Gre za izključno rezervno varianto, v primeru če se relativnemu zmagovalcu volitev ne bi posrečilo sestaviti večinske koalicije, je pojasnil po proslavi v Cankarjevem domu. Osnutek koalicijske pogodbe je poslal strankam, ki so sestavile DZ, je ob tem še pojasnil.

V stranki SDS spoštujejo vrstni red na volitvah in pričakujejo, da bo predsednik države Danilo Türk dal mandat relativnemu zmagovalcu, ki bo poskušal sestaviti koalicijo. Kar predlagajo v SDS, je rezervna varianta v primeru neuspeha Jankovića, cilj pa je sestaviti koalicijo razuma, ki bi imela dvotretjinsko večino. Torej bi se tej koaliciji lahko pridružil tudi SD, je še pojasnil.

Janša ni želel ugibati o možnostih, ki jih ima Jankovič za sestavo večinske koalicije. Pri tem mu sicer želi vso srečo, je dodal in še enkrat poudaril, da je osnutek koalicijske pogodbe, ki jo je poslal strankam, zgolj rezervna varianta.

Vodja poslanske skupine SLS Franc Bogovič je za oddajo Svet na Kanalu A namreč potrdil, da so Lista Virant, DeSUS, SLS in NSi od stranke SDS prejele osnutek koalicijske pogodbe. Kot je povedal, so v njegovi stranki omenjeni osnutek koalicijske pogodbe prejeli, da pa gre za "zelo grob dokument, ki je bil očitno pripravljen zelo na hitro".

Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je za STA pred tem povedal, da o omenjeni pogodbi ne ve ničesar, zato je ne more komentirati, dodal pa je, da ima Janez Janša vso pravico poskušati sestaviti koalicijo.

SDS naj bi štirim strankam poslala osnutek koalicijske pogodbe

Lista Virant, DeSUS, SLS in NSi naj bi od stranke SDS prejele osnutek koalicijske pogodbe. Vodja poslanske skupine SLS Franc Bogovič je za oddajo Svet na Kanalu A tudi potrdil, da so v njegovi stranki omenjeni osnutek koalicijske pogodbe prejeli, da pa gre za "zelo grob dokument, ki je bil očitno pripravljen zelo na hitro".

Ob tem Bogovič meni, da osnutka koalicijske pogodbe do sredine ustanovne seje še nihče ni pripravljal. "Na ta način je sedaj jasno, da se tudi druga največja stranka v parlamentu zaveda, da lahko, v kolikor uskladi programske stvari, predvsem pa poišče tudi dogovor, kako sodelovati, sklene tudi koalicijo," je dodal.

Kot je še pojasnil Bogovič, je dokument prišel, ko je bil dogovor med predsedniki SLS, DeSUS in Liste Virant Radovanom Žerjavom, Karlom Erjavcem in Gregorjem Virantom že sklenjen.

Žerjav, Erjavec in Virant so se namreč danes na sestanku po seji DZ dogovorili, da bodo sodelovanje, ki se je začelo z deblokado parlamenta ob izvolitvi predsednika DZ, nadaljevali. Z analizo svojih programov bodo po besedah Viranta ugotovili, ali lahko na pogovorih s predsednikom republike naslednji teden nastopijo skupaj.

Na sredini ustanovni seji DZ so se sicer SDS, Lista Virant, SLS, DeSUS in NSi odločile, da bodo za predsednika DZ glasovanja podprle Gregorja Viranta, ki je nato tudi dobil večinsko podporo poslank in poslancev.

Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je za STA povedal, da o omenjeni pogodbi ne ve ničesar, zato je ne more komentirati, dodal pa je, da ima Janez Janša vso pravico poskušati sestaviti koalicijo. Tudi predsednica NSi Ljudmila Novak o pogodbi ne ve ničesar, saj je ni prejela, na to temo pa se tudi z nikomer ni pogovarjala, je pojasnila za STA.

Nova koalicija?

Predsedniki strank SLS, DeSUS in Liste Virant Radovan Žerjav, Karl Erjavec in Gregor Virant so se na sestanku po seji DZ dogovorili, da bodo sodelovanje, ki se je začelo z deblokado parlamenta ob izvolitvi predsednika DZ, nadaljevali. To po Virantovih besedah pomeni, da se bodo lotili analize svojih programov, da vidijo, ali lahko nastopajo skupaj.

Prav tako bodo s takšno analizo po besedah Viranta ugotovili, ali lahko na pogovorih s predsednikom republike naslednji teden nastopijo skupaj.

Na vprašanja novinarjev na izjavi za javnost, sklicani za novinarje, vsi trije niso odgovarjali, ker da se morajo o točni vsebini sodelovanja še natančno dogovoriti. Tako tudi niso odgovorili na vprašanje, ali to pomeni sklenitev nekakšne koalicije.

SDS: Postopki za oblikovanje koalicije so predpisani

Postopki za oblikovanje koalicije so predpisani, predsednik republike pa je tisti, ki bo podelil mandat za sestavljanje koalicije novemu mandatarju in stekli bodo tudi potrebni formalni postopki, so se na napovedano sodelovanje med strankami SLS, DeSUS in Listo Virant odzvali v stranki SDS.

