Na obrambnem ministrstvu v Ljubljani so danes pripravili "tradicionalno" videokonferenco z vojaki na misijah ob božično-novoletnih praznikih. Iz Balabaluka v Afganistanu je vrhovnemu poveljniku, predsedniku republike poročal namestnik poveljnika kontingenta, major Fedja Vraničar, iz Peči na Kosovu poveljnik kontingenta, podpolkovnik Franc Kalič, iz Sarajeva v BiH podpolkovnik Branko Potočnik in iz Libanona podpolkovnik Janez Pungaršek, oba poveljnika kontingentov slovenske vojske.

Türk se jim je zahvalil za predstavljanje Slovenije "v zahtevnih okoliščinah in za prispevek mednarodnemu miru in varnosti". Vojakom je zaželel predvsem veliko varnosti. "Veseli me, ko slišim, da dobro poskrbite za svojo varnost in za varnost v okolju, v katerem delujete," je dejal predsednik Türk.

"Slovenija razume vaše delo v mirovnih in drugih operacijah in misijah kot pomemben del dela obrambnih sil Slovenije," je dejal predsednik in poudaril, da Slovenska vojska vseskozi dobiva visoke ocene zaupanja v raziskavah javnega mnenja.

Izpostavil je, da Slovenija s svojo vojsko "na celovit in kompleksen način skrbi za svojo nacionalno varnost". Slovenske obrambne sile po njegovih besedah sicer "imajo ekspedicijsko funkcijo, vendar v Sloveniji ne gojimo ekspedicijske vojske".

"Naše sile so zasnovane na celovitem konceptu obrambe, pri katerem je sodelovanje v mednarodnih misijah in operacijah pomemben del. Mogoče najvidnejši, mogoče najtežji, v vsakem primeru pa ne edini. In ko razmišljamo o naši sedanjosti in prihodnosti, vidimo prihodnost obrambnih sil kot nekaj celovitega. Nekaj, kar je vezano na ozemlje Slovenije, na državnost Slovenije in kar se v današnjih varnostnih okoliščinah izvaja praktično ne samo na ozemlju Slovenije ampak v veliki in zelo pomembni meri na mednarodnih misijah," je poudaril.

V pogovoru z vojaki so vrhovnega poveljnika zanimali predvsem njihovi odnosi z lokalnim prebivalstvom, pri čemer so vsi poveljniki te odnose ocenili kot dobre. Tako je v Afganistanu, na Kosovu in v Libanonu. V BiH ti stiki sicer niso veliki, saj, kot je poudaril podpolkovnik Potočnik, misija Althea prehaja iz "izvršilne v neizvršilno" fazo, kar pomeni, da se počasi bliža h koncu, saj se je stopnja varnosti v državi povečala, varnostne sile BiH pa lahko same zagotavljajo varnost države.

Posebno pozornost so namenili razmeram na Kosovu, kjer je po ocenah podpolkovnika Kaliča "situacija trenutno sicer mirna, a nepredvidljiva". To se je še posebej izkazalo poleti med izbruhom nemirov na severu Kosova.

Tudi Türk je dejal, da so razmere na Kosovu postale "zapletene" in da posredno vplivajo na celotno regijo. Ne glede na to pa je ocenil, da so dosežki, kjer delujejo slovenski vojaki, izjemno dobri in da so se slovenski pripadniki skozi vse generacije doslej izkazali z odličnimi stiki in odnosi z lokalnim prebivalstvom na vseh ravneh. "Verjamem, da je vse to prispevalo k utrjevanju stabilnosti in miru na Kosovu v zelo znatni meri," je prepričan predsednik.

Ugled Slovenije se po njegovem mnenju izraža na razne načine, tudi z nedavnim imenovanjem sedanjega zunanjega ministra Samuela Žbogarja za predstavnika EU na Kosovu. "To se ne bi moglo zgoditi, če en bi imeli tako zelo dobrega ugleda, podobe, ki jo soustvarja v izjemno veliki meri prav naš kontingent," je prepričan Türk.

Še največjo zaskrbljenost je Türk morda izrazil glede negotovih razmer v Libanonu, kjer se, kot kaže zgodovina, "razmere lahko zelo hitro zelo poslabšajo". Slovenske pripadnike v misiji Združenih narodov Unifil je še opozoril na posebno previdnost in opozoril tudi na napetosti, do katerih prihaja v Siriji in Iranu.

Posebne čestitke je izrazil slovenskemu kontingentu, da se dobro znajde v tamkajšnjem okolju in uspešno opravlja svoje naloge. Kot je ocenil, to kaže na zelo dobro usposobljenost in lep obet za naprej.

"Naš prispevek v mednarodnih operacijah in misijah ni toliko v kvantiteti in raznovrstnosti, ampak bolj v kvaliteti in specializiranosti. In če se dobro znajdemo v komunikacijah z lokalnim prebivalstvom, je to zelo velik prispevek," je še ocenil predsednik Türk.