Pismo je Gorenak naslovil na generalnega direktorja policije Janka Gorška, med drugim pa je zapisal, da ga preseneča hitrost delovanja policije. "V tem primeru je policija, ki jo vodite, reagirala v manj kot 24 urah po vloženi kazenski ovadbi in to kljub temu, da številni pravni strokovnjaki, med njimi namestnik varuhinje človekovih pravic g. Romšek, v tekstu Majerja ne prepoznajo elementov kaznivega dejanja," piše Gorenak.

Gorenak je spomnil, da je spomladi 2010 v DZ zoper takratno notranjo ministrico Katarino Kresal "nanizal številne elemente kaznivega dejanja v primeru najema stavbe NPU". "Policija, ki jo vodite, takrat sploh ni reagirala. Reagirala je šele v času po njenem odstopu in po objavi poročil Računskega sodišča in Komisije za preprečevanje korupcije, da v primeru najema stavbe NPU, gre za sum storitve kaznivega dejanja. Danes od mojega nastopa v Državnem zboru mineva že več kot leto in pol pa še nismo bili obveščeni, da je policija zoper njo podala kako kazensko ovadbo," opozarja Gorenak in dodaja: "Nekaj podobnega se dogaja v primeru gospoda Zorana Jankovića. Mediji že več kot dve leti poročajo o sumih nakupa, spremembe namembnosti in prodaje zemljišč, kar ima vse skupaj pomembne elemente suma storitve več kaznivih dejanj. Tudi v tem primeru, nismo bili obveščeni o kakršnihkoli aktivnostih policije."

Po navedenih primerih Gorenak sklepa, da Goršek v policiji, ki jo vodi, uvaja "sistem policije dveh hitrosti" in ga prosi za pojasnilo.

Policija: Politična pripadnost ni kriterij

Na pismo Gorenaka so se odzvali tudi na policiji. "Politična pripadnost oseb in politične razmere preprosto niso kriterij za to, kako kriminalistična preiskava poteka", je pojasnil predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija. Kot med drugim še navaja Menegalija, je za policijo pri obravnavi kaznivega dejanja povsem nepomembno, kdo je na strani osumljenca. Postopki pa "trajajo različno dolgo, ker se posamezni primeri sumov kaznivih dejanj med seboj razlikujejo in terjajo različen obseg preiskovalnih ukrepov".

Je pa danes SDS na spletni strani objavila pismi predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB (ZZB NOB) Janeza Stanovnika in predsednika Združenja borcev za vrednote NOB Sežana Emila Škrla, ki sta po mnenju stranke "dokaz negativne propagande s strani od države financirane civilnodružbene veteranske organizacije". Stanovnik sicer stranke SDS v svojem pismu ne omenja. Kot je dejal za STA, je v pismu jasno zapisal, da so člani združenj borcev pravzaprav člani "različnih strank in da bodo po svoji vesti volili". O Škrlovem pismu pa je dejal, da so "predsedniki združenj popolnoma neodvisni" in da sam z njegovim pismom nima nič.