Na usklajevanju, ki so ga začeli v sredo, nadaljevali pa danes, so se dogovarjali, kakšno naj bi bilo njihovo sodelovanju v štiriletnem mandatu ter usklajevali stališča in poglede na to sodelovanje, je še dejal Möderndorfer.

Vodja pogajalske skupine Liste Virant Janez Šušteršič je dodal, da so danes pregledali besedilo pogodbe, sedaj pa čakajo na čistopis, v katerem bo pisalo, katere zadeve še vedno niso usklajene. Te stvari bodo nato usklajevali konec tedna. Ob tem je poudaril, da bodo morali z usklajevanji zaključiti še pred začetkom prihodnjega tedna, saj bodo takrat na vrsti organi strank, ki bodo odločali o koalicijskem sodelovanju.

Šušterič sicer ne pričakuje, da bi koalicijsko pogodbo v tem času uskladili tako, da bi jo lahko že podpisali, bi pa lahko prišli tako daleč, da bo dobra podlaga za odločanje.

Da bodo glavno besedo sedaj imeli organi stranke, je potrdil tudi generalni sekretar DeSUS Ljubo Jasnič, ki je prav tako prišel na današnji sestanek. Sicer pa Jasnič ocenjuje, da so po tem, kar so danes naredili, blizu dogovora.

Rado Pezdir ni pričakoval ničesar

Na sestanek je prvi prišel Rado Pezdir, del pogajalske skupine Virantove stranke. Povedal je, da ne pričakuje ničesar. Dodal je, da ima vsega dovolj, in da se pogaja zgolj zato, ker je dal obljubo, in da pojasni strokovna izhodišča liste, poroča Žurnal24.

Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec pa je v odzivu na Türkov predlog Jankovića za mandatarja povedal, da se današnjih pogajanj ne nameravajo udeležiti, za morebitne pogovore pa bodo na voljo od jutri dalje.

A očitno so si premislili, saj sta se pogajanj udeležila generalni sekretar DeSUS Ljubo Jasnič in predsednik strateško-programskega sveta Niko Abrahamsberg, je pojasnil Erjavec.

"Res mislite, da vam bom povedal?"

Neuradno naj bi se danes sestala tudi četverica Janez Janša (SDS), Gregor Virant (Lista Virant), Radovan Žerjav (SLS) in Ljudmila Novak (NSi), vendar so o sestanku v vseh strankah precej skrivnostni. Ne Virant ne Novakova ne Žerjav, ki so DZ zapustili ob približno enakem času, sestanka niso želeli ne potrditi ne zanikati. Le Žerjav je na vprašanje, kje bo sestanek, odgovoril: "Res mislite, da vam bom povedal?"

Tudi pogajalska skupina DeSUS je danes razpravljala o pogajalskih izhodiščih za vstop v koalicijo. Poslanec stranke Franc Jurša je ob robu sestanka povedal, da razprava poteka umirjeno, saj o bistvenih točkah ni posebnih nasprotovanj. Je pa izpostavil, da imajo določene pomisleke glede načina, na katerega naj bi se v prihodnje združevala ministrstva.

Jurša je pojasnil, da se pogajalska skupina gradivo obravnava "od točke do točke". Kjer gre za zahtevnejše vsebine, se o njih tudi dlje časa razpravlja, so pa v pogledih večinoma soglasni.

Kot je izpostavil, pa imajo določene pomisleke "glede vsebine določenih ministrstev". Na vprašanje, ali gre za pomisleke o načinu, na katerega naj bi se ministrstva združevala, je odgovoril pritrdilno. O kadrih po njegovih besedah danes še niso govorili. Prav tako se še niso pogovarjali o osnutku koalicijske pogodbe, ki ga je stranki posredoval predsednik Janša.

Ob tem je Jurša zavrnil namigovanja, naj bi v DeSUS imeli seznam želja za vstop v koalicijo, da pa imajo izvleček iz programa, ki ga je stranka sprejela na kongresu.

Ne bo zahteval nobene funkcije

Kot je pred sejo povedal predsednik Erjavec, bodo ta veljala za pogajanja o vseh koalicijah, tako tisti, ki jo bo sestavljal Zoran Janković, kot tisti, ki jo bo morda sestavljal Janez Janša. Sam sicer ne zahteva nobene ministrske funkcije.

Erjavec je danes ponovil, da se bodo o koaliciji najprej pogajali s tistim, ki bo dobil mandat za sestavo vlade, pri čemer pričakujejo, da bo to Zoran Janković. Informacij o tem, kdaj bi predsednik republike Jankovića utegnil imenovati za mandatarja, Erjavec nima, pričakuje pa, da se bo to zgodilo danes ali v petek, saj da predsednik republike "nima več časa čakati".

V pogajanjih o koaliciji mora stranka po besedah Erjavca najprej uskladiti program, šele nato pa pridejo na vrsto kadrovske teme. Sam pri tem nima nobene konkretne zahteve, in lahko, kot je dejal, mirno ostane samo poslanec. Tudi glede stranke v tem trenutku težko reče, kaj je tisto, kar bi jo zanimalo.

"Karla Erjavca po vsej verjetnosti ne boste videli v nobeni vladi kot ministra. Opravljal bom naloge poslanca, če bom pa deležen kakšne funkcije v DZ, se je pa tudi ne bom branil," dodaja.

Neformalni pogovori nesmiselni

Sklep, da se stranka ne pogaja o koaliciji, dokler ni imenovan mandatar, je Erjavec, kot je povedal danes, na zadnji seji izvršnega odbora predlagal sam, saj se mu neformalni pogovori ne zdijo smiselni.

Razprava na omenjeni seji je bila sicer, kot kaže, precej burna, saj je Erjavec danes povedal, da je na njej predlagal tudi možnost, da glasujejo o njegovi zaupnici. "Imel sem namreč občutek, da so bili nekateri mnenja, da ne delujem v korist stranke in da zastopam zlasti neke svoje zasebne interese," je dejal.

V pogajanjih o koaliciji je sicer po besedah Erjavca za stranko pomembno, da uspe s polovičnim usklajevanjem pokojnin in neko pravično pokojninsko reformo. Če tega ne bo dosegla, pa je lahko stranka tudi v opoziciji. A ob tem Erjavec opozarja: "Na seji izvršnega odbora sem začutil, da nekateri člani odbora na vsak način želijo, da stranka sodeluje bodisi v eni bodisi v drugi vladi."