Kot je zapisal Türk, smo državljanke in državljani ter vsi prebivalci Slovenije od predčasnih volitev pričakovali predvsem razbistritev politične situacije in odpravo blokad, ki so ohromile državo.

"V predvolilni kampanji so predsedniki vseh strank govorili, da je potrebno v ospredje postaviti interese države, medsebojne razlike in zamere pa potisniti v ozadje. Zdaj je priložnost, da preidejo od besed k dogovorom," je zapisal predsednik republike.

Ameriški veleposlanik: Slovenija potrebuje uravnoteženo vlado

Predčasne volitve so izrazile voljo volivk in volivcev, ki jo politika mora spoštovati in upoštevati, je dodal. Govorjenje o vladi narodne enotnosti ali tehnični vladi, ki smo mu bili priča v preteklem tednu, ni pomagalo k hitremu oblikovanju vlade, kar pa je v tem trenutku slovenski nacionalni interes, je poudaril Türk.

Začetek pogajanj o desnosredinski koalicije brez Janše in Erjavca

Predsednik republike zato poziva vse dejavnike na slovenskem političnem prizorišču, da ravnajo odgovorno in na podlagi izida volitev omogočijo čimprejšnje oblikovanje vlade, ki bo sposobna sprejemati odločitve in jih, v dogovoru s socialnimi partnerji, tudi uresničevati. "Naj nam bo izkušnja državnega zbora, ki je brez glasu proti sprejel zakon o interventnih ukrepih, pri tem v pomoč in spodbudo," je še zapisano v izjavi za javnost.