Ustavno sodišče je minuli četrtek potrdilo, da so obravnavali zahtevo DZ glede presoje ustavne dopustnosti referenduma o družinskem zakoniku, vendar javnosti "o dokončni rešitvi zadeve še ne more obvestiti". Generalni sekretar ustavnega sodišča Erik Kerševan je danes za STA dejal, da o tem ne more povedati nič novega.

Minuli teden so namreč nekateri mediji poročali, da so ustavni sodniki po neuradnih podatkih sprejeli odločitev in po nekaterih informacijah naj bi referendum dopustili. Kot je neuradno še izvedela nacionalna televizija, so bili ustavni sodniki pri tem vprašanju precej neenotni, zato je pričakovati tudi ločena mnenja.

Medtem pa so tako v Civilni iniciativi za družino in pravice otrok kot v službi za odnose z javnostmi v DZ za STA zatrdili, da od ustavnega sodišča niso prejeli nikakršnega obvestila v zvezi z referendumom o družinskem zakoniku.

Vsi nestrpno čakajo

Minister za pravosodje Aleš Zalar, ki opravlja tekoče posle, v zvezi z družinskim zakonikom in morebitno presojo ustavnega sodišča pravi, da "vsi nestrpno čakajo, kako bo presodilo. Sam, kot pravi, še vedno ni izgubil upanja, da bo ustavno sodišče pri presoji upoštevalo "najboljše koriti sin interese, predvsem otrok pa tudi moderen koncept družine".

"Ni pa možno dajati vnaprejšnjih sodb in bo treba počakati na obrazložitev ustavnih sodnikov, morda tudi na njihova ločena mnenja, ki jih pričakujem," je še dodal ob robu današnje novinarske konference Društva za nenasilno komunikacijo.

O morebitnih protiustavnih posledicah odložitve uveljavitve zakona ali njegove morebitne zavrnitve na referendumu so sodniki na zahtevo DZ prvič razpravljali 6. oktobra.

DZ je odločitev o zahtevi za ustavno presojo izglasoval 2. septembra, dan po tem, ko so pobudniki referenduma začeli zbirati podpise. V dveh dneh so jih zbrali več kot 25.000, za razpis referenduma pa jih potrebujejo 40.000. Z vložitvijo zahteve za ustavno presojo se je zbiranje podpisov ustavilo in se bo, če bo sodišče odločilo v prid referendumu, nadaljevalo dan po objavi odločbe v uradnem listu.