Möderndorfer današnji posvet ocenjuje kot zelo dober glede na to, da so "prišli do polovice". Po njegovem je "zdravo in normalno", da imajo stranke vsaka svoj pogled in so različne, ob tem pa tudi verjame, da so sposobni dati vse "na en skupni imenovalec" in določiti cilje, za katere se bodo skupaj zavzemali.

Ni koalicije, je pa 15 strani pogodbe

Miran Potrč (SD) pa je poudaril, da je v delo, ki so ga danes opravili, vloženega veliko truda vseh treh strank. Po njegovem mnenju so bila usklajevanja koristna iz dveh razlogov. Prvi je ta, da ugotovijo stične točke, ki pa jih je po njegovih besedah dovolj, da bi bilo program mogoče oblikovati. Drugi razlog pa je, da bo vsaka od treh strank lahko ocenila, če je razlika v vsebini res temeljni razlog za odločitev o tem ali do koalicije pride ali ne, ali pa so razlogi drugje. Kot je povedal, dopušča obe možnosti.

Kot je pojasnil Janez Šušteršič (Lista Virant), tako še "nimamo koalicije, imamo pa 15 strani pogodbe", ki so jo danes usklajevali. Po njegovih besedah so bili pogovori zelo vsebinski. "Šli smo od točke do točke in bomo to še nadaljevali v naslednjih dneh," je še povedal in dodal, da so marsikje našli skupno pot, marsikje pa jo bodo v prihodnje še iskali.

Na novinarsko vprašanje, ali se bo Karl Erjavec s stranko DeSUS pridružil usklajevanjem, je Möderndorfer odgovoril, da je to vprašanje zanj, sicer pa da se je že opredelil, da se bo pogovarjal šele takrat, ko bo znan mandatar.

V procesu oblikovanja koalicije nekaj nespretnosti

Usoda vlade pa po mnenju Šušteršiča ne more biti odvisna od osmih poslancev, saj da obstajajo stranke z več kot 20 poslanci, pa še sploh "niso sedele za skupno mizo". Lista Virant se sicer pogaja tako z Jankovićem kot tudi s predsednikom SDS Janezom Janšo, odločili pa se bodo, kot je dejal, predvsem glede na skladnost programov strank.

Trenutno dogajanje v slovenskem političnem prostoru, ko pogajanja potekajo vzporedno v različnih sestavah strank, Šušteršič ocenjuje kot neobičajno. Do teh razmer pa ni prišlo, ker bi si to želeli, temveč je po njegovem mnenju do tega prišlo zato, ker je "v samem procesu oblikovanja koalicije na začetku prišlo do nekaterih nespretnosti", zlasti pri imenovanju predsednika DZ. To je, pravi Šušteršič, odprlo pot za to, da so na mizo dobili tudi drugo ponudbo koalicijske pogodbe in da ni bilo več "tako zelo samoumevno, kdo lahko v Sloveniji sestavi koalicijo".

Ob tem je Šušteršič še dejal, da bodo posveti z ostalimi, desnosredinskimi strankami potekali, kakor se bodo dogovorili, če se bodo, nimajo pa urnika za naslednje dni.

Pop TV pa poroča, da sta se danes zvečer sestala tudi Janez Janša in Gregor Virant. Predsednika stranka sta se srečala na štiri oči, brez prisotnosti kamer. V stranki SDS so glede sestanka Viranta in Janše za STA povedali le, da za zdaj tovrstnih informacij ne komentirajo. Janko Jenko iz Liste Virant pa je dejal, da z informacijo o sestanku ni seznanjen.

Kam bo šla SLS?

Na dopoldanskem sestanku desnosredinskih strank so predstavniki Liste Virant, SLS in NSi izmenjali poglede na glavne točke koalicijske pogodbe, ki jim jo je posredoval predsednik SDS Janez Janša. Janše in predsednika DeSUS Karla Erjavca na sestanek ni bilo.

Kot je po srečanju povedala predsednica NSi Ljudmila Novak, so se v mnogih stvareh strinjali, zato Novakova ugotavlja, da možnosti oziroma izhodišča za prihodnje sodelovanje so. Kot pravi, sicer še vedno menijo, da so pomembni rezultati volitev in da je prav, da prvo priložnost za sestavo vlade dobi relativni zmagovalec volitev, predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković.

A je po njenih besedah legitimno, da iščejo tudi možnosti za oblikovanje neke druge vlade. Ob tem se zavedajo, da zgolj tri, na današnjem sestanku navzoče stranke, ne bodo dovolj in bo moralo obstajati širše soglasje in dogovor tudi s SDS. Zato bodo v prihodnosti predlagali širši sestanek.

Predsednik SLS Radovan Žerjav pravi, da je za zdaj odprtih še preveč spremenljivk, da bi lahko odgovoril na vprašanje, ali so v SLS bliže odločitvi, da gredo v Janševo koalicijo ali v opozicijo.

Vse odvisno od Türka

Odvisno je tudi od tega, komu bo predsednik države Danilo Türk podelil mandatarstvo, pri čemer Žerjav verjame, da ga bo Jankoviću in da bo ta prvi poskusil sestaviti vlado. Šele če Jankoviću ne bi uspelo sestaviti vlade, pride na vrsto drugi korak in takrat se bodo pripravljeni pogovarjati tudi o kakšnih drugih rešitvah, pravi prvak SLS.

Türk poziva politike, naj preidejo od besed k dogovorom

Sestanek je potekal na sedežu Liste Virant kot pobudnice srečanja, ki se sicer o koaliciji pogaja tudi z Jankovićem. Kot je pojasnil Šušteršič, bodo v Listi Virant naredili vse za to, da bodo odločitev lahko sprejeli čim prej. Zato so tudi danes imeli ta sestanek.

Za zdaj po Šušteršičevih besedah še ni mogoče reči, vsebina katere koalicijske pogodbe bi bila zanje bolj sprejemljiva. Poleg same vsebine pa bo po njegovih besedah odločilna tudi ocena, v kolikšni meri bo možno zapisano dejansko uveljaviti. "Dokler ni vse dogovorjeno, ni nič dogovorjeno," pravi. Kdaj naj bi se naslednjič dobili z Jankovićem, pa ni razkril.

Po navedbah Novakove je v osnutku Janševe koalicijske pogodbe predlagan tudi razrez, katere funkcije bi pripadle posameznim strankam. Vendar pa sogovorniki konkretneje o predlogu niso želeli govoriti. Kot je pojasnil Žerjav, ni še nič določenega, gre za stvar dogovora, kot to velja za celotno koalicijsko pogodbo. Je pa ta po njegovi oceni dobro strukturirana.

Ni bilo tako Janše kot Erjavca

Janša je pred tem sporočil, da ga na sestanek ne bo, kot je bilo razumeti, pa naj bi bila razlog navzočnost novinarjev. Virant je po sestanku potrdil, da Janeza Janše ni bilo zaradi novinarjev, saj se je želel pogovoriti v diskretnosti.

Prav tako se sestanka ni udeležil Erjavec. Izvršni odbor stranke DeSUS je sicer v torek sklenil, da bo stranka pogajanja z mandatarjem začela šele, ko bo ta uradno imenovan.

Razočaranje nad Jankovićem

Erjavec je za Delo dejal, da je bil razočaran nad ravnanjem Jankovića, s katerim sta se dogovorila, da o pogovorih ne bosta obveščala javnosti. "On je to pravilo prekršil, in to je tudi eden od razlogov, da v DeSUS zdaj čakamo na predsednikov uradni predlog mandatarja. Neformalni pogovori namreč omogočajo različne zgodbice," je razložil.