Podpise za razpis referenduma o družinskem zakoniku bo civilna iniciativa v državni zbor po Primčevih besedah vložila v petek, če bodo, kot je dejal, "dokončali vsa potrebna opravila".

"Najprej moramo zbrati podpise iz vse Slovenije na enem mestu, kar bo trajalo nekaj časa, potem pa jih pregledati, ali so popolni. Ugotovili smo, da so upravne enote potrdile nekatere obrazce brez kakšnega podatka," je pojasnil.

V civilni iniciativi se po Primčevih besedah zavzemajo, da bi bil referendum čim prej oziroma skupaj z nadomestnimi županskimi volitvami, ki bodo 11. oz. 25. marca. "Referendum želimo čim prej. 11. in 25. marec sta realna datuma, mi pa se zavzemamo, da bi bil referendum 11. marca," je dejal.

V občinah Polzela, Železniki, Slovenj Gradec, Destrnik, Bovec, Mirna Peč, Metlika, Krško, Radeče in Duplek bodo nadomestne županske volitve potekale 11. marca, v Ljubljani pa 25. marca. Enajst občin mora volitve izvesti zato, ker so bili njihovi nekdanji župani izvoljeni za poslance v državni zbor.

Za razpis referenduma je bilo dovolj podpisov, torej 40.000, zbranih v petek, so tedaj potrdili v civilni iniciativi.