Prihodki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bodo predvidoma glede na finančni načrt zavoda nižji za 43 milijonov evrov, realizirani odhodki pa večji od načrtovanih za 12,3 milijona evrov. Upravni odbor ZZZS je zato v petek sklenil, da se bodo v prihodnje leto prerazporedilo plačilo dela obveznosti (55,3 milijona evrov), ki zapadejo v letu 2011.

Skupščina bo danes obravnavala tudi predlog sprememb zakonodaje, ki ga je pripravil upravni odbor zavoda. Ta med drugim predlaga izločitev nekaterih stroškov iz zdravstvene blagajne na državni proračun oz. na ministrstva. Gre za financiranje pripravništev in specializacij, terciarja in financiranje nadomestila za odsotnost z dela zaradi darovanja krvi itd. Predlagajo tudi, da se ukini možnost odpisa in delnega odpisa prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje.

V okviru zakonodajnih sprememb tudi predlagajo, da bi se zavodu omogočilo povezovanje zbirk osebnih podatkov in za potrebe učinkovitejšega nadzora omogočila pridobitev in obdelava podatkov iz zbirk podatkov s področja zdravstvenega varstva, vključno s podatkom o diagnozah. Upravni odbor ocenjuje, da bi se s temi spremembami odhodki zavoda zmanjšali za 124,2 milijona evrov letno, prihodki pa povečali 13,993 milijona evrov letno.

Skupščina bo tudi obravnavala predlog, da bi zdravstvena blagajna plačevala le še pet odstotkov vrednosti nenujnih zdravstvenih prevozov, zdraviliškega zdravljenja, ki ni nadaljevanje bolnišničnega, zobno-protetičnega zdravljenja za odrasle, očesnih pripomočkov za odrasle in še nekaj drugih storitev. Ostalo bi krile prostovoljne zavarovalnice. Sedaj ZZZS krije desetino stroškov teh storitev.