Državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar je članom odbora pojasnila, da je Slovenija kot članica Evropske unije letos spomladi sprejela zaveze glede konsolidacije javnih financ v srednjeročnem obdobju do leta 2012. Program stabilnosti predvideva, da slovenski javnofinančni primanjkljaj v letu 2012 ne bo presegal 3,9 odstotka bruto domačega proizvoda. Če bi to želeli doseči, pa treba zagotoviti varčevanje oz. zmanjševanje odhodkov iz proračuna v obsegu 500 do 600 milijonov evrov, je pojasnila Vraničarjeva.

Varčevanja brez posega v ta segment pa si ne moremo predstavljati, je dejala, saj to področje predstavlja velik delež javnofinančnih odhodkov. Po oceni ministrstva bi učinek zakona znašal med 260 in 300 milijoni evrov.

Vraničarjeva je opozorila, da je ta zakon le prvi v nizu ukrepov, ki jih bo treba sprejeti, da bi se zagotovili varčevanja v omenjenem obsegu. Sprejem tega zakona do 31. decembra pa da je nujen, saj bo lahko obveljal le, če je sprejet do tega datuma. Če se to ne bi zgodilo, bi morali po njenih besedah drugo leto sprejeti interventni zakon z drugačno vsebino. To bi lahko pomenilo tudi zniževanje plač ali zniževanje nekaterih pravic, denimo regresa ali dodatka za rekreacijo pri upokojencih.

Sedaj predlagani zakon namreč ne znižuje plačil, ampak omejuje določena povečevanja, ki bi se sicer morala dvigniti, če bi veljali običajni sistemski zakoni, je povedala državna sekretarka. Predlog zakona tako predvideva zamrznitev plač, pokojnin in socialnih transferjev na ravni, kakršna se je izplačevala v letu 2011. Prav tako predvideva omejitve na področju napredovanj in podaljšanje ukrepa znižanja plače funkcionarjev za štiri odstotke.

Veljavnost zakona v prvih šestih mesecih prihodnje leto pa za Vraničarjevo predstavlja nek razumen čas za nadaljnja dogovarjanja. Vse določbe zakona so tudi že popravljene na veljavnost do 30. junija 2012. Sprva naj bi zakon namreč veljal vse prihodnje leto.

Člani odbora so v razpravi, ki je bila razmeroma kratka in precej splošna, poudarili predvsem enotnost političnih strank pri tem vprašanju in usklajenost s socialnimi partnerji.

Le predsednik DeSUS Karl Erjavec je opozoril, da stranka ni naklonjena interventnemu zakonu, saj obsega tudi upokojence, za katere menijo, da najtežje prenašajo krizo. Po njegovi oceni bi s tem zakonom prihranili le okoli 120 milijonov evrov. Kljub temu pa po njegovem mnenju obstaja možnost, da bo stranka zakon podprla, da ne bo treba s težjimi ukrepi posegati na področje pokojninskega sistema.

Soglasje tudi pri Virantu, DeSUS bo odločitev sporočil jutri

Potem ko so predstavniki socialnih partnerjev z najverjetnejšim mandatarjem Zoranom Jankovićem dopoldne dosegli dogovor o interventnem zakonu, je bilo soglasje med predstavniki sindikatov, upokojencev ter večino vodij poslanskih skupin doseženo tudi na sestanku pri predsedniku DZ Gregorju Virantu. Le DeSUS bo sporočil svojo odločitev v petek.

"Velika večina se je strinjala, da se že dosežen dogovor sprejme," je novinarjem po sestanku povedal Virant. Le še DeSUS bo svojo odločitev sporočil v petek, ko se bo sestal pristojni organ stranke.

"Vse kaže v to smer, da bo dogovor podpisan, da bodo tudi parlamentarne stranke pristale na to, da ne bodo enostransko posegale v pravice javnih uslužbencev," je ocenil. Meni, da bo dosežena široka stopnja konsenza.

Virant funkcionarjem v pravosodju, ki izražajo nezadovoljstvo z delom predlaganega zakona, odgovarja, da bi bilo "popolnoma nesprejemljivo, da bi bili tožilci in sodniki tista skupina, pri katerih bi bila plačna nesorazmerja dokončno odpravljena".

Janković je povedal, da se je tudi na tem sestanku pokazalo enako kot dopoldne: da se "velika večina odreka tistemu, kar ji res pripada". Vendar, kot je dodal, vsi razumejo, da bo v prvi polovici leta 2012 čas, da bi poiskali trajne rešitve za posamezne točke.

Socialni partnerji z Jankovićem dosegli soglasje glede interventnega zakona

Po sestanku se bo sestala še delovna skupina za pripravo izjave, s katero se bodo poslanske skupine zavezale, da ne bo enostranskih posegov v interventni zakon kot celoto, je povedal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.

Ko bo ta izjava usklajena, jo bodo podpisali do petka do izredne seje DZ, na kateri bi potem sprejemali zakon po nujnem postopku, je pojasnil.

S predlogom interventnega zakona soglašajo tudi v Zvezi društev upokojencev Slovenije. Kot pa je opozorila predsednica zveze, bi morali varčevati vsi družbeni sloji, ne samo en del.

Po dogovoru bodo transferji posameznikom in gospodinjstvom, pokojnine ter plače javnih uslužbencev in funkcionarjev ostale zamrznjene v prvem polletju 2012. Izjema so nadomestila za čas brezposelnosti.