Poslanec Liste Virant Ivan Vogrin, za katerega se je namigovalo, da bi lahko prestopil v Pozitivno Slovenijo, je po sestanku poslanske skupine poudaril, da so ga na sestanku opozorili, da naj bo previden pri glasovanju. Po njegovih besedah bi se namreč lahko zgodilo, da bi eden ali dva druga poslanca glasovala za Jankovića, eden od njiju pa bi ta glas pripisal Vogrinu. Glede na vsa ostala dogajanja, ga morda poskušajo prikazati kot neverodostojnega člana poslanske skupine, morda tudi poslanca, je zato ugotavljal Vogrin. "In to je nevarna igra," je dodal.

Poslanec Vogrin: Govorice o prestopu v drugo stranko so le špekulacije

Vogrin je še enkrat poudaril, da bo v sredo glasoval v skladu s sklepom sveta stranke. Meni, da je stranka enotna glede stališča, da Jankovića ne podpre za mandatarja, niti ne gre z njim v koalicijo. Še enkrat je ponovil, da če bo on kdaj spremenil svojo odločitev, bo to tudi sporočil, da bi se to zgodilo že v sredo, pa da ni mogoče.

Virantov poslanec z Jankovićem

Vogrin je povedal, da so ga v zadnjem času kontaktirali predstavniki obeh političnih taborov, tudi iz Pozitivne Slovenije, ki jih je zanimalo, kako bo glasoval, vsem pa je povedal, da bo glasoval proti Jankoviću kot mandatarju. Vogrin je za STA pozno popoldne potrdil informacijo, da se je danes popoldne sestal z Jankovićem, na sestanku je bil tudi poslanec Pozitivne Slovenije Gašpar Gašpar Mišič.

Kot je povedal, so zelo previdno govorili o vseh stvareh, na koncu pa je Jankoviću povedal, da se bo pri glasovanju o mandatarju držal sklepa stranke. Na sestanek ga je sicer povabil Mišič, ki ga je že pred tednom dni kontaktiral po elektronski pošti, je pojasnil. Vogrin tudi pravi, da bi bilo nekoliko nenavadno, da bi od tedaj, ko je medijem pojasnil namero glasovanja, spremenil svojo odločitev.

V Listi Virant ni pričakovati podpore

Po besedah vodje poslanske skupine Liste Virant Riharda Branislja so v stranki prepričani, da 45. in 46. poslanskega glasu, ki bi Jankoviću v sredo zagotovila potrditev za mandatarja, Janković v Listi Virant ne bo našel. Precej špekulacij je, da bi za Jankovića lahko glasoval poslanec te stranke Bojan Starman, ki ga sicer na današnji seji poslanske skupine ni bilo.

Dušan Kumer: Odločitev Virantove liste spominja na politično prešuštvo

Toda Braniselj zagotavlja, da Starmana danes ni bilo zaradi drugih obveznosti, vendar pa so bili v ponedeljek na seji sveta stranke jasni, usklajeni in enotni. Braniselj je tako prepričan, da ne Vogrin ne Starman ne bosta glasovala v nasprotju s sklepom sveta stranke, torej za Jankovića, ampak "lahko se pustimo tudi presenetiti". V Listi Virant po besedah Branislja niso preigravali scenarija, da bi njihova stranka v primeru, da Janković ne bo potrjen, zbirala deset poslanskih glasov za predlog novega mandatarja. Tedaj bo, pravi, spet na potezi predsednik države, ki bo podelil mandat naprej, Lista Virant pa se bo sproti odločala.

Poslanci niste bogovi, ampak podaljšana roka ljudstva, dosežite soglasje

Ob vprašanju, ali bi podprli predsednika SDS Janeza Janšo za mandatarja, če bi ga kdorkoli predlagal z 10 poslanskimi glasovi, pa Braniselj ocenjuje, da to na sredini seji proceduralno niti ni možno. Lista Virant se bo držala demokratičnih pravil, ki so predvidene za take vrste izvolitve predsednika vlade, še pravi. Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je pojasnil, da jih nihče blizu Zorana Jankovića ni prosil za podporo. Poudaril je, da so že takoj pojasnili, kakšno je njihovo stališče, torej, da sta programa NSi in Pozitivne Slovenije preveč različni, da bi lahko sodelovali v Jankovićevi vladi. Kar pa so slišali javno, pomeni, da Janković ne bo imel dovolj podpore za izvolitev, je še povedal.

Janković pred sejo sveta stranke brez komentarja o morebitni "črni sredi"

Namigi, da ima Janković tudi 45. in 46. glas, so lahko špekulacije in provokacije, lahko pa tudi kaj resnega, saj poznamo primere iz zgodovine, je ocenil Tonin. "Morda pa je to njihov zadnji argument, s katerim poskušajo prepričati poslance DeSUS, naj glasujejo zanje," je dodal. Tudi predsednik SLS Radovan Žerjav je povedal, da niso bili deležni nobenega prepričevanja. Ali ima Janković 45. in 46. glas Žerjav pravi, da ne ve in da treba počakati na jutri.

Stranka SDS Jankovića ne bo podprla

Na twitter računu stranke SDS so zapisali, da Jankovića ne bodo podprli. Dodali so, da tudi sami "s pičlo večino" 46 poslanskih glasov niso pripravljeni sestavljati vlade. Prvak SDS Janez Janša se je sicer danes z delegacijo sestal z Jankovićem, ki ima za potrditev v DZ zagotovljenih le 44 glasov poslancev.

Delegaciji SDS in Pozitivne Slovenije sta se na kratkem pogovoru sestali na povabilo slednje, je stranka še zapisala na twitterju. Če bo SDS opozicija, bo podprla dobre vladne projekte, so zapisali. Če bo v vladi, enak pristop pričakuje od Jankovićeve stranke, prav tako bo SDS obnovila partnerstvo za razvoj, so dodali. Ob tem v stranki zagotavljajo, da so se v obeh primerih pripravljeni usklajevati z vsemi parlamentarnimi strankami o potrebnih rešitvah, ki terjajo ustavno večino.