Vodja pogajalske skupine Liste Virant Janez Šušteršič je dodal, da so danes pregledali besedilo pogodbe, sedaj pa čakajo na čistopis, v katerem bo pisalo, katere zadeve še vedno niso usklajene. Te stvari bodo nato usklajevali konec tedna. Ob tem je poudaril, da bodo morali z usklajevanji zaključiti še pred začetkom prihodnjega tedna, saj bodo takrat na vrsti organi strank, ki bodo odločali o koalicijskem sodelovanju.

Kot določa poslovnik državnega zbora, mora državni zbor o mandatarju glasovati najkasneje sedem dni po tem, ko ga predsednik republike predlaga, to pa je Danilo Türk storil danes.

Šušteršič sicer ne pričakuje, da bi koalicijsko pogodbo v tem času uskladili tako, da bi jo lahko že podpisali, bi pa lahko prišli tako daleč, da bo dobra podlaga za odločanje. Priznal je, da se mnenja zbližujejo, vendar ponovil, da nekatere zadeve še vedno ostajajo neusklajene. Po njegovih besedah se morajo sedaj organi Liste Virant odločiti, ali gredo lahko z nekaterimi neusklajenimi vprašanji v koalicijo.

Jasnič: Smo blizu dogovora

Da bodo glavno besedo sedaj imeli organi stranke, je potrdil tudi generalni sekretar DeSUS Ljubo Jasnič, ki je prav tako prišel na današnji sestanek. Sicer pa Jasnič ocenjuje, da so po tem, kar so danes naredili, blizu dogovora. Po besedah Janka Vebra iz SD je osnova za odločanje organov strank o morebitnem vstopu v koalicijo z Jankovićem čistopis dokumenta, pogovori pa bodo potekali že od petka naprej.

Na novinarsko vprašanje, kako to, da so mnenja tako hitro uskladili, saj da je pred še nekaj dnevi kazalo, da so na različnih bregovih, je Möderndorfer odgovoril, da je morda krožilo napačno mnenje. On posebnih sprememb ne vidi, kot pravi, gre le za "neko resno delo". Glede tega, kje ostajajo neusklajeni, so dokaj skrivnostni, Šušteršič je dejal le, da pri nekaterih vsebinskih stvareh.

Je pa Šušteršič dodal, da imajo tudi s predsednikom SDS Janezom Janše pogovore, kaj tista koalicijska pogodba, ki jo je on poslal, pomeni. Ampak v tem primeru gre bolj za delovne razgovore kot prava pogajanja, je ocenil Šušteršič.

Janković: Koalicijsko pogodbo bi lahko uskladili že jutri

Kandidat za mandatarja Zoran Janković je v izjavi za medije ocenil, da je predsednik republike s tem, ko mu je podelil mandat za sestavo vlade, potrdil voljo državljanov, ki so jo izkazali na volitvah. Sam ocenjuje, da bi lahko bila koalicijska pogodba usklajena že jutri.

Jankovič vse stranke, ki se s Pozitivno Slovenijo pogajajo o koaliciji, pa tudi tiste, ki bodo v opoziciji, poziva, da premagajo razlike in dosežejo skupno delovanje, vsaj na projektih, ki so v korist celotne države. Z imenovanjem kandidata z mandatarja je predsednik republike po mnenju Jankovića tudi presekal nadaljnja politična dogovarjanja. Ob tem je dodal, da je zdaj čas dogovorov in ne iskanja novih razlik. Seja, na kateri bo DZ potrjeval Jankovića za mandatarja, bo po oceni slednjega v torek ali sredo.

Če mu bo uspelo sestaviti vlado, si Janković želi, da bi bila ta strokovna in ekipna, ob tem pa izpostavil, da je z nekaterimi kadrovskimi predlogi, ki so jih podale stranke, ki se z njim pogajajo o koaliciji, "izredno zadovoljen". Povedal je, da so se z nekaterimi o kadrovskih rešitvah celo že uskladili, a ni razkril imen. Na vprašanje, ali namerava katerega od sedanjih ministrov ohraniti tudi v prihodnji koaliciji, pa je odvrnil, da ne ve.

Velikih programskih razlik ni

Po besedah Jankovića velikih razlik na programskih področjih med strankami ni. Vsi si prizadevajo za zdravo gospodarsko družbo, ki je pogoj za brezplačno javno šolstvo in javno zdravstvo ter socialno, pravično, pravno, solidarno in varno državo. Tudi na pogajanjih med predstavniki Pozitivne Slovenije, Liste Virant in SD v sredo so bile po njegovih besedah razlike minimalne.

