Kot je namreč pojasnila, so stroški ogrevanja šole iz leta v leto višji, predvideni del lanskega proračuna so tako presegli že pred iztekom leta. V zadnjih dneh leta 2011 so zato zmanjšali moč ogrevanja, da bi v začetku leta 2012 naročili nove količine olja, vendar se je zapletlo pri nastavitvah sistema, učilnice pa so se nato ogrevale dlje, kot so pričakovali. Ogrevanje šolskih prostorov je zdaj že urejeno, je še dodala Bevkova.

Učenci so bili po besedah ravnateljice brez ogrevanja en dan, tovrstnih težav pa ob minulih izkušnjah na tak način ne bodo več reševali, je še dodala. Ob tem je pojasnila, da so leta 2010 stroški ogrevanja šole s kurilnim oljem znašali 31.000 evrov, leta 2011 pa so zaradi povišanih cen energenta skočili na skoraj 39.000 evrov.

Cisterna olja zadošča za dobre tri tedne, problem v šoli pa povzročajo predvsem energetsko neučinkovita okna v avli šole, je še povedala Bevkova, ki je o tem obvestila tudi MOK. Slednja namreč financira šolo, lani pa se je odločila na nekatere šole in vrtce namestiti sončne elektrarne, česar so si po besedah Bevkove želijo tudi na njihovi šoli.

Zaradi prezasedenosti reorganizacija nemogoča

Na MOK so pojasnili, da so v zadnjih dneh intenzivno pristopili k reševanju problema ogrevanja. Osnovna šola bi lahko k reševanju problema pristopila z reorganizacijo pouka, vendar to zaradi prezasedenosti trenutno ni bilo možno (šolsko poslopje je namenjeno 18 razrednim oddelkom, obiskujejo pa jo učenci v 22 oddelčnih skupinah).

Kot so še dodali na MOK, se je šoli maja 2010 odreklo poročanje na seji Sveta MOK, ker takratno vodstvo občine ni zaznalo večjih ekonomsko - organizacijskih problemov. Že takrat pa so ugotovili prekomerno število učencev na šoli. Vodstvo se je neuspešno lotilo reorganizacije šolskih okolišev, kar pa ni obrodilo sadov in rešilo problemov, so še razložili.