Na Agenciji RS za okolje (Arso) pravijo, da bo sneg že v popoldanskem času razveselil zlasti prebivalce Gorenjske, Zasavja, Notranjske, pa osrednje Slovenije in dela Dolenjske. Po nižinah osrednje Slovenije lahko pred tem zapade okoli pet centimetrov snega, na Notranjskem tudi do 10 centimetrov, najmanj pa ga bo na Štajerskem in v Prekmurju. V petek se bodo še pojavljale snežne plohe, a bodo lokalne in z manjšo količino snega, je še povedal Pečenko.

Po podatkih Arsa sneži v Slovenj Gradcu, Celju, Cerkljah ob Krki, Lisci, Ratečah, okolici Maribora, Kamniku, Ljubljani, na Kredarici in še po nekaterih krajih na Štajerskem, Koroškem in Gorenjskem. Sredi noči naj bi sneg nehal padati, v petek pa bo tako že spremenljivo oblačno vreme, popoldne lahko pričakujemo le kakšno kratkotrajnejšo snežno ploho.

Kakšno bo vreme na zadnji dan leta 2011? Po napovedih Agencije za okolje RS bo sprva jasno z meglo po nižinah, čez dan pa se bo ta oblačnost povečala, kar pa ne pomeni, da nas ne bo razveselil tudi kakšen sončni žarek. Padavin ne bo, suho bo tudi zvečer, temperature, ki se bodo gibale okoli ničle pa bodo primerne tudi za silvestrovanje na prostem. V nedeljo se bo delno zjasnilo in nekoliko otoplilo, tako da se bo, če ga bo zapadlo veliko, sneg najkasneje takrat stopil.

Vremensko napoved na Dnevnik.si lahko spremljate tukaj.

Novi sneg se na skorjasti podlagi v gorah ne bo dobro sprijel s starim, zato se bo zlasti v visokogorju in na mestih z napihanim snegom povečala nevarnost snežnih plazov, v sporočilu za javnost opozarja Uprava RS za zaščito in reševanje (URSZR). V gorah je zadnje dni prevladovalo suho vreme, zaradi suhega zraka pa se je sneg tam le počasi preobražal, hitreje le na prisojnih pobočjih, kjer je nastajala površinska skorja in je sneg ponoči na površini pomrznil.

Snega je v gorah sicer razmeroma malo: v Julijskih Alpah ga je na 2500 metrih do okoli 90 centimetrov, na 1500 metrih pa do okoli 40 centimetrov. Drugod po gorah je na 1500 metrih od 20 do okoli 40 centimetrov snega, razmere pojasnjujejo na Upravi RS za zaščito in reševanje. Nevarnost snežnih plazov je trenutno povsod 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Na mestih z napihanim snegom, kjer je bolj strmo, lahko ljudje sprožijo kakšen manjši plaz, večja pa je nevarnost zdrsov na stari, deloma poledeneli podlagi.

Previdno tudi na cestah