Prodajalne Intersport bodo poslovale z običajnim urnikom, cene izdelkov pa bodo znižali od 30 do 50 odstotkov. Delovni čas Peko poslovalnic bo nespremenjen, kupcem pa bodo ponudili do 50-odstoten popust. V Hervisu bodo cene artiklov znižali do 50 odstotkov.

Uro prej kot običajno pa bodo prvi dan razprodaj začeli v Emporiumu. Zimske jakne, bunde, pletenine in čevlje bodo znižali najbolj, tudi do 50 odstotkov. Prvi dan razprodaj bodo poslovalnice prej odprli tudi v Modiani, kjer bodo artikli označeni s popusti od 20 do 50 odstotkov.

V Sportini bodo cene izbranih izdelkov znižali od 30 do 50 odstotkov. Največji popusti bodo na sezonske izdelke.

Objava o uvedbi razprodaje mora vsebovati podatek o vrsti blaga, odstotku znižanja in času trajanja tovrstne razprodaje. Blago, ki je na razprodaji, mora biti označeno s ceno pred znižanjem in z znižano ceno. Če je odstotek znižanja objavljen v razponu, mora najvišji odstotek znižanja zajemati najmanj eno četrtino vrednosti vsega blaga, ki je na razprodaji.

Tržna inšpekcija bo v času zimskih posezonskih razprodaj ugotavljala spoštovanje zakona o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami, zlasti z vidika zavajajočega oglaševanja.

Na tržnem inšpektoratu opozarjajo potrošnike, da je potrebno pri pravicah potrošnika v zvezi z vračanjem ali zamenjavo izdelkov razlikovati med zahtevki zaradi napake na izdelku in željami potrošnika po zamenjavi izdelka, ki mu ni več všeč oziroma si je premislil in ga želi vrniti ali zamenjati.

Ko izdelek nima napake, prodajalec takšnega izdelka ni dolžan zamenjati ali vrniti plačane kupnine, razen če je to obljubljal.

ZPS: Tudi na razprodaje sodijo le brezhibni izdelki

Navkljub znižanim izdelkom na zimski razprodaji, ki se je začela danes, mora biti blago brezhibno, razen če ni posebej označeno, da gre za blago z napako, opozarja Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS). Četudi je blago znižano, potrošnikom svetujejo, da pred nakupom izdelek dobro pregledajo oz. da premislijo o nujnosti nakupa.

V primeru, da je kupec na razprodaji kupil izdelek, s katerim ni nič narobe, pa ga kljub temu ne želi imeti, trgovec takega izdelka ni dolžan sprejeti nazaj. Od poslovne prakse vsakega posameznega trgovca pa je odvisno, kako bo obravnaval zahtevo kupca. Če trgovec tak izdelek zamenja ali izstavi dobropis, se to šteje za dober poslovni običaj.

Drugače velja pri nakupu po spletu, kjer lahko izdelek vrnete v 14 dneh, ne da bi pri tem navajali razlog za odstop od pogodbe.

Potrošnik lahko za izdelek z napako uveljavlja vse zahtevke po zakonu o varstvu potrošnikov ne glede na to, ali je bil kupljen v redni prodaji ali na razprodaji. Zahteva lahko popravilo, zamenjavo, delno znižanje kupnine ali pa vračilo celotnega zneska.

Za nadzor nad upoštevanjem pravil, ki veljajo za sezonske razprodaje, so pristojne lokalne izpostave Tržnega inšpektorata po Sloveniji.

Danes se je začela zimska razprodaja tekstilnega blaga, obutve in športne opreme. Večina trgovcev izdelke ponuja po od 30 do 50 odstotkov nižjih cenah, nekateri trgovci so poslovalnice zaradi začetka razprodaj odprli prej.