Kučan je prepričan, da je Janković nekoliko naivno pričakoval, da so voditelji političnih strank razumeli sporočilo volivcev, ki zahtevajo korenite spremembe tudi v obnašanju in razumevanju vloge političnih strank. Po Kučanovih besedah volivci ne marajo strankokracije, torej strank, ki se obnašajo, kot da je država njihova last in ne last državljanov.

Glede sestave nove vladne koalicije Kučan pravi, da se bodo pravi pogovori šele začeli, potem ko bo predsednik republike Danilo Türk predlagal mandatarja. To bo Türk storil na podlagi ocene, kdo ima največjo možnost, da sestavi stabilno koalicijo, ki bo v teh težkih razmerah sposobna izpeljati ukrepe, ki so nujno potrebni za izhod iz krize. Zato Kučan pogovorom s predstavniki parlamentarnim strank, ki se bodo začeli v torek, daje velik pomen, saj bo po njih jasno, koliko se stranke čutijo odgovorne svojim volivcem.

Na vprašanje, ali se lahko oblikuje koalicija, ki je ne bi sestavil relativni zmagovalec volitev, Kučan odgovarja, da je v "sedanjih razmerah in obnašanju strankarskih vodstev mogoče vse". "Ni pa mogoče vse, če se upošteva volja volivcev," dodaja.

Zato tudi razmišljanja o tehnični vladi in podobnih rešitvah nimajo opore v tem, kar se je zgodilo na volitvah, še pravi Kučan in dodaja, da koalicija, katere namen bi bil samo dokazati, da Janković ni pravi za vodenje vlade in da se volivci niso odločili prav, ne more biti dovolj močna in trajna.

Glede dogajanja v DZ ob ustanovni seji pa Kučan poudarja, da je najpomembneje, da je DZ dobil predsednika in lahko funkcionira. "S samim dogajanjem v DZ pa je tako, kot je tudi na volitvah: lahko je biti velik, ko si zmagovalec, veličina človeka pa se pokaže takrat, ko si poražen in ko moraš to tudi priznati," je v Dnevniku TV Slovenija še povedal Kučan.