Kot je na današnjem srečanju z novinarji povedal predsednik uprave Neka Stane Rožman, je Nek letos oz. v njenem tridesetem letu delovanja dosegla vse načrtovano, njena letošnja visoka proizvodnja pa je posledica delovanja brez remonta v letu 2011.

Po njegovih besedah so letos zagotavljali stabilno oskrbo z električno energijo, poleg samodejne zaustavitve, ki se je zgodila zaradi težav na električnem omrežju, pa so leto zaznamovali tudi dogodki na Japonskem. Posledica teh so bili na pobudo evropskega sveta opravljeni stresni tesni, ki so jih v Neku izvedli v predvidenih rokih, je dejal.

Poročilo o teh so posredovali republiški upravi za jedrsko varnost, ki jih bo do konca prihodnjega leta objavila in predala evropskim ustanovam, je dodal Rožman.

Kot je ocenil, so rezultati stresnih testov Neka zelo solidni, glede zagotavljanja varnosti pa je napovedal, da bodo prihodnjem letu v Neku izvedli več projektov za njeno zagotavljanje. Med drugim bodo 15. aprila začeli njen predvidoma 40-dnevni remont, v okviru katerega bodo zamenjali integrirano reaktorsko glavo.

Med večjimi projekti prihodnjega leta bodo zgradili še tretji neodvisni napajalni dizelski generator, dokončno popravili protipoplavne nasipe ob nuklearki in zamenjali rotor glavnega električnega generatorja, je navedel.

Pri zadnjem remontu Neka so zamenjali njegov stator, pri novem pa mu bodo zamenjali rotor, s čimer bodo obnovili celo os proizvodnje od turbine do generatorja, je pojasnil predsednik uprave in opozoril, da so vsi našteti projekti del priprav za dolgoročno obratovanje Neka.

Prihodnje leto bodo izvedli še vrsto drugih tehnoloških posodobitev, s čimer bodo zagotovili nadaljnje varno delovanje krške nuklearke, je še povedal Rožman.