Meteorolog Branko Gregorčič z Agencije Republike Slovenije za okolje je za Žurnal24 pojasnil, da bo vreme primerno za silvestrovanje na prostem, saj za zdaj kaže, da ne bo premrzlo. Temperature bodo okoli nič stopinj Celzija. Po njegovih napovedih se lahko popoldne in zvečer ponekod pojavijo tudi manjše snežne padavine. Kot pravi, bo verjetno najbolj jasno na Primorskem, drugod pa bo oblačno, verjetno brez megle. Kot kaže, burje ne bo, če se bo ponoči na Primorskem zjasnilo, pa bo tudi hladneje, okoli dve stopinji nad lediščem.

V prestolnici organizatorji pričakujejo 50 tisoč ljudi, saj se bo letos glavno prizorišče s Prešernovega trga preselilo na Kongresnega. Ognjemet bo trajal pet minut, Mestno občino Ljubljana pa bo z raznimi barvami in liki razsvetljeno nebo stalo 3.300 evrov (brez DDV). Od jutri zvečer do nedelje zjutraj na odseku med Aškerčevo cesto in Šubičevo ulico zaprta Slovenska cesta, avtobusi mestnega potniškega prometa pa bodo vozili po Šubičevi in Bleiweisovi cesti.

Hoteli si obetajo dober obisk

Hoteli po Sloveniji so v teh prazničnih dneh dobro zasedeni. Zadnje prazne postelje naj bi se zapolnile še v zadnjem trenutku, saj bodo v večini krajev novo leto pričakali s številnimi prireditvami. Posebne oblike silvestrovanj pa ponujajo tudi sami hotelirji.

Na Bledu so prek božiča ustvarili nekaj manj nočitev ko leta 2010, zaradi lepega vremena pa so bile praznične prireditve, kot je na primer Legenda o potopljenem zvonu, dobro obiskane, ocenjujejo na Turizmu Bled. S prireditvami bodo nadaljevali tudi v naslednjih dneh: danes bodo sklenili tradicionalni krog prijateljstva in uprizorili Blejsko vodno simfonijo, na silvestrovo pa bo jezero osvetlil ognjemet.

Glede na trenutne rezervacije je v blejskih hotelih še nekaj prostora, tudi letos pa računajo na "zamudnike", ki se bodo v zadnjem hipu (danes in v soboto) odločili za silvestrovanje na Bledu. Prevladovali bodo gostje iz tujine - največ bo Italijanov, Nemcev, Hrvatov, Srbov, Angležev in Rusov, slovenski gostje pa naj bi ustvarili desetino nočitev.

Po podatkih LTO Kranjska Gora so tamkajšnje nastanitvene kapacitete v času novoletnih praznikov dobro zasedene. Ocenjujejo, da od 90- do 95-odstotno, tako da se še vedno dobi kakšna prosta soba, tako v hotelih kot v zasebnih sobah in apartmajih. Večina gostov je rezervirala kapacitete vnaprej, nekateri pa se bodo tudi letos odločili obiskati Kranjsko Goro šele v zadnjem trenutku.

V hotelih so pripravili silvestrovanja, tradicionalno pa bo tudi silvestrovanje na prostem in sicer na trgu pred dvorano Vitranc. Da bo omenjeni dogodek za goste bolj prijeten, so se pridružili akciji "Bodi zvezda, ne meči petard", še pojasnjujejo in dodajajo, da so na RTC Žičnice uspeli zasnežiti vsa smučišča, vsak dan pa je možna tudi nočna smuka. V Ratečah je urejeno 600 metrov tekaških poti, prav tako na umetnem snegu.

Polna zasedenost v prestolnici

V Ljubljani bodo po podatkih Turizma Ljubljana nekateri hoteli za novo leto popolnoma zasedeni (Celica, Emonec, Antiq, Grand Hotel Union, Central, Slon, Cubo), še nekaj prostora pa beležijo Pri Mraku, v Resortu in Parku. 60-odstotno zasedenost pričakujejo v City Hotelu, 50-odstotno pa v Monsu in Bit centru. Kar dobro zasedenost pričakujejo v M Hotelu in Austria Trend Hotelu, medtem ko imajo v hotelu Lev proste le še enoposteljne in twin sobe. Slabo zasedenost bodo za silvestrovo beležili le v hotelu Medno.

V Termah Olimia je med božičem in novim letom v hotelih Sotelia, Breza, Rosa ter Lipa moč najti le še nekaj prostih mest. Predvsem sama silvestrovanja na različnih lokacijah so tista, ki so ponovno dosegla odlične rezultate zasedenosti. Skupno jih bo obiskalo povprečno na dan tudi do 1400 gostov. Gostje bodo tako iz Slovenije kot iz tujine, predvsem iz Italije, Srbije, Hrvaške in Avstrije. V ponudbi izpostavljajo "zagotovo nekoliko drugačno" silvestrovanje v bazenih na tematiko Afrike z vročimi ritmi, družbo divjih plesalk in sproščenim okoljem termalnih bazenov.

V Termah Dobrna računajo na 70-odstotno zasedenost v času božičnih in novoletnih praznikov. Od tega je polovica slovenskih gostov, 30 odstotkov italijanskih, 20 odstotkov nemških in 10 odstotkov hrvaških gostov. Za goste so med drugim pripravili veliko novoletno tombolo, sprehode v okolico Dobrne, plesne večere in 1. januarja tradicionalni novoletni ples.

V Termah Zreče in na Rogli po navedbah predstavnikov Uniturja pričakujejo kar lepo število gostov. Trenutna zasedenost je okoli 90 odstotkov v Termah Zreče ter okoli 85 odstotkov na Rogli. Na Rogli bo v Hotelu Planja silvestrovalo okoli 400 ljudi, v Hotelu Dobrava v Zrečah pa okoli 300. Tako na Rogli kot v Termah Zreče bo največ gostov domačih, ostalo pa Madžari, Italijani in Hrvati.

