"Zdaj je na vrsti država, da vsem tem ljudem, ki jih bo na nek način z novim letom pahnila v revščino, nudi ustrezno pomoč in zagotovi socialno varnost," je v sporočilu za javnost zapisal poslanec SLS in podpredsednik DZ Jakob Presečnik.

Presečnik izraža obžalovanje, da bo približno 15.500 državljank in državljanov ostalo brez državnih pokojnin. Pravici do varstvenega dodatka in državne pokojnine, ki sta bili do zdaj del sistema pokojninskega in invalidskega zavarovanja, se bosta namreč po novi socialni zakonodaji s 1. januarjem preoblikovali v novi pravici s področja socialnega varstva.

Dozdajšnji prejemniki bodo lahko, če bodo izpolnjevali pogoje, prejemali denarno socialno pomoč in oziroma ali varstveni dodatek. Po prepričanju SLS gre v primeru sedanjih prejemnikov državnih pokojnin za pridobljeno pravico na podlagi 59. člena še vedno veljavnega zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Ostati bi morala veljavna tako kot vse ostale pravice, ki izhajajo iz omenjenega zakona, navaja Presečnik.

Jemljemo še (edinih) 183 evrov

Ta sredstva so bila po njegovih besedah namensko določena vse do zdaj in so se izplačevala iz proračuna, zato pokojninska blagajna niti proračun ne bosta na novo obremenjena zaradi teh prejemnikov - večinoma žensk, ki kot gospodinje v preteklosti niso imele niti možnosti biti pokojninsko zavarovane. "Njihova pokojnina trenutno znaša nekaj več kot 183 evrov, zdaj pa jim jemljemo tudi to," opozarja Presečnik.

Pokojninska reforma je vključevala dopolnilo poslanske skupine SLS, po katerem bi prejemniki državne pokojnine to še naprej prejemali. "Žal pa je pokojninska reforma padla na referendumu in ta anomalija ukinitve državnih pokojnin je tako obveljala uzakonjena v socialni zakonodaji," je še zapisal poslanec SLS.

Poglabljanje revščine: Varstvenemu dodatku se je odreklo že 4000 ljudi