Občinske volilne komisije morajo razpis nadomestnih županskih volitev objaviti v 15 dneh po potrditvi poslanskega mandata županu, kar se je zgodilo na ustanovni seji DZ 21. decembra. Torej imajo občinske volilne komisije še teden dni časa za razpis volitev.

Pri odločitvi o dnevu glasovanja so občinske volilne komisije avtonomne, torej ni nujno, da bi imeli županske volitve v vseh občinah hkrati. Služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) ter Državna volilna komisija pa sta priporočili, naj bodo vse volitve sočasno, in sicer 11. marca. Temu priporočilu so že sledile volilne komisije v občinah Slovenj Gradec, Železniki, Destrnik, Duplek, Mirna Peč, Polzela, Bovec in Metlika. V Ljubljani, Krškem in Radečah odločitve še ni, čeprav se tudi v slednjih dveh nagibajo k 11. marcu.

Razpis bo objavljen v naslednjih dneh

Razpis, ki ga bodo občinske volilne komisije v uradnem listu objavile večinoma v naslednjih dneh, mora vsebovati tudi datum glasovanja in datum, s katerim začnejo formalno teči roki za volilna opravila. Med tema dvema datumoma mora biti najmanj 60 dni in ne več kot 90 dni. Kjer bodo volitve 11. marca, bo začetek volilnih opravil 7. januarja, so potrdile občinske volilne komisije.

Do nadomestnih županskih volitev enajst občin vodijo podžupani oziroma pooblaščenci, ki so jih imenovali zdaj že nekdanji župani, ki so postali poslanci.

Zaradi nezdružljivosti poslanske in županske funkcije je enajstim županom, ki so postali poslanci, namreč prenehala županska funkcija. Nezdružljivost pa velja tudi v obratni smeri. Če bo kdo od poslancev na nadomestnih županskih volitvah kandidiral za župana in bo izvoljen, mu bo prenehala poslanska funkcija.

Kaj bo storil Janković, če ne bo dobil mandata?

Glede na to, da je predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković pred državnozborskimi volitvami izjavil, da ga poslanska funkcija ne zanima, se mnogi sprašujejo, kaj bo storil v primeru, da mu kot mandatarju ne uspe sestaviti vlade. V njegovi stranki odgovora na to vprašanje STA še ni dobila, saj pravijo, da je za razmišljanje o tem še prezgodaj.

Poslancem, ki bi kandidirali na županskih volitvah, sicer pred tem ni treba odstopiti s poslanske funkcije. Kandidiranje v Sloveniji je svobodno, torej lahko vsak volivec, ki izpolnjuje osnovne pogoje po zakonih, kandidira ne glede na to, kakšno funkcijo ali delo opravlja v času kandidiranja. Morebitna nezdružljivost funkcij izvoljenega kandidata se ugotavlja šele takrat, ko mu je mandat (na primer župana) potrjen, so za STA pojasnili v SVLR.

Poslancu, ki bi bil izvoljen za župana, bi na podlagi zakona o poslancih z dnem potrditve mandata župana prenehala funkcija poslanca. Razlog za to je nezdružljivost funkcij in ne odstop, zato bi takega poslanca nadomestil kandidat z iste liste, nadomestne volitve poslanca pa ne bi bile potrebne. Če se poslanec odloči za odstop s funkcije (zaradi kateregakoli razloga) prej kot v šestih mesecih po potrditvi mandata, pa se opravijo nadomestne volitve v volilni enoti, v kateri je bil ta poslanec izvoljen, so še povedali v SVLR.