V zadnjem letošnjem mesecu so se cene najbolj občutno znižale v skupini obleka in obutev (-5,8 odstotka), ki so k deflaciji prispevale 0,5 odstotne točke, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedala generalna direktorica statističnega urada Irena Križman.

K znižanju cen pripomogli praznični popusti

K znižanju cen v tej skupini so botrovali predvsem decembrski popusti. Oblačila so bila cenejša za 6,2 odstotka, obutev za 5,5 odstotka, tkanine pa za 4,4 odstotka.

Za 2,7 odstotka so bile nižje cene v skupini komunikacije, za 0,3 odstotka pri stanovanjski opremi, za desetinko odstotka pa v skupini hrana in brezalkoholne pijače, alkoholne pijače in tobak ter zdravje.

Podražitev je bilo malo, zvišale so se cene v skupinah rekreacija in kultura, raznovrstno blago in storitve, gostinske in nastanitvene storitve ter stanovanje in izobraževanje.

"Do mesečnega znižanja cen je prišlo četrtič v letu 2011," je povedala Križmanova in dodala, da je mesečna stopnja potegnila navzdol letno stopnjo inflacije, ki je novembra znašala 2,7 odstotka.

Decembra na letni ravni je inflacija znašala dva odstotka, medtem ko je bila lani 1,9 odstotka.

Najvišjo letno rast cen so letos zabeležili v skupini stanovanje (pet odstotkov), v kateri so se najbolj najbolj podražili tekoča goriva (21,5 odstotka), plin (12,3 odstotka) in daljinska energija (9,5 odstotka).

V primerjavi s prejšnjim decembrom blago dražje za 2,7 odstotka

Sledili so hrana in brezalkoholne pijače ter alkoholne pijače in tobak (4,9 odstotka), pri kateri so se najbolj podražili mleko, mlečni izdelki in jajca (9,2 odstotka) ter sladkor in konditorski izdelki (9,1 odstotka), sledili pa so olje in maščobe (8,7 odstotka), sveže in predelano meso (7,2 odstotka), med brezalkoholnimi pijačami so se najbolj podražili kava, čaj in kakav (devet odstotkov). V tej skupini so največji padec cen zabeležili pri zelenjavi (-9,5 odstotka).

Pocenili so se izdelki in storitve v skupinah komunikacije (-3,3 odstotka), obleka in obutev (-1,5 odstotka) ter rekreacija in kultura (-1,2 odstotka).

V primerjavi z lanskim decembrom je bilo blago dražje za 2,7 odstotka, storitve pa za 0,4 odstotka. Med blagom se je v enem letu podražilo blago dnevne porabe, za 4,7 odstotka, cene trajnega in poltrajnega blaga pa so se v povprečju znižale, za 1,3 oz. 1,1 odstotka.

Cene, merjene s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, so se v decembru prav tako znižale, in sicer za 0,5 odstotka. Letna rast cen je bila 2,1-odstotna, prav toliko pa je znašala povprečna 12-mesečna inflacija.