Predsednik republike Türk odločitve o kandidatu za mandatarja še ni sprejel, saj se mora v skladu z ustavo posvetovati še s parlamentarnimi strankami.

Nad izidom volitev je presenečen

Za kdaj bo sklical ustanovno sejo državnega zbora, še ni mogel napovedati. To bo namreč storil v petek, ko bo prejel poročilo o izidu volitev, verjame pa, da bo ustanovna seja sredi prihodnjega tedna, tako da bo proces sestavljanj vlade lahko nemoteno tekel naprej. Pričakuje, da bomo imeli mandatarja do novega leta, v začetku januarja prihodnje leto pa vlado, ki bo morala biti dobra ekipa.

Nad izidom volitev je Türk presenečen, poudarja pa, da izraža pravo voljo ljudi, ki so se odločali racionalno. "Če se malo razmisli, gre za racionalen izid. Ljudje so spregovorili, volja je izražena in treba jo je upoštevati," dodaja.

Janševa čustvena reakcija

Glede pogovorov relativnega zmagovalca volitev Zorana Jankovića z morebitnimi koalicijskimi partnerji pravi, da gre šele za prvi krog pogajanj, ki pa še ni zanesljivo vodilo za končni rezultat. O veliki koaliciji pa meni, da gre za zanimivo možnost, a da nima "vseh potrebnih sogovornikov za to". Komentiral je tudi napoved predsednika SDS Janeza Janše, da bodo v Sloveniji znova predčasne volitve, in dejal, da gre za Janševo čustveno reakcijo v tistem trenutku.

Kot prve tri ukrepe, ki bi jih po njegovem mnenju morala narediti prihodnja vlade, je naštel pripravo interventnega zakona, vzpostavitev dialoga v DZ in oblikovanje dnevnega reda reform.

Glede interventnega zakona pravi, da smo v zadnjih mesecih dosegli kritično maso razumevanja, da zakon potrebujemo. Sam upa, da bo parlament dobro prestal to prvo preizkušnjo. Ob tem je pozval poslance, naj tehtno premislijo in podprejo interventni zakon, ki ga potrebujemo še letos. Sedanjo vlado, ki opravlja tekoče posle, pa poziva, da ustvari tehnično besedilo, ki bo skupni imenovalec vseh dosedanjih razprav glede interventnega zakona.

S pokojninsko reformo kot z ljubezenskim sestankom

Glede pokojninske reforme meni, da je nujna, a ne bi bilo dobro, če bi z njo hiteli. "Z njo je treba opraviti zlahka, kot da se gre na ljubezenski sestanek," je dejal.

Ocenil je tudi, da bi morali ponovno razmišljati o programskemu proračunu, ki ga je vlada začela, a ga ni mogla izvesti do konca. Ob tem ocenjuje, da bi bilo treba o programskem proračunu razmišljati z vidika prioritet, saj da linearno zniževanje sredstev ni optimalno.

Predsednik države je komentiral tudi objavo sej vlade na spletu. Objavo ocenjuje kot zaskrbljujočo in osupljivo, dodal pa je še, da se to ne bi smelo dogajati. "Treba bo poiskati vir tega problema," je poudaril.

Predsednik republike meni, da voditelji EU na nedavnem srečanju niso dosegli dogovora o paktu za krepitev fiskalne unije v območju evra. Po njegovem mnenju so dosegli varčevalni pakt, za katerega si sicer želi, da ne bi "postal mazohističen pakt". Nasprotovanje Velike Britanije na vrhu pa je označil za slabo novico za Evropo. Vseeno pa meni, da bi evropski voditelji lahko našli drugačno rešitev, ki bi bila sprejemljiva za vse članice EU.

O ponovni kandidaturi se še ni odločil

Slovenija mora po njegovem mnenju napredovati v smeri boljšega vzpostavljanja pogojev za tuje investicije pri nas. Glede prodaje Mercatorja pa je dejal, da ga je zaskrbelo pismo agencije za upravljanje kapitalskih naložb NLB in NKBM, v katerem je izrazila pričakovanja o skrbni preučitvi vseh elementov posla.

Glede odnosa slovenske politike do priznanja samostojnosti Palestine je dejal, da mora biti slovenska politika načelna. Sicer pa opozarja, da je Slovenija nastala na pravici do samoodločbe, tako da je ne smemo in ne moremo odrekati drugim.

Glede na to, da se Türku predsedniški mandat izteče prihodnje leto, je bil deležen tudi vprašanja o morebitni ponovni kandidaturi, a je dejal, da se o tem še ni odločil.