Po majskem odprtju trga dela s sosednjo državo si namreč vse več naših državljanov poišče delo prek meje. V Avstriji so med poklici najbolj iskani kovinostrugarji, varilci, električarji, mehatroniki, gradbeni delavci, polagalci keramike, natakarji, kuharji, medicinske sestre, negovalke. Vlasta Stojak, direktorica Območne službe Maribor pri Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje, je za Žurnal24 povedala, da se po oceni avstrijskih organov za november vsak dan na delo čez severno mejo odpravi okoli 9.500 delavcev. Evidence o točnem številu teh delavcev na zavodu za zaposlovanje sicer ne vodijo, a je Stojakova povedala, da to narašča.

Milan Lešnik (50) iz Maribora je za brezplačnik povedal, da je trenutno zaposlen v Avstriji kot električar. Lešnik zasluži 500 evrov več, kot bi za isto delo prejel pri nas. Višja plača je tudi razlog, da se je odločil za delo v tujini.

Slavica Črešnik, vodja podružnice MPS Personal Service, ki delavcem posreduje zaposlitev v tujini, je za brezplačnik povedala, da je povpraševanja po službah v Avstriji veliko. Pojasnila je, da tam znaša osnovna plača v proizvodnji okoli 1.100 evrov neto, nekateri pa z dodatki zaslužijo tudi do 1.600 evrov. Kot je povedala, se za službe zanimajo ljudje iz vse Slovenije, največ pa jih je iz Maribora in okolice, obmejnih občin in Prekmurja.

Slavica Črešnik pravi, da naj bi mnoge prepričali tudi dodatni bonusi za zaposlene in možnost prijave za izplačilo otroškega dodatka v Avstriji, ki je precej višji kot pri nas. Eden od pogoj za delo v Avstriji je vsaj pasivno znanje nemškega jezika.