V forum se lahko vključijo nevladne organizacije, podjetja, zasebne institucije, predstavniki državnih in lokalnih institucij, humanitarne organizacije in vsi posamezniki, ki želijo prispevati in sodelovati pri razvoju socialnega podjetništva. Na današnji ustanovni seji so našteli okoli 80 članov, kar je po besedah ene od pobudnikov ustanovitve tega foruma Zdenke Kovač več kot so pričakovali.

Kot je dejala v izjavi za STA, je nujno samoorganiziranje tega sektorja, česar v Sloveniji doslej še ni bilo. Še posebej je to po njenih besedah pomembno po sprejetju zakona o socialnem podjetništvu, ki ga je državni zbor potrