Delova anketa takoj po volitvah je sicer pokazala ravno nasprotno. Največ podpore je takrat dobila široka koalicija, spremenil pa se je tudi delež neopredeljenih. Po volitvah je na vprašanje, kdo naj sestavi koalicijo, z ne vem odgovorilo 15 odstotkov vprašanih, v tokratni anketi pa 31,7 odstotka.

Idejo, da mandatar ne bi postal ne Zoran Janković in ne Janez Janša, ampak strokovnjak, ki bi lahko sestavil vlado narodne enotnosti, je podprlo 52,4 odstotka vprašanih. Ideje ne podpira 36,7 odstotka vprašanih.

Anketirane so spraševali tudi o najpomembnejših vrednotah. 93 odstotkom anketirancev predstavlja najpomembnejšo vrednoto zdravje. Pomembna vrednota je tudi družinska sreča. Zanjo je dalo glas 85,5 odstotkov anketiranih, 52 odstotkov pa je kot vrednoto navedlo mir in varnost.

Splošna pričakovanja sodelujočih v anketi so, da bo leto 2012 boljše kot je bilo lansko. Tako meni 30,7 odstotka vprašanih. Da bo slabše, jih pričakuje 33 odstotkov, 33,5 odstotka pa da bo letos enako kot lani.

Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je 27. in 28. decembra lani na reprezentativnem vzorcu 708 odraslih opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.