenijo," je poudaril za STA.

Evropski poslanec Lojze Peterle je dejal, da je predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković in kandidat za mandatarja, ki na glasovanju v DZ ni bil izvoljen za novega mandatarja, že drugič videl, da ne gre. Ima pa vtis, da tudi predsednik republike Danilo Türk ne vidi, da ne gre.

Glede na to, kar je Türk povedal na današnji tiskovni konferenci, se Peterle ne bi čudil, da bi predsednik republike predlagal istega kandidata še enkrat.

Peterleta skrbi za Slovenijo: "Poglejmo samo, kam je prišel pribitek pri slovenskih obveznicah, čez sedem odstotkov, torej vsakršno odlašanje jasnih odločitev je škodljivo za Slovenijo".

Slutili so, da ne bo izvoljen

Predsednica NSi Ljudmila Novak je po glasovanju o mandatarju dejala, da je sicer delno presenečenje, da Janković ni dobil podpore, vendar pa so v NSi "nekako slutili", da ne bo izvoljen. Poudarila je, da poslanci NSi niso glasovali, ker niso želeli povzročiti sumov, da so oni tisti, ki so glasovali kakorkoli drugače, kot so obljubili. Ob tem je Novakova pojasnila, da bodo najprej počakali, da bo Türk podal svoj predlog, če bo to storil, sicer pa so vse možnosti odprte.

Pogovori o Janševi koalicijski pogodbi se bodo tako po besedah predsednice NSi verjetno kmalu nadaljevali, saj "čas teče" in je treba nadaljnje korake narediti čim prej. Na novinarsko vprašanje, če Novakova pričakuje, da bo Türk mandat dal Janši, je odgovorila, da ga lahko dajo tudi poslanci, če ga predsednik ne bo dal. "Verjetno vsi niso glasovali tako, kot so obljubili, to pa je pravica poslancev, da glasujejo po svoji vesti," pa je komentirala dejstvo, da Janković ni zbral niti predvidenih 44 glasov.

Bučar ne vidi rešitve

Predsednik prvega slovenskega demokratično izvoljenega parlamenta in starosta slovenske politike France Bučar je po glasovanju dejal, da to ni "nič novega", poroča STA. Situacija je do "kraja zapletena", je ocenil. Bučarjev prvi vtis po današnjem glasovanju je, da "to ni nič novega pod soncem, nič posebnega". "To se nam ponavlja že vseskozi, že več let," je opozoril. Sam ne vidi rešitve za izhod iz situacije, ki je, kot pravi, "do kraja zapletena".