Na seji, ki bo predvidoma trajala do devetih zvečer, bodo sprejeli ključne odločitve glede nadaljnjih korakov v pogovorih za oblikovanje vlade ter merila, na podlagi katerih se bodo odločili, ali gredo v levo ali desnosrednsko koalicijo, je danes popoldan povedal predsednik stranke Gregor Virant.

Šušteršič je na vprašanje o neenotnosti glede ideje o vladi narodne enotnosti v stranki odgovoril, da svet stranke sestavlja petnajst ljudi, ki imajo svojo glavo. Po njegovih besedah so do sedaj še vse razprave opravili strpno in na koncu prišli do skupnih stališč in usmeritev. "Prepričan sem, da bomo to uspeli tudi danes narediti," je dejal.

Kot je pojasnil, se bodo glede pošiljanja pobude za vlado narodne enotnosti z ustavno večino v DZ ostalim strankam v četrtek dogovorili s strankama DeSUS in SLS. "Seveda se bosta morali s tem strinjati obe stranki. Če se bosta, bo šel poziv naprej," je pojasnil. Dodal je še, da se do sedaj še niso pogovarjali o imenih za morebitnega mandatarja.

O pogovorih s predsednikom Pozitivne Slovenije Zoranom Jankovićem je Šušteršič povedal, da so sedaj prešli z verbalnega na pisno komuniciranje. Po njegovih besedah imajo sedaj dokument s svojimi predlogi in predlogi stranke SD ter Pozitivne Slovenije.

"Treba je preveriti, ali je tekst mogoče uskladiti do te mere, da ga vsi lahko podpišemo. Naša želja bi bila k temu pritegniti še kakšno drugo stranko, vendar ne moremo drugim diktirati njihovih odločitev," je dejal. Dodal je še, da pri želji, da bi bila v koaliciji z Jankovićem tudi SLS, ni šlo za pogojevanje ali pritisk na SLS. "Je pa možnost, da bo naša odločitev pozitivna, manjša, ker je njihova negativna," je še dodal.

Imena možnih mandatarjev

Po njegovih besedah bo svet stranke že danes sprejel tudi merila, na podlagi katerih se bodo do 17. januarja dokončno odločili, ali gredo v levo ali desno-sredinsko koalicijo. Če pa bodo do torka prejeli soglasje strank, ki bi lahko tvorile ustavno večino v vladi narodne enotnosti, bodo skupaj naredili nabor nalog take vlade in se dogovorili za mandatarja.

Na vprašanje, ali je Listi Virant bliže vlada Zorana Jankovića ali vlada Janeza Janše, pa Virant odgovarja, da sta zanj sprejemljivi obe in zato odločitev ne bo preprosta. Z Janšo se v minulih dneh ni sestal, je pojasnil, bo pa z njim verjetno v prihodnjih dneh vzpostavil stik za primer, če ideja oblikovanja vlade narodne enotnosti ne bo uspela. V tem primeru bodo namreč, tako dodaja Virant, morali koalicijsko pogodbo začeti usklajevati tudi z "drugim potencialnim mandatarjem, če bo interes na njegovi strani".

Med možnimi mandatarji takšne vlade se omenja tudi predsednik uprave Unicredit banke Slovenija France Arhar. Virant pa dejal le, da o imenih za mandatarski položaj še ne želijo govoriti. Kot možni predsedniki tehnične vlade pa sta se v javnosti doslej omenjala Janez Šušteršič in Janez Potočnik.

Težko izvedljiva ideja

Virant pa se zaveda, da ni zelo verjetno, da bodo s predlogom uspeli, na kar nakazujejo tudi spodnji odgovori strank. Jasno je že, da vlado narodne enotnosti ne bodo podprli v SD. V Pozitivni Sloveniji so izrazili pričakovanje, da bo predsednik republike Danilo Türk mandat za sestavo vlade zaupal njim.

V poslanski skupini SDS predloga za oblikovanje vlade narodne enotnosti še ne komentirajo, saj predloga še niso prejeli.

Za vlado narodne enotnosti niso niti v NSi, bodo pa, kot je povedala predsednica NSi Ljudmila Novak, zagotovo za pogovore, če bodo ti potekali "v smislu širše koalicije". V stranki namreč menijo, da razmere niso take, da bi morali sestavljati vlado narodne enotnosti. Po njenem je pomembno, da dobimo mandatarja, ki bo uspel sestaviti čim širšo vlado.

Vodja poslanske skupine SLS Franc Bogovič je potrdil, da bodo Lista Virant, SLS in DeSUS skupaj preverjali, ali je oblikovanje vlade narodne enotnosti možno. Po njegovih besedah naj bi Lista Virant danes pripravila tekst, potem pa da ga bo "dala v ogled". Poudaril je, da bo SLS zagotovo pristopila k tej pobudi, v kolikor pa ne bo pozitivnih odgovorov, bo potem očitno treba tehtati med levo in desno opcijo.

