MZZ z opozorilom

Zunanje ministrstvo je danes opozorilo Mussomelija, da ne odobrava njegovega ravnanja v koalicijskih pogajanjih. Kot je dejal zunanji minister Samuel Žbogar, v mednarodnih odnosih velja načelo nevmešavanja v notranje zadeve držav s strani drugih držav, zato se izjave Mussomelija ministrstvu zdijo nepotrebne in neprimerne.

Minister Žbogar, ki opravlja tekoče posle, je po srečanju s predstavniki poslanskih skupin v državnem zboru še povedal, da za zdaj ne predvideva drugih ukrepov v zvezi z ameriškim veleposlanikom. Po njegovem mnenju je dovolj opozorilo, kaj si Slovenija misli o takih izjavah. "Mislim, da je dovolj diplomata, da bo to razumel," je dodal Žbogar.

Mussomeli presenečen

Mussomeli je sicer danes na srečanju z novinarji izrazil presenečenje, da so slovenski mediji pograbili idejo, da naj bi posredoval pri oblikovanju vladne koalicije v Sloveniji in da naj bi favoriziral nekega kandidata.

TV Slovenija je namreč včeraj poročala, da naj bi se Mussomeli ponujal za posrednika pri sestavljanju vladne koalicije v Sloveniji in je predsednike parlamentarnih strank povabil k sebi na veleposlaništvo na pogovore o tej temi. Kot je dejal, je bil narobe razumljen, če bi se res tako vmešaval v notranjo politiko, pa bi ga lahko upravičeno odpoklicali.

Res je, da so se predstavniki ameriškega veleposlaništva od novembra naprej sestali s predstavniki vseh parlamentarnih strank, če se ni sam, so se se sestali njegovi pomočniki in če ne z voditelji strank, pa z njihovimi predstavniki. Pobuda za srečanja pa je prišla z obeh strani, je pojasnil Mussomeli.

O politični prihodnosti

Na teh srečanjih so po njegovih besedah govorili o politični prihodnosti Slovenije. V pogovorih s sogovorniki so so se posvečali predvsem njihovim pogledom, kakšna bi lahko bila prihodnja vladna koalicija. Sicer pa so govorili o celotni paleti tem - o gospodarstvu, reformah, tujih investicijah, družinskem zakoniku in podobno, je pojasnil.

Pravi, da niso s tem počeli nič nenavadnega, saj se s politiki in tudi drugimi sestajajo vse leto. "To počno vsi diplomati," je dejal. Kot je poudaril, so srečanja s predstavniki strank imeli še vsaj trije, štirje tuji diplomati v Sloveniji, zato ni res, da je bil on edini, kot so to poročali nekateri mediji.

Pojasnil je tudi, da so bile njegove besede, da naj bi se zavzemal za "široko koalicijo", morda narobe razumljene. Ob obisku premierja Boruta Pahorja, ki opravlja tekoče posle, je v bolnišnici za Pop TV namreč dejal, da ga skrbi razdeljenost slovenskega naroda in "da bi bilo lepo, če bi se lahko oblikovala koalicija, ki bi predstavljala večino, če ne vseh Slovencev". Kot je še povedal tedaj, bi Slovenija potrebovala predvsem nekoga, ki bi služil državi in bi premostil razlike med desnico in levico.

Več kot tesna večina

"Mislim, da se vsi strinjajo, od predsednika navzdol, da Slovenija, če želi izpeljati potrebne reforme, potrebuje nekaj več kot tesno večino v parlamentu. Takšno je imel premier Borut Pahor, a je razpadla. Torej širša kot bo koalicija, učinkovitejša bo vlada. In to bi tudi bolje ustrezalo Slovencem, tako na levi kot na desni" je menil Mussomeli.

"Ali je to možno, pa je drugo vprašanje in nekaj, česar ne moremo napovedovati," je dodal. Hkrati pa pristavil, da bi moral imeti vodja Pozitivne Slovenije Zoran Janković, ki je postal mandatar, možnost in čas, da poskusi.

Prav tako je zavrnil, da naj bi se zavzemal za tretjega človeka na čelu slovenske vlade, ne Jankovića ne prvaka SDS Janeza Janše. "Nikoli nisem rekel tega. To bi bilo neprimerno. (...) Da bi predlagal, kdo naj bi bil voditelj ali kakšna naj bi bila koalicija ... Iskreno povedano, če bi res rekel kaj takega, potem bi me vaša vlada morala zaprositi, da odidem," je dejal.

"Ne smemo se vmešavati in nismo se vmešavali v dejansko oblikovanje koalicije. Izrazili smo naš interes. To pa je, da želimo politični stabilno in gospodarsko uspešno Slovenijo. To pa bi najbolje dosegli s koalicijo, ki je dovolj močna in široka, da izvede potrebne reforme," je še razložil.

Sicer pa je prepričan, da se odnosi med Slovenijo in ZDA ne bodo spremenili, ne glede na to, kdo bo prevzel vodenje slovenske vlade. "Dvostranski odnosi bodo ostali še naprej zelo dobri in zelo stabilni," je prepričan. Pojasnil je še, da je tudi v Washington posredoval stališče, da "ne glede na to, kdo bo premier, bo to v skladu z ameriškimi interesi".