Janković je dejal, da mu nekako "ne gredo skupaj" različne izjave o pogajanjih. V nekaterih strankah, predvsem Listi Virant, so namreč na začetku pogajanj ugotavljali, da je Janković preveč izključujoč in da ne sprejema nobenih predlogov, v drugem delu pogajanj pa, da pri pogajanjih preveč popušča in sprejema vse predloge.

"Očitali so mi, da sem preveč odločen, hkrati pa preveč popuščam. Naj se odločijo. Jutri grem v državni zbor predstaviti program, saj je to volja volivcev in predsednika republike. Naj poslanci premislijo, kaj so obljubili volivcem in se zavedajo, da državljani ne pozabljajo," je povedal Janković.

Ne bo obupal

Po njegovih besedah so imeli v Pozitivni Sloveniji danes posvet, ali naj jutri sploh gre v državni zbor. "Odločil sem se, da grem, celotna stranka mi je izrazila podporo. Vedno bomo dajali prednost državi pred stranko, k istemu pozivamo tudi preostale," je dodal.

"Prepričan sem, da bo glasov dovolj. Potrebovali bi večjo koalicijo, ampak mogoče vas bo kakšno ime v vladi presenetilo. Z Janšo smo zmenjeni za podporo za državo najpomembnejših zadev," je kandidat za mandatarja odgovoril na vprašanje, kako si predstavlja vladati s 46 glasovi podpore.

Sestanek z Janšo

Povedal je, da se je danes sestal tudi s SDS in njenim predsednikom Janezom Janšo. Govorili so o razvojnih projektih, referendumski zakonodaji in drugačnemu sistemu volitev. Sestal se je tudi s predsednikom republike Danilom Türkom, ki je izrazil pričakovanje, "da bomo s poslanci in poslankami našli skupen jezik glede na to, da smo imeli parafirano, ne pa sicer tudi podpisano, koalicijsko pogodbo".

Tako jutri v državnem zboru pričakuje "pozitiven rezultat". Glede 45. oziroma 46. glasu pravi, da je dobil kar nekaj sporočil, da bo prejel podporo iz različnih strank. Ob tem je dejal: "Ne pričakujte pa od mene imen."

Ministrska mesta

Glede koalicijskih pogajanj je Janković danes še povedal, da je bilo sprva v igri enajst ministrskih mest in mesto predsednika DZ, pozneje pa so jih povečali na dvanajst mest in mesto predsednika DZ, zato so v nedeljo zvečer ostalim strankam predlagali, da se ministrska mesta in mesto predsednika DZ razdelijo znova.

Po novem dogovoru bi Pozitivna Slovenija dobila pet mest, SD in Lista Virant po tri, DeSUS pa dve mesti. Ker pa so slednje tri dobile več mest, kot bi jim pripadalo glede na število poslancev v DZ, so v Pozitivni Sloveniji predlagali, da na ta račun njihova stranka dobi več mest državnih sekretarjev. Ta predlog je bil nato poslan vsem trem strankam, ki nanj niso imele pripomb, je dejal Janković.

Skopi z izjavami

Člani sveta, tudi predsednik stranke Janković, so bili pred začetkom seje z izjavami skopi. Zaenkrat ima namreč kandidat za mandatarja v DZ zagotovljenih 44 glasov poslancev, za potrditev pa potrebuje še dva. Njegova potrditev je tako uganka. Potem, ko je Lista Virant v ponedeljek odrekla podporo Jankoviću in zagotovila, da z njim tudi ne bo šla v koalicijo, je DeSUS danes sporočil, da bo Jankovića v sredo podprl.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je sicer dejal, da mu je Janković namignil, da že ima zagotovljenih potrebnih 46 glasov. Janković na vprašanje, ali ima te glasove res zagotovljene, pred sejo sveta ni odgovoril. Odločitev Liste Virant bo komentiral ob 16.30. Tudi člani sveta so bili z izjavami skopi. Poslanka Janja Klasinc je na vprašanje, kdo je poslanec, ki bi utegnil prispevati 45. ali 46. glas za Jankovića, odgovorila, da "pozitivec".

Črna sreda?

Poslanka Maša Kociper upa, da v sredo ne bo "še ena črna sreda", ob čemer misleč na ustanovno sejo DZ dodaja, da tudi "prva ni bila tako blazno črna, kot se je poskušalo prikazati". Na koncu je bil po njenih besedah DZ konstituiran, kar je bil tudi namen Pozitivne Slovenje. Ob vprašanju glede 46. glasu za potrditev Jankovića pa pravi, da je treba počakati na sredo.

Po besedah poslanke Pozitivne Slovenije Renate Brunskole je to, da Janković dobi še 45. in 46. poslanski glas, kar bo zadostovalo za njegovo potrditev v DZ, želja tako "nas kot državljanov in državljank". Ob novinarskem komentarju, da Janković 46. poslanski glas menda že ima, pa Brunskoletova odgovarja z besedami: "Naj gre iz vaših ust za srečo vseh nas".

Jankoviću so sicer podporo odrekli v SDS, Listi Virant, SLS in NSi. Poslanca manjšin sta zatrdila, da kandidata ne bosta podprla, če bosta jezička na tehtnici.