Pogajanja SD za vstop v koalicijo so potekala brez predsednika stranke Boruta Pahorja, ki okreva v bolnišnici. Da so njegovo pismo prebrali med sejo predsedstva stranke, je STA izvedela iz neuradnih virov. Po poročanju Kanala A, pa je v pismu Pahor zapisal, da je misel o tem, "da določeni pogoji v koalicijski pogodbi ali povečano število ministrskih sedežev za našo stranko zagotavljajo želen vpliv velika naivnost in utvara".

Preberite še: V SD zdaj bolj naklonjeni vstopu v koalicijo

Kljub temu morajo, kot piše, Socialni demokrati storiti vse, da čim prej pride do imenovanja in dela nove vlade. To narekujejo domače in mednarodne okoliščine, meni Pahor. "Predsedniku republike je treba v pogovoru poudariti, da bomo poslanci in poslanke omogočili delo nove vlade, ne glede na sodelovanje v koaliciji ali opoziciji," je zapisal.

Pahor je o najverjetnejšemu novem mandatarju Zoranu Jankoviću zapisal, da ne gre samo za politični in neosebni značaj novega voditelja vlade, temveč za netransparenten in izjemno močan vpliv njegovih političnih svetovalcev. "Na ta odnos ne bomo imeli prav nobenega vpliva, je pa odločilen za prihodnje delo vlade," je poudaril Pahor. Dodal je še, da sam osebno nekaj ve o moči tega vpliva.

Katarina Kresal je odstopila z mesta predsednice LDS

Dokončne odločitve glede vstopa SD v koalicijo danes predsedstvo ni sprejelo, temveč naj bi se le seznanilo s potekom pogajanj z najverjetnejšim mandatarjem Zoranom Jankovićem, pogajalski skupini stranke pa so dali mandat za nadaljnje razgovore in pogajanja, je povedal Vlačič.

Vlačič na druga vprašanja ni odgovarjal, niti glede pisma predsednika Pahorja.

Gregor Golobič na prihodnji izbiri vodstva Zares ne bo kandidiral

Predsednik Pahor, ki sicer okreva v bolnišnici in na pogajanjih ni prisoten, je bil do najverjetnejšega mandatarja Jankovića že takoj po volitvah precej oster, medtem ko je večinsko mnenje v stranki glede vstopa v koalicijo nekoliko drugačno.