Časnik piše, da je težave z denarjem za mesečne dotacije strankam povzročil prejšnji državni zbor, ki je z rebalansom septembra zmanjšal skupno vsoto, ki letos pripada strankam, z 2,9 na 2,7 milijona evrov, a kasneje zavrnil sklep, da bi strankam zadnje mesece leta tudi ustrezno znižal dotacije. Tako je sredstev za decembrska nakazila v proračunu zato že zmanjkalo. Vlada je še po starem ključu delitve za prve štiri dni decembra strankam nakazala 31.034 evrov. Za preostali del meseca, ko bi morali sredstva razdeliti že sorazmerno z uspehom na volitvah 4. decembra, je preostalo le še 11.541 evrov.

Preberite še: Večina bivših poslancev bo plačo dobivala še naprej

Včeraj je odbor za notranjo politiko državnemu zboru predlagal rešitev, kako med stranke za december vendarle razdeliti še 209.477 evrov. Tako bodo 11.541 evrov stranke dobile nakazano 30. decembra, 197.936 evrov pa januarja, ko bodo dotacijo prejele kar dvakrat – poleg decembrske še januarsko.

Da bodo izplačila konec letošnjega in v začetku prihodnjega leta političnim strankam nakazana, jih mora državni zbor potrditi na današnji izredni seji, ko bo odločal o intervencijski zakonodaji.