Svet stranke Zares bo na današnji seji razpravljal o prihodnjem delovanju stranke, po izpadu iz DZ pa bo ocenil tudi rezultate volitev. Če se bodo tako odločili, pa bodo določili tudi terminski načrt volitev novega predsednika stranke oziroma določili datum volilne konvencije.

Kdo bi ga lahko nasledil?

Kot je povedal Golobič, je bil njegov odstop "v zadnjih letih velikokrat na dnevnem redu", stranka pa se je vselej odločila drugače. "Rezultat na predčasnih volitvah seveda to ponovno prinaša," je dodal in pojasnil, da danes tega ne bo na dnevnem redu seje. "To bo na dnevnem redu, ko bomo obravnavali celovito poročilo o stanju v stranki in ne samo o volilnem rezultatu, kar bo na vrsti v začetku januarja," je povedal.

Katarina Kresal je odstopila z mesta predsednice LDS

Golobič ob tem ni želel predvidevati, kdo bi ga lahko nasledil. V stranki Zares namreč vodstvo volijo vsi člani, konvencija pa se kvečjemu seznani z izidom glasovanja po pošti, v katerem so na anonimen način udeleženi vsi člani, ki imajo tudi možnost kandidirati, je pojasnil.

Predvideva pa, da bo "svet stranke, ki je za to pristojen, v začetku januarja odprl postopke evidentiranja". Po njegovi oceni ne bodo potrebni dolgi roki, ker "ne bo šlo za neke presenetljive odločitve".

Po njegovem bi bile tako volitve lahko izvedene že v januarju, rezultati pa razglašeni še pred koncem meseca. Novo vodstvo se bo nato verjetno odločilo za sklic konvencije, predvidoma februarja, na kateri bo govora o programskih in vsebinskih zadevah ter nadaljnjem delovanju stranke.

O njegovem odstopu zaenkrat še niso govorili

V vrhu stranke naj se doslej še ne bi pogovarjali o odstopu Golobiča. A, kot so pojasnili v stranki po seji njenega vodstva 6. decembra, že sama napoved volilne konvencije stranke pomeni, da se obeta zamenjava v njenem vodstvu. Golobiču pa ni treba dati odstopa z mesta predsednika, ampak je dovolj, da razpišejo novo volilno konvencijo. Če bi hotel vnovič postati predsednik, bi moral kandidirati oziroma podati soglasje h kandidaturi.

Na vprašanje novinarjev, ali obstaja možnost, da bi se v prihodnosti združile stranke Zares, LDS in Stranka za trajnostni razvoj Slovenije (TRS), je Golobič odgovoril, da Zares z nekaterimi ostalimi strankami "vežejo nemajhne programske podobnosti", drugje pa da so te podobnosti "bistveno večje". Vendar pa je to, kot pravi, ena od tem, ki bo na dnevnem redu po tem, ko bo stranka dobila novo vodstvo in ko bo to skupaj s članstvom "domislilo naslednje korake".

Organi stranke SD so vstopu v koalicijo naklonjeni, a ob vsebinskih pogojih

S tem se tako ne mudi, saj je takšno odločitev po mnenju Golobiča treba temeljito pretehtati. Ob tem pa je izpostavil, da ne ve, zakaj se posebej omenja LDS, saj da je programskih podobnosti veliko več z nekaterimi drugimi strankami.

Stranka Zares, ki je na prejšnjih volitvah v DZ vstopila z devetimi poslanci in je bila večji del mandata tudi v koaliciji, je na predčasnih državnozborskih volitvah prejela 0,65 odstotka glasov in tako ni prestopila štiriodstotnega parlamentarnega praga.