Hafnerjeva z izsledki policije ni seznanjena, v volilni komisiji pa so sicer ugotovili, da prejete glasovnice očitno niso bile vse preštete. Zaradi tega je po mnenju Hafnerjeve težko reči, ali je bilo dejansko kaj odtujeno ali zgolj založeno. "O kraji bi lahko dejansko govorili, če bi bile res vse glasovnice preštete," je še pojasnila.

"Kraja" glasovnic v Tržiču: Zaplet najverjetneje posledica napačnega štetja

Dušan Vučko, direktor Državne volilne komisije, dopušča možnost, da je pri preštevanju glasovnic v Tržiču prišlo tudi do malomarnosti in napačnega štetja.

Do zapleta s stotimi izginulimi praznimi volilnimi glasovnicami v Tržiču je najverjetneje prišlo zaradi človeške napake, natančneje zaradi preslabo izpeljanega štetja glasovnic pri njihovem prevzemu, poroča portal 24ur.com. Že pred dnevi so v Dnevniku neuradno izvedeli, da je kriminalistična preiskava dogodka, zaradi katerega so bila na volilno nedeljo za nekaj časa zaprta vsa tržiška volišča, skoraj končana, kriminalisti pa naj ne bi našli nobenih znamenj kaznivega dejanja.

Tudi direktor Državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko pravi, da za napako dopušča tudi možnost človeške malomarnosti pri preštevanju. Nad tovrstno napako pa DVK nima vpliva, zato bo posledice najverjetneje morala prevzeti okrajna komisija v Tržiču. Bistveno pri celotni zadevi pa je, da pri glasovanju ni prišlo do nepravilnosti, in da je bil izid glasovanja na volitvah veljaven.

Spomnimo se

Spomnimo, da je okrajna volilna komisija v nedeljo zjutraj ugotovila, da je iz prostorov, kjer so hranili nerazdeljene prazne glasovnice, izginilo sto glasovnic. Zatem ko je v petek volilna komisija glasovnice oddala po posameznih voliščih, je na sedežu komisije v prostorih upravne enote Tržič ostalo nerazdeljenih domnevno še 1930 praznih glasovnic. Ko so v nedeljo znova prešteli nerazdeljene glasovnice, jih je bilo le še 1830.

Sredi dopoldneva so zaprli vseh 23 volišč, na vsakem prešteli, koliko ljudi je že volilo, in preostale glasovnice označili s podpisom. Če bi prišlo do zlorabe in bi nekdo v skrinjico vrgel katero od izginulih glasovnic, bi bilo neoznačenih, se pravi nepodpisanih glasovnic več, kot je do časa zaprtja glasovalo volilcev.

Na nobenem od volišč se kaj takega ni zgodilo. Kljub temu ostaja dvom o veljavnosti volitev, saj so bila volišča ponekod zaprta tudi več kot dve uri in so se mnogi odločili, da ne bodo še enkrat prišli na volišče. Res pa je, da so bila vsa volišča odprta do 20. ure, zaradi česar je bil za eno uro podaljšan volilni molk po vsej državi.