Kot je na samem shodu dejal član gibanja 15o Andrej Kurnik, so ljudje v Prekmurju pa tudi drugje v primežu bank. Ljudje, ki so najemali pri bankah kredite in jih sedaj niso zmožni odplačati, se namreč nemalokrat znajdejo v položaju, ko zaradi tega ostanejo brez premoženja, nekateri celo brez stanovanja.

Člani gibanja so tako ministrstvu predlagali, da naj spremeni zakon o izvršbi in zavarovanju, po katerem je notarski zapis neposredno izvršljiva verodostojna listina. Po besedah finančne svetovalke prekmurskih dolžnikov Vere Krivec, so notarski zapisi dobesedno smrtna obsodba za dolžnika. "To pa je predlog, ki ga mora spremeniti pravosodje," je poudarila.

Krivčeva meni, da je program Lukenda naredil veliko škode malemu človeku. "Vsi ugovori in vse pritožbe, ki jih ljudje naslavljajo na sodišče, se zavračajo in potrjujejo se samo izvršbe upnikov," je pojasnila. Dodala je še, da je ministrstvo notarjem dalo absolutno moč.

"To moč jim morajo vzeti. Notarji naj overjajo, nikakor pa ne morejo odločati o usodi človeka," meni Krivčeva. Dodala je še, da notarji delajo v korist kapitala in ne malega človeka.

Na shod članov gibanja 15o se je odzval državni sekretar na pravosodnem ministrstvu Boštjan Škrlec in se kar pred ministrstvom pogovoril s protestniki. Dejal je, da je vprašanje ali je notarska ureditev pravilna, vprašanje, ki se ga ne da rešiti na ulici.

"Treba je vedeti, da pravosodno ministrstvo ni sodišče in ne more presojati o konkretnih zadevah," je poudaril Škrlec. Naloga ministrstva je, da omogoči pogoje, v katerih sodišče lahko funkcionira in sodi po zakonih, ki veljajo, je dejal.

Škrlec je protestnikom povedal še, da ne želi dati vtisa, da ne razume stisk ljudi, vendar pa sprememba zakonodaje terja svojo pot, ureditev notariata pa je preširoka tema za razpravo na ulici.

Aktivistom je Škrlec zagotovil, da bo med primopredajo pravosodnega ministrstva sam poskrbel, da bo nova ministrska zasedba obveščena o problemu, na katerega so danes opozorili.