Lista Virant do potencialnih levo in desno-sredinske koalicije enakovredno

Svet stranke Lista Virant bo potencialni levo in desno-sredinsko koalicijo upošteval kot enakovredni, nadaljevali pa bodo tudi z iskanjem podpore za možnost tretjega mandatarja, ki bi bil širše sprejemljiv, je po seji sveta stranke povedal predsednik stranke Gregor Virant.

Po njegovih besedah so se pripravljeni pogajati o obeh ponujenih koalicijskih pogodbah, in sicer z Zoranom Jankovićem in Janezom Janšo. Za svojo idejo vlade narodne enotnosti pa bodo strankam poslali pobudo, do katere se bodo morale opredeliti do torka. "Če bomo v torek videli, da je to nerealno, potem bomo normalno nadaljevali s pogajanji in se v relativno kratkem času, do 15. januarja, odločili o koaliciji," je pojasnil Virant.

Svet stranke je predlagane sklepe sprejel z enim glasom proti, in sicer je tako glasoval Marko Pavliha, je povedal Virant. Po njegovih besedah se Pavliha strinja z vsem, razen z možnostjo, da stranka prednostno skuša najti soglasje za vlado ustavne večine. "On meni, da sta ostali dve možnosti enakovredni, to pa bi morali imeti v rezervi," je dejal.

Virant je na vprašanje glede podpore njihovi ideji s strani drugih strank odgovoril, da je že večkrat povedal, da ta pobuda najbrž ni zelo realna ter da z njo ne želijo nikogar posiljevati. "Mi želimo samo povedati, da bi bila to za nas dobra možnost. In če bi bile tudi druge stranke pripravljene na to, smo mi prvi, ki stopimo korak nazaj, se odpovemo funkciji predsednika parlamenta in naredimo vlado, ki bi imela širšo podporo. Če so drugi proti, potem iz tega ne bo nič," je še povedal.

Oman: Do vlade težko, ker je situacija čudna

Starosta slovenske politike Ivan Oman in sociologinja ter nekdanja političarka Spomenka Hribar ugotavljata, da je politična situacija v državi zapletena in da je težko napovedovati, kako se bodo stvari odvijale vnaprej. Hribarjeva ne podpira ideje o vladi narodne enotnosti. Oman ocenjuje, da bo zelo težko prišlo do kakršne koli vlade.

Starosta slovenske politike Ivan Oman je dejal, da je ideja o vladi narodne enotnosti "verjetno neka taktična poteza" in dodal, da bo po njegovem mnenju "zelo težko prišlo do kakršne koli vlade, ker je situacija dokaj čudna".

Po njegovih besedah pa je popolnoma legitimno, da si Lista Virant, SLS in DeSUS želijo vlado narodne enotnosti in bodo tudi preverili možnost njenega oblikovanja. Kot je povedal, si oni očitno želijo vlado, kjer "najbrž ne bi bila udeležena glavna rivala v tej politiki".

Poudaril je, da ni nikjer zapisano, da bi mandat moral dobiti prvi oz. zmagovalec relativnih volitev. Logično pa je, da je mandatar tisti, ki uspe sestaviti ustrezno večino, torej najmanj 46 glasov v DZ. "Kar je zaenkrat glede na rezultat volitev za predsednika DZ za Zorana Jankovića nekoliko dvomljivo," je dodal.

Če bi denimo druga največja stranka SDS predlagala predsednika stranke Janeza Janšo v primeru, da Janković ne dobi zadostne večine v DZ, pa je po mnenju Omana prav tako vprašljivo, če bi tudi on dobil večino v DZ, dokler obstaja "še neka tretja koalicija".

"O tem, kako se bo vse skupaj razrešilo, je težko imeti mnenje," je povedal Oman in dodal, da sicer za zdaj ne pričakuje novih volitev in meni, da bodo stranke našle rešitev.

Hribarjeva: Tehnična vlada ne pride v poštev

Sociologinja Spomenka Hribar meni, da tehnična vlada ne pride v poštev, ker je situacija preveč zapletena. Tako daleč, da bi morali imeli vlado narodne rešitve, pa tudi nismo.

Opozarja, da je parlament za to, da sta pozicija in opozicija. Opozicija mora obstajati, kar pa ne pomeni, da ne more delovati konstruktivno, je dejala Hribarjeva.

Pa tudi v primeru oblikovanja vlade narodne enotnosti bi se po njenem mnenju vsa sedaj obstoječa nasprotja prenesla v vlado. "Razlike so prevelike, preveč je egov, da bi lahko to igralo neko pozitivno, konstruktivno vlogo," dodaja.

Po njeni oceni je do zagate prišlo zaradi ravnanja najverjetnejšega mandatarja Zorana Jankovića, ker je hotel "z glavo skozi zid" pripeljati svojo kandidatko za predsednico parlamenta.

