Ob tem je poudaril, da so nekatere stranke predestinirane, da gredo v koalicijo, druge, da vanjo ne gredo. LV pa ima kot sredinska stranka privilegij, da lahko tehta in je načelna. Če bodo šli v koalicijo, bodo želeli biti tudi enakopraven partner, ne pa zgolj neki privesek oziroma fasada, da bo o vsem odločal le predsednik vlade.

Za zdaj so imeli z Jankovićem le 90-minutni pogovor, zato Virant pričakuje v prihodnje še veliko poglobljenih pogajanj po posameznih programskih področjih. Če se bodo odločili za vstop v koalicijo, pa zelo natančno koalicijsko pogodbo. Tudi po včerajšnji seji sveta Lista Virant vztraja pri stališču stranke glede DDV oziroma so proti kakršnemu koli dvigovanju davkov, prav tako bodo nasprotovali dodatnemu zadolževanju, ena od prioritet vlade, zapisana v koalicijski pogodbi, bo morala biti preganjanje gospodarskega kriminala in korupcije... V Listi Virant tudi menijo, da Jankovićeva stranka, ker so se v času volilne kampanje v medijih pojavili sumi nepravilnosti pri poslovanju Jankovićevih družinskih podjetij, ne bi smela imeti ministra za finance, ministra za notranje zadeve in ministra za pravosodje. Bi pa bila po njihovi oceni Lista Virant dobra garancija za varovanje pravne države, zato ti trije resorji zanimajo njihovo stranko. Ker so bili doslej izraženi nekateri pomisleki nad tem, da bi eni stranki pripadalo tako notranje kot pravosodno ministrstvo, bi lahko po Virantovih navedbah katero od omenjenih ministrstev pripadlo tudi kakšni drugi stranki, želijo pa na teh mestih videti kredibilno osebo, ki bi ji zaupali. Tako bi na primer za finančnega ministra gotovo podprli Mojmirja Mraka, če bi bil pripravljen sprejeti to funkcijo.

Virant je včeraj ponovil, da je njihova stranka zelo zainteresirana, da bi bili v koaliciji tudi SD in SLS, ki bi bili skupaj z Listo Virant nekakšna protiutež zelo močnemu in po ocenah nekaterih avtoritativnemu mandatarju. Ob tem je Virant potrdil, da se o določenih vprašanjih pogovarja tako s prvakom SLS Radovanom Žerjavom kot tudi s predsedniki drugih strank, ne gre pa za oblikovanje kakšnega formalnega trojčka ali koalicije v koaliciji.