Virant se je Jankoviću zgodil po dveh glasovanjih, na katerih niti Pozitivna Slovenija niti SD nista hoteli popustiti in je vsaka vztrajala pri svojem kandidatu za predsednika državnega zbora. »Ne vem, zakaj bi umikali naš predlog, to pomeni, da se z ljudmi igramo. Predlagali smo kandidatko, potem pa naj bi jo zaradi nekih višjih interesov žrtvovali,« je vztrajanje pri kandidaturi Maše Kociper pojasnil Janković. Da ga je Virantova kandidatura presenetila, priča tudi njegova navedba, da so desnosredinske stranke predlagale svojega kandidata pet minut po tistem, ko sta se SD in njihova stranka vendarle uspeli dogovoriti o podpori Kociprovi.

Predsednik SD Borut Pahor tudi po odstopu od kandidature tako kot ves dan prej ni bil pripravljen komentirati dogajanja v parlamentu. Bolj zgovoren je bil včeraj predsednik SLS Radovan Žerjav, ki je odločitev poslanske skupine, da podpre Viranta, utemeljil z besedami, da državni zbor potrebujemo, zato toka dogodkov ni bilo več mogoče prepuščati naključju. Tako kot Virant je poudaril, da je izglasovana rešitev morda le začasna rešitev, ki ne prejudicira ničesar.

Pred prvim in drugim glasovanjem v državnem zboru, med njima in po njima ni nihče vedel, kako se bo končalo izbiranje novega predsednika. Na obrazih poslancev, ki so prihajali iz dvorane, je bilo opaziti nezadovoljstvo, govorilo se je o blokadi. Virant je dogajanje označil za absurdno in napovedal, da bo njegova stranka zagotovo nekaj predlagala za odpravo te blokade. Avtorstvo za pobudo za njegovo kandidaturo si, kot je priznal Virant, deli s predsednikom DeSUS Karlom Erjavcem, s katerim sta bila kot soseda v poslanskih klopeh družno začudena in zgrožena nad bitko za prestiž med verjetnima največjima koalicijskima strankama. Da so Viranta podprli, čeprav se je SD in Pozitivni Sloveniji končno le uspelo dogovoriti, je Žerjav pojasnil z besedami, da niso vedeli, kako se bodo stvari odvijale naprej.

Tekmo za predsedniški položaj je pravzaprav odločila SDS, ki se je po tistem, ko kot edina stranka na prvih dveh glasovanjih ni obkrožila nobenega kandidata, v tretje le odločila, da glasuje in podpre Viranta. Neopredelitev pri prvih dveh glasovanjih je prvak SDS Janez Janša utemeljeval kot odgovorno ravnanje, saj bi se v primeru, "če ni neke dogovorjene večine oziroma koalicije in se za tako pomembno stvar, kot je predsednik, glasuje ad hoc, kaj lahko zgodilo, da bi to vajo čez dva tedna ponavljali". Zato je bilo po njegovem prepričanju bolje, da se je glasovanje ponavljalo včeraj.

Zakaj se je SDS v tretjem krogu glasovanja premislila, Janša včeraj ni pojasnil. Osrednje vprašanje po izvolitvi Viranta je bilo, ali se je morda oblikovala nova koalicija, ki bo vsebovala SDS, NSi, Listo Virant, SLS in DeSUS. "Mogoče se pa danes kaže neka nova koalicija, ki bo oblikovala tudi vlado.
Zelo zanimivo bo, kaj bodo na tako koalicijo rekli državljani," je včeraj razmišljal Janković. Virant in Žerjav sta poudarjala, da se sodelovanje omenjenih strank nanaša zgolj na koalicijo za konstituiranje državnega zbora in da je sestavljanje koalicij še vedno v rokah relativne zmagovalke.