Rado Pezdir pred nadaljevanjem koalicijskih pogajanj: Vsega imam dovolj

Na vprašanje, na kakšno podporo računa v državnem zboru, Janković odgovarja, da bo treba počakati na glasovanje. Je po poudaril, da je treba v tem trenutku "pozabiti na strankarsko pripadnost in delovati v korist države". O občutkih glede podpore Liste Virant, ki se o morebitni koaliciji pogaja tudi s predstavniki desnosredinskih strank, pa kandidat za mandatarja ni želel govoriti.

Ostro tako Türk kot Žbogar, Mussomeli pa pravi, da je bil narobe razumljen

Ravnanje ameriškega veleposlanika v Sloveniji Josepha Mussomelija, ki naj bi se po poročanju medijev ponujal za posrednika pri sestavljanju vladne koalicije v Sloveniji, je Janković ocenil kot neprimerno, saj gre po njegovih besedah za poseganje v notranja razmerja. Kot je še dejal, si je veleposlanik v tem primeru "vzel prevelike pristojnosti in to ne sodi k diplomatskemu poklicu".

Stranka SDS: Končno!

V SDS so se na imenovanje Zorana Jankovića za kandidata za mandatarja odzvali zgolj na družbenem omrežju twitter. "Končno! Zakaj je bilo treba čakati osem dni? Zadolženost Slovenije se je v tem času povečala za 50 milijonov evrov," so zapisali.

Tudi predsednik SDS Janez Janša ob robu sestanka poslanskih skupin na temo Hrvaške izjav za medije ni dajal. Strankin predstavnik za stike z javnostmi Jernej Pavlin pa je povedal, da stranka ponavlja svoje stališče, da je prav, da mandat za sestavo vlade dobi relativni zmagovalec. Če ta ne bo mogel sestaviti vlade, pa so mogoče tudi druge opcije, je dejal.

NSi: Jankovića ne bomo podprli

Predsednici NSi Ljudmili Novak se zdi prav, da je Türk za mandatarja predlagal Jankovića, a je ob tem pričakovano napovedala, da NSi Jankovića v DZ ne bo podprla. Glede pogovorov SDS, Liste Virant, SLS in NSi o koaliciji pa je povedala, da "pogovori potekajo in bodo potekali, ampak počakajmo najprej, kaj se bo zgodilo s tem mandatarjem".

Türk za mandatarja predlagal Jankovića, kritičen do "preigravanj" med strankami

Podobno kot Novakova, je tudi predsednik SLS Radovan Žerjav pojasnil, da njegova stranka ne bo podprla Jankovića. Na vprašanje, ali bi SLS podprla predlog, če bi poslanci začeli sami zbirati podpise za to, da bi bil mandatar Janša v primeru, če Janković ne dobi zadostne podpore v DZ, je Žerjav odgovoril, da v SLS o tem še niso razmišljali.

Poudaril je tudi, da pogajanja z SDS glede koalicijske pogodbe za zdaj še ne potekajo, danes pa da niso imeli nobenega sestanka."Realna situacija Slovenije je takšna, kakršna je," je še dodal.

Virant pozdravlja Türkovo odločitev

Predsednik Liste Virant in predsednik DZ Gregor Virant je pozdravil odločitev predsednika države Danila Türka, da predlaga mandatarja. "To je modra odločitev, ki vse stranke sili v to, da se v relativno kratkem času odločimo o koaliciji. Lista Virant bo svojo odločitev sprejela pravočasno," je dejal. Virantova stranka se sicer o vstopu v koalicijo pogovarja tako z Jankovićem in SD kot v okviru desnosredinskih strank torej s SDS, SLS in NSi.

Pričakujejo pospešitev pogajanj

V poslanski skupini SD so zadovoljni z imenovanjem Jankovića za kandidata za mandatarja, je povedal vodja poslanske skupine Janko Veber. Kot je dejal, se zavedajo, da je šibka točka tega predloga, da Janković trenutno nima zadostne podpore v parlamentu, zato od njega pričakujejo, da bo pospešil pogajanja in si zagotovil podporo.

Erjavec: Odločitev je pričakovana

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je sporočil, da je bila odločitev pričakovana. Povedal pa je še, da se današnjih koalicijskih pogajanj s Pozitivno Slovenijo, SD in Listo Virant ne namerava udeležiti, bo pa za morebitne pogovore na voljo od jutri dalje.

