Stranke Pozitivna Slovenija, SD, Lista Virant in DeSUS so včeraj po sedmih urah pogajanj parafirale koalicijsko pogodbo. Dogovorili so se tudi, da bo ministrstev 12. Dodatna nedeljska usklajevanja po besedah vodje pogajalcev Liste Virant Janeza Šušteršiča niso predvidena.

Manj pa je jasnega o pogovorih med desnosredinskimi strankami. Sestanek predsednikov strank SDS, SLS, NSi in Liste Virant Janeza Janše, Radovana Žerjava, Ljudmile Novak in Gregorja Viranta se je v soboto zavlekel do poznega večera. Predstavniki vseh štirih strank naj bi se srečevali še v prihodnje.

Janša sicer po sestanku ni želel komentirati pogajanj, Žerjav je dejal le, da je šlo usklajevanje dobro. Tudi Novakova pred kamerami ni bila preveč zgovorna, povedala je, da imajo marsikaj skupnega, a da koalicija ni odvisna od njih.

Vse odvisno od Viranta in Erjavca

Ali bo Slovenija dobila levosredinsko vlado, ki jo bo vodil Zoran Janković, ali desnosredinsko vlado na čelu z Janšo, je odvisno predvsem od strank Lista Virant in DeSUS. Virant je po sestanku ponovil, da se v stranki odločajo med dvema "načeloma enakovrednima opcijama" in zbrati morajo vse informacije, da se bodo lahko v ponedeljek odgovorno odločili.

Če se bo Lista Virant odločila, da vstopi v koalicijo z Jankovićem, bo ta imela skupaj s SD zagotovljenih potrebnih 46 glasov poslancev, če bi vanjo vstopil še DeSUS, pa 52. Zgolj z DeSUS in brez Liste Virant ima Janković le 44 glasov podpore v DZ in mora za izvolitev za mandatarja računati na podporo obeh poslancev manjšin.

Če se Virantovi odločijo za koalicijo z Janšo, pa imajo skupaj s SLS in NSi 44 glasov, z DeSUS pa 50. Predsednika DeSUS Karla Erjavca sicer na večerni sestanek ni bilo. Med sestankom se je zgodil tudi incident, ko so neznanci razbili steklo na Žerjavovem avtomobilu, ukradli naj bi mu tudi denarnico.