Dobro kaže tudi preostalim zdraviliščem

V Termah 3000, Zdravilišču Radenci, Termah Banovci in Termah Lendava po navedbah direktorice regionalne prodaje Metke Erjavec Granov ocenjujejo, da bo zasedenost v času novoletnih praznikov primerljiva lanski.

Namestitvene zmogljivosti v Termah 3000 so v času novoletnih praznikov v povprečju 98-odstotno zasedene, silvestrovanje v hotelih Livada Prestige in Ajda je zapolnjeno, nekaj prostih mest je še v hotelu Termal. V Zdravilišču Radenci, kjer v prihodnjem letu obeležujejo 130 let bogate zdraviliške tradicije, so hotelske kapacitete v tem času v povprečju blizu 90-odstotno zasedene, nekaj prostih ležišč je na voljo v prenovljenem hotelu Izvir.

Tradicionalno so v času novoletnih praznikov dobro obiskane tudi Terme Banovci, kjer si gosti lahko ogledajo 12. Božično vas Banovci in jaslice na prostem. Hotel Zeleni Gaj in hotelsko naselje v Termah Banovci sta v času novoletnih praznikov že v celoti zasedena.

Silvestrovanje pripravljajo tudi v Termah Lendava, apartmajsko naselje Lipov gaj je zasedeno v več kot 80 odstotkih. Terme Ptuj so v tem času v povprečju okoli 90-odstotno zasedene, nekaj prostih mest je na voljo še v Grand hotelu Primus, apartmajih, bungalovih in počitniških hišicah. Silvestrovanje pripravljajo v Grand Hotelu Primus, hotelskem Klubu Gemina XIII., tradicionalno rimsko obarvano pa je all inclusive silvestrovanje v Termalnem parku.

V Termah 3000, Zdravilišču Radenci, Termah Banovci in Termah Lendava prevladujejo domači gosti, med tujimi je največ gostov iz sosednjih držav. V Termah Ptuj pa je 60 odstotkov tujih gostov, med njimi največ Italijanov, Avstrijcev, Nemcev in Hrvatov.

Terme Dolenjske Toplice bodo zadnje dni decembra gostile več gostov kot v enakem obdobju lani. Razlog za to so po besedah Andreje Zidarič iz skupine Terme Krka najverjetneje zanimiva praznična ponudba, bogat animacijski program in ugodna razporeditev prazničnih dni. Sobe hotela Balnea so polne, nekaj postelj je na voljo še v hotelih Kristal in Vital. Povpraševanja in rezervacije še prihajajo. V novoletnem terminu bodo v Dolenjskih Toplicah prevladovali italijanski gostje, veliko bo tudi Slovencev, Avstrijcev in Hrvatov, nekaj tudi ruskih in nizozemskih gostov.

V Termah Šmarješke Toplice bodo novo leto dočakali predvsem Italijani, Slovenci in Rusi, pa tudi gostje iz BiH in Hrvaške. Zasedenost bo približno enaka kot lani, letošnja posebnost pa je, da nimajo nobene skupine, ampak le individualne goste.

Tudi Hoteli Otočec so zadnje dni v letu 2011 dobro zasedeni. V hotelu Šport je trenutno prostih le še osem sob, v hotelu Grad pa tri. Na Otočcu bodo silvestrovali večinoma Italijani, sledijo gostje iz Srbije in Hrvaške.

V lov za zadnjimi prostimi sobami

V obmorskem Talasu Strunjan je hotel Svoboda polno zaseden, ponujajo še zadnje proste sobe vilah in hotelu Laguna. Ker povpraševanja še prihajajo, pričakujejo, da bodo zapolnili vse hotelske zmogljivosti. Strunjanski gostje bodo na silvestrski večer - poleg slovenskih, avstrijskih in italijanskih individualnih gostov - tudi tri skupine počitnikarjev: nemška, ruska in italijanska.

V Portorožu v času božiča hoteli niso bili polno zasedeni, zato pa si portoroški turistični delavci veliko obetajo od silvestrovega. V hotelih občine Piran so za božič zabeležili 1675 nočitev oziroma odstotek manj kot lani, hoteli pa so bili po pričakovanju 60-odstotno zasedeni. Slika je nekoliko boljša, če se upošteva tudi dneve po božiču. Tako so med 25. in 27. decembrom skupno zabeležili skoraj 6500 nočitev oziroma pet odstotkov več kot lani. Prevladovali so še vedno tuji gostje, a je opazen porast domačih gostov, kažejo podatki Turističnega združenja Portorož.

Na silvestrovo, ko bo večina hotelov odprla svoja vrata, naj bi bili hoteli zasedeni 90- do 100-odstotno. K temu naj bi pripomogla bogata izbira silvestrskih večerij in prireditev. Na silvestrovanje na osrednji Tartinijev trg v Piranu bo iz Portoroža mogoče priti zastonj. Na silvestrski večer bodo od 18. ure dalje namreč vsi redni avtobusi mestnega prometa na vseh linijah vozili brezplačno. Od 21. ure do 4. ure zjutraj naslednjega dne pa bo poleg rednih avtobusov na relaciji med Lucijo in glavno avtobusno postajo v Piranu vozil še dodaten brezplačen avtobus.

V koprski občini je zasedenost hotelov trenutno 40-odstotna, vendar v Turistični organizaciji Koper pričakujejo, da bo v času novoletnih praznikov narasla na 60 odstotkov. To bo sicer še vedno nekoliko manj kot v lanskem letu, ko je bila zasedenost turističnih zmogljivosti 68-odstotna.