Pred kolegijem stranke SD, ki je edina zagotovila podporo Jankoviću, se je sestala tudi poslanska skupina te stranke. Podpredsednika SD Miran Potrč in Patrick Vlačič sta bila pred kolegijem z izjavami skopa, Potrč je dejal le, da gredo pozdraviti predsednika Pahorja, ki se je vrnil iz bolnišnice.

Ravno v času zbiranja članov kolegija se je iz poslopja, kjer so tako prostori vlade kot predsednika republike, odpeljal kandidat za mandatarja Janković. Sklepati gre, da se je morebiti sestal s predsednikom države Danilom Türkom. Janković bo sicer odločitev Liste Virant, ki mu je odrekla podporo, komentiral popoldan na novinarski konferenci.

Janković ima z DeSUS-ovo podporo sedaj 44 glasov, kar je še premalo za njegovo potrditev. Četudi bo Janković v sredo dobil potrebnih 46 glasov, pa bi ga čakala manjšinska vlada, zato se pojavljajo ugibanja, ali utegne od kandidature odstopiti.

Janković naj bi bil razočaran

Poslanci SD so do odločitve Liste Virant kritični in menijo, da je ta stranka ves čas držala figo v žepu. Poslanec Srečko Meh pravi, da je ta odločitev slaba, to se po njegovih besedah "ne bi smelo delati", ocenjuje tudi, da to lahko predolgo zavleče postopek sestavljanja vlade. Potrdil pa je, da so se poslanci SD na poti na vlado mimogrede srečali z Jankovićem, ki pa je po ocenah Meha razočaran.

Minister za kmetijstvo, ki opravlja tekoče posle, Dejan Židan zagotavlja, da ima Janković njegovo podporo. Židan je sicer nedavno dejal, da bo njegova odločitev glede Jankovića taka kot odločitev predsednika stranke Pahorja. Židan je pred kolegijem novinarjem dejal, da bodo nagrajeni tisti, ki se trudijo za državo. Na vprašanje, ali je možno, da se "veliki" še dogovorijo, odgovarja s pričakovanjem, da imajo "večji toliko državniške modrosti, da kakšno zamero pozabijo in se pogovarjajo".

Največja odgovornost je namreč na največjih, poudarja.  Dodaja še, da SD ni bil pripravljen govoriti o kadrovskih zadevah v vladi, dokler kandidat za mandatarja ne bi bil potrjen. Do Liste Virant je bil oster tudi Dušan Kumer, ki ga odločitev Virantovih ni presenetila. Zadnje tri tedne je bilo namreč po njegovih besedah "vse skupaj podobno neke vrste političnemu prešuštvu".

Lista Virant: "Pri nas ni Puckov"

V Listi Virant pravijo, da je poslanska skupina glede jutrišnjega glasovanja o Jankoviću enotna. Virant je svoje mnenje povedal že v ponedeljek, vodja poslanske skupine Liste Virant Rihard Braniselj pa je povedal, da je stranka v ponedeljek sklenila, da ne podpira kandidature Jankovića za mandatarja, v skladu s tem pa nameravajo v sredo glasovati tudi njihovi poslanci.

Da je poslanska skupina enotna glede nepodpore Jankovićevi kandidaturi, je za STA zatrdila tudi Branisljeva namestnica v poslanski skupini Katarina Hočevar. "Mislim, da ne bo nobenih presenečenj in da pri nas ni Puckov," je dejala. Strankina poslanka Polonca Komar pravi, da bo v sredo glasovala proti Jankoviću, tako pa bo po njenem prepričanju ravnala tudi preostala poslanska skupina. Enako je prepričana poslanka Truda Pepelnik.

Strankin poslanec Bojan Starman pravi, da bo glasoval tako, kot se je v ponedeljek dogovorila stranka, to je proti Jankoviću kot mandatarju. Meni sicer, da so presenečenja vedno mogoča, posebej ker bo glasovanje tajno, kljub temu pa je prepričan, da bo poslanska skupina enotna. V slednje je prepričana tudi poslanka Kristina Valenčič.

Govorice označuje za špekulacije

Poslanec Liste Virant Ivan Vogrin je zatrdil, da so govorice o njegovem prestopu v drugo stranko le špekulacije, poroča STA. Hkrati pravi, da bo v sredo sledil sklepu sveta Liste Virant in ne bo podprl Zorana Jankovića za mandatarja. Ob tem je povedal, da dela vse, da bi njegovo podjetje Interles izpolnilo obveznosti do kupcev.

Glede špekulacij o prestopu v drugo stranko je Vogrin dejal, da običajno pove, kako se odloči, kar da je storil tudi v tem primeru. Ko pa se bo odločil drugače, pa bo to tudi sporočil, je dejal. Povedal je, da so ga v zadnjem času kontaktirali predstavniki obeh političnih taborov, tudi iz Pozitivne Slovenije, ki jih je zanimalo, kako bo glasoval, vsem pa je povedal, da bo glasoval proti Jankoviću kot mandatarju.

Ivan Vogrin že pospešeno ureja svoje posle

Vogrin je glede svojega družinskega podjetja pojasnil, da posluje že skoraj 20 let. Podjetje je zaposlovalo skoraj 100 ljudi, zapletlo pa se je leta 2008, ko je v času vsesplošne gospodarske rasti in pričakovanju povečanja naročil zgradilo novo halo in naročilo dve novi liniji. "Nastopila je svetovna gospodarska kriza. Pričakovanja se niso uresničila, podjetje pa je zašlo v težave," je povedal. Podjetje ima po njegovih besedah trenutno za 200.000 evrov neizpolnjenih naročil do strank, istočasno pa so mu druga podjetja in fizične osebe dolžni za okoli pol milijona evrov. Dodatnega pol milijona evrov je moralo podjetje lani in predlani neplačnikom tudi odpisati.

Po zagotovilih Vogrina v podjetju, kjer je trenutno zaposlenih 30 ljudi, v tem trenutku delajo vse, da bi čim prej izšli iz težav. Tako nižajo stroške, hkrati pa si želijo pridobiti tujega strateškega partnerja, ki bi hkrati tudi dokapitaliziral podjetje, je povedal. Vogrin ob tem zatrjuje, da nikakor ne gre za podjetje, ki bi skušalo koga ogoljufati, pač pa le za podjetje, ki se je po spletu okoliščin znašlo v težavah. Slednje po njegovih navedbah dokazuje 20-letna tradicija podjetja, kot tudi to, da je podjetje do zdaj dobilo kar nekaj nagrad za najboljši izdelek, pred časom pa so bili uvrščeni tudi med 100 najboljših zaposlovalcev. Glede poziva predsednika Liste Virant Gregorja Viranta, naj do konca marca uredi položaj, pa Vogrin, ki je tudi nekdanji župan Lenarta, ponavlja, da dela vse, da bi se to zgodilo, da pa v tem položaju težko napove, kaj se bo dogajalo.