Mencinger in Stanovnik: Uspelo mu bo

Ekonomist Jože Mencinger in predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Janez Stanovnik, ki sta bila med 26 prepoznavnimi Slovenci, ki so Jankovića nagovarjali, naj kandidira na predčasnih državnozborskih volitvah, menita, da bo Jankoviću uspelo sestaviti vlado. Mencinger je povedal, da če je Janković prepričljivo zmagal na predčasnih volitvah, potem je bil pač že skrajni čas, da ga predsednik republike predlaga za mandatarja. Prepričan je, da bo Jankoviću uspelo sestaviti vlado skupaj s SD, DeSUS in Listo Virant, pri čemer se sprašuje, kakšna bo cena, ki jo bo Janković plačal za to.

V tej vmesni fazi so nekateri politiki po njegovih besedah pač izsiljevali oziroma najbrž še izsiljujejo. Ko bo vse končano, pa se bo pokazalo, da jim je šlo za pozicije in ne toliko za program, je poudaril Mencinger. Tudi po mnenju Stanovnika je bilo današnje imenovanje mandatarja pričakovano. Poleg tega pa je med neformalnimi pogovori strank po Stanovnikovih besedah postalo jasno, da Janković lahko zbere večino poslancev v DZ.

Stanovnik si vsekakor želi, da bi Jankoviću uspelo sestaviti vlado. Prepričan je namreč, da Slovenija v tem trenutku potrebuje čim prej učinkovito vlado, ki bo imela zaupanje volilnega telesa in s tem kredibilnost v zunanjem svetu. Dogovarjanje o alternativni koaliciji desnosredinskih strank po njegovem mnenju ni popolnoma resno, ker je jasno, kdo je bil zmagovalec na predčasnih volitvah in kdo ima mandat volivcev - ljudstva. In v tem trenutku je to najpomembneje, je sklenil Stanovnik.

Šturm in Štuhec: Lahko bi že prej

Predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm je izrazil zadovoljstvo nad dejstvom, da je Türk končno predlagal mandatarja za sestavo vlade. Po njegovem mnenju bi se lahko za ta korak odločil že prej. Tudi moralni teolog in publicist Ivan Štuhec ne razume, zakaj je predsednik Türk potreboval 14 dni za ta predlog. Predlog, da se za mandatarja izvoli Jankovića, bo po mnenju Šturma gotovo pospešil oblikovanje vlade. Kot je še dejal, v primeru, da Jankoviću ne bo uspelo sestaviti vlade, lahko "takoj preidemo v drugi krog, v katerem predlagatelj ni le predsednik republike, ampak imamo tudi druge predlagatelje".

Šturm je izpostavil, da Slovenija čim prej potrebuje novo vlado. Dejal je, da je bila doslej ustaljena praksa, da je bil za mandatarja predlagan tisti, ki je osvojil relativno večino na volitvah, zato je nenavadno, da do predloga Jankovića za mandatarja ni prišlo že prej. Tudi Štuhec je dejal, da je bilo pričakovano, da bo Türk za mandatarja predlagal Jankovića. Tudi on ocenjuje, da bodo današnji dogodki v vsakem primeru pospešili sestavljanje vlade, kakršna koli že bo. Ali bo Janković uspel sestaviti vlado ali ne, pa ni odvisno od njega, ampak od Liste Virant in stranke DeSUS, je še dejal Štuhec.

Analitika nista presenečena

Politična analitika Matevž Tomšič in Igor Pribac pravita, da je bila odločitev Türka pričakovana. Gre namreč za odločitev, ki je tudi v skladu z volilnim rezultatom. Dodajata pa, da ni nujno, da bo Jankoviću tudi uspelo sestaviti vlado.

Po mnenju Tomšiča je bilo pričakovano, da je Türk v DZ vložil predlog, da za mandatarja za sestavo nove vlade izvoli Jankovića. Kot je dodal, je pri nas nekakšna uveljavljena praksa, da se za mandatarja predlaga predsednika tiste stranke, ki je zmagala na parlamentarnih volitvah. Tomšič pravi, da sedaj stranke vedo, s kom naj se pogajajo. Ocenjuje pa, da bo kljub temu Janković imel veliko težav pri sestavljanju koalicije in po njegovem mnenju ni nujno, da mu jo bo sploh uspelo sestaviti.

Tudi Pribac Türkovo odločitev ocenjuje kot najbolj pričakovano in logično izbiro. Pribac ugotavlja, da je bil Türk dosleden, ko je spoštoval izide volitev in dal uradno pobudo Jankoviću, da poskusi sestaviti koalicijo. V primeru neuspeha pa bo "ta štafetna palica" prešla na nekoga drugega, pravi Pribac in dodaja, da bo to skoraj gotovo Janša.