"Ne gre točno tako, kot si želimo, ampak smo optimisti do konca," je o zbiranju podpisov v podporo razpisu referenduma, ki se je začelo 17. novembra, za STA dejal glavni tajnik NSIOS Kušar.

Rok za zbiranje podpisov se izteče 21. decembra in glede na priliv v zadnjih dneh bi morali po Kušarjevih besedah do takrat zbrati še okoli 25.000 podpisov. To pomeni, da bo šlo zelo na tesno, saj bodo nekje na meji števila potrebnih podpisov za razpis referenduma, je pojasnil.

Po Kušarjevih navedbah delajo izključno na terenu, radijskih in televizijskih kampanj nimajo, stroške pa ocenjujejo na okoli 15.000 evrov.

Predstavniki NSIOS so sicer za pričetek zbiranja podpisov za razpis omenjenega referenduma v DZ vložili več kot 7800 podpisov. Noveli, ki jo je DZ po vetu državnega sveta vnovič potrdil 2. novembra, nasprotujejo zaradi izenačevanja števila predstavnikov invalidskih in humanitarnih organizacij v svetu Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho). Po mnenju NSIOS gre pri noveli tudi za poseg politike v civilno družbo, saj so doslej invalidi v NSIOS avtonomno volili svoje predstavnike v svet Fiha, po novem pa bodo lahko v DZ posredovali le predloge, poslanci pa bodo izbor naredili po svojih merilih.

Nasprotno pa novelo podpirajo v nacionalnem forumu humanitarnih organizacij, YHD - Društvu za teorijo in kulturo hendikepa, Sončku - Zvezi društev za cerebralno paralizo Slovenije, Invalidu - Zvezi društev gibalno oviranih in oseb z invalidnostjo Slovenije in Skladu Silva - Društvu za kakovostno življenje ljudi s posebnimi potrebami. Še posebej so podprli novo določbo v noveli glede nezdruževanja funkcij, saj bo to po njihovem mnenju preprečilo kolizijo interesov članov sveta Fiho. Novela namreč določa, da člani sveta Fiho ne morejo biti osebe, ki opravljajo nadzor nad delom fundacije, ki so odgovorne osebe oziroma zastopniki v organizacijah, ki izpolnjujejo pogoje za kandidiranje za sredstva Fiho, ali so funkcionarji po predpisih s področja integritete in preprečevanja korupcije.