Ostali komentarji so preuranjeni, so še zapisali v službi za odnose z javnostmi stranke. Predsednik SDS Janez Janša ob robu današnje slavnostne akademije Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve sodelovanja med omenjenimi strankami ni želel komentirati.

Žerjav protestira, da se SLS uporablja kot element pri pogajanjih za vstop v koalicijo

Je pa Žerjav v izjavi novinarjem protestiral, da se SLS uporablja kot element pri pogajanjih za vstop v koalicijo. "Protestiram, da se Slovenska ljudska stranka uporablja kot element pri pogajanjih ene politične stranke za vstop v koalicijo. To ni korektno," pa je bil oster Žerjav. Povedal je, da je SLS glede vstopa v koalicijo z Jankovićem svoje že povedala in ponovil, da so obljubili, da bodo v vsakem primeru pomagali katerikoli koaliciji, da rešijo ključne probleme v državi.

Dodal je še, da Slovenija potrebuje močno in široko vlado.

Virant, Erjavec in Žerjav so sicer svoj sestanek že zaključili, a izjav za medije niso dajali. O dogovorih naj bi javnost obvestili v roku ene ure.

V NSi sodelovanju med SLS, DeSUS in Listo Virant ne nasprotujejo

V stranki NSi danes napovedanemu nadaljevanju sodelovanja med strankami SLS, DeSUS in Listo Virant ne nasprotujejo. "Če so se našli in vidijo, da lahko sodelujejo, zakaj pa ne, to se mi zdi v redu," je za STA povedala predsednica NSi Ljudmila Novak in dodala, da sami k sodelovanju s tremi strankami niso bili povabljeni.

V kolikor bi bila stranka k sodelovanju povabljena, bi o tem razmislili, je dejala Novakova in dodala, da se glede morebitnega podobnega sodelovanja do sedaj niso pogovarjali z nobeno od treh omenjenih strank.

Möderndorfer v oblikovanju bloka Virant, Žerjav, Erjavec ne vidi nič posebnega

Poslanec Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer v napovedanem sodelovanju Liste Virant, SLS in DeSUS ne vidi nič posebnega. "Normalno je, da se stranke med seboj pogovarjajo. Vse dokler ne bo sklenjena koalicija, je takšno pogovarjanje nekaj povsem normalnega," je dejal.

Möderndorfer je še dodal, da vsi delajo za isto stvar, "argumenti in stališča političnih strank pa bodo na koncu odločili".

Z Jankovićem na boljši poti

Na vseh področjih, ki so bila vprašljiva, smo našli neko pot, da se pogovarjamo naprej, je po sestanku s verjetnim novim mandatarjem Zoranom Jankovićem povedal vodja pogajalske ekipe Liste Virant Janez Šušteršič. Gregor Virant po sestanku ni dajal izjav, povedal je samo, da Janković pogajanja vodi veliko bolje.

Še pred sestankom je Virant izrazil željo, da se oblikuje širša koalicija, v kateri bi bila tudi SLS. To zahtevo je v četrtek sprejel svet stranke, pomeni pa, da če v koaliciji ne bo SLS, vanjo ne bo vstopila niti Lista Virant, je ob robu današnje seje dejal Virant. Stranka bo sicer končno odločitev o vstopu v koalicijo po Virantovih besedah sprejela še preden bo šla na pogovore k predsedniku republike.

Po besedah Šušteršiča sta stranki sedaj vsebinsko bližje, svoje predloge pa bodo Pozitivni Sloveniji poslali še v pisni obliki. Dodal je, da so se strinjali, da je dokapitalizacija NLB iz proračuna slaba rešitev ter da dvig DDV ni potreben na začetku mandata. Dejal je še, da je bilo ključno tudi poglavje o korupciji v koalicijski pogodbi, ki ga bodo dodelali z bolj konkretnimi ukrepi.

Iščejo skupen jezik

Predsednik Pozitivne Slovenije Janković je po sestanku povedal, da sta stranki na ekonomskem področju našli skupen jezik, sicer pa so predelali vse točke. Pogovor je ocenil kot zelo dober, poudaril pa je, da je z izvolitvijo Viranta za predsednika DZ zadovoljen. Po njegovih besedah pogovori o delitvi ministrstev s strankami še sledijo.

Na vprašanje, ali bo nadaljeval pogovore tudi s stranko SLS, ki v koalicijo z Jankovićem ne želi, je odgovoril, da se bo pogovarjal z vsemi strankami.

Glede sestanka s predsednikom stranke SD Borutom Pahorjem, s katerim se je sestal v četrtek, je Janković povedal, da je bil pogovor konstruktiven. Po njegovih besedah so reševali posamezne točke programa, njihove pisne pripombe pa so prejeli že prej. "In jaz sem to z veseljem sprejel, te pripombe kažejo, da obstaja želja, da se vlada formira. Ali se bo, pa prepustimo času," je dejal.