Tako se v demokraciji pač ne dela, treba je iskati soglasje, kompromise, opozarja Hribarjeva. Ugotavlja, da je Janković zato pač izgubil prvo rudno in boji se, da druge runde zanj ne bo.

O pobudi t.i. trojčka Liste Virant, DeSUS in SLS pravi, da lahko vsak da pobudo. Vprašanje pa je, kdo bo imel zadostno število poslancev, da bo lahko sestavil vlado in ta bo dobil mandatarstvo. Da sedaj nekateri govorijo o prevarah, se ji zato zdi nesmisel.

"Vsi so bili izvoljeni v parlament in parlament ima nalogo, da sestavi in izglasuje vlado. Kakšen predznak bo imela, ne vemo," pravi Hribarjeva. Sam meni, da bi morala biti levosredinska, vendar bo težko, ker je Janković "zaigral prvo karto".

Uhan: Prej težava kot rešitev

Po mnenju političnega analitika Sama Uhana vlada narodne enotnosti v sedaj predstavljeni obliki pomeni prej težavo kot rešitev, saj da gre za nek poskus sprevračanja večinske volje ljudi. Politični analitik Matej Makarovič pa pravi, da je trenutno takšna vlada načeloma lahko dobra rešitev, ni pa prepričan, ali si ta pojem vsi predstavljajo enako.

Po oceni Uhana je ideja vlade narodne enotnosti "ponesrečen poskus spreminjanja volje večine volivcev z namenom ustvarjati neko koalicijo, ki bi ponudila rešitev zgolj zato, ker manjši politični igralci na našem političnem prizorišču niso razumeli sporočila teh volitev".

"Ne tehnična ne vlada narodne enotnosti trenutno nista primerni rešitvi," je še poudaril Uhan in pojasnil, da so te rešitve začasne in na voljo v nekih izjemnih ali kriznih časih. Tisto, kar zdaj rabimo, je po njegovem mnenju stabilna politična vlada.

Pri ravnanju Liste Virant, DeSUS in SLS, ki bodo po besedah predsednika Liste Virant Gregorja Viranta preverile možnost oblikovanja vlade narodne enotnosti, gre po besedah Uhana za "nek svojevrsten politični cinizem in neko izsiljevanje celotne slovenske politične javnosti za doseganje zelo partikularnih, da ne rečem osebnih interesov, ki se maskirajo v nacionalni interes". Kot pravi, je namreč nacionalni interes, da Slovenija dobi učinkovito vlado, in ne, da "stranke, ki skupaj v seštevku ne dosežejo glasov najmočnejše parlamentarne stranke, izsiljujejo Slovenijo".

V običajnih političnih razmerah z neko stopnjo politične kulture je sicer nenapisano, pa vendarle pričakovano dejanje predsednika države, da relativni zmagovalec volitev najprej dobi možnost za sestavo vlade, je še povedal Uhan in dodal, da so v primeru nezadostne podpore mandatarju v DZ na voljo druge možnosti, pri čemer pa je najprej "treba testirati to rešitev in razmišljati o legitimnosti vseh drugih rešitev" v trenutnih razmerah.

Makarovič o tehnični vladi: Neobičajna rešitev za čas tik po volitvah

Makarovič pa ni prepričan, da si pod pojmom vlade narodne enotnosti vsi predstavljajo isto stvar: "Minimum, kar mora taka vlada vključevati, sta vodilni stranki obeh ključnih političnih blokov, v našem primeru Pozitivna Slovenija in SDS. Če ene od teh dveh strank ne bo zraven, temu ne bo mogoče reči vlada narodne enotnosti," je pojasnil.

Medtem pa se tehnična vlada tudi Makaroviču zdi zelo neobičajna rešitev za čas tik po volitvah, saj ta v normalnih razmerah prav gotovo "ni prva, ampak kvečjemu zadnja rešitev, če se vse druge izkažejo kot neizvedljive".

Sicer se mu zdi legitimno, da Lista Virant, DeSUS in SLS dajejo svoje pobude glede vlade, vendar pa nekoliko dvomi v uspeh njihovega početja.

Ob tem je dejal, da razume težavnost Virantove odločitve, ki bi bil po eni strani rad v vladi, po drugi pa ne bi bil niti na strani Zorana Jankovića, niti na strani predsednika SDS Janeza Janše. Po ocenah Makaroviča se Virant "boji, da bi v obeh primerih izgubil del privržencev, a "vse hkrati pač ne gre".

Tudi Makarovič pa se strinja, da bi Janković moral prvi dobiti mandat za sestavo vlade. Po njegovem bi mu moral Türk nemudoma podeliti mandat, na tej podlagi pa bi se nato Janković moral "pogajati z vsemi strankami in čim prej sestaviti vlado ali pa od poskusa odstopiti, če se izkaže, da se mu zadeva ne izide". "Šele nato pridejo v poštev nadaljnje možne rešitve," meni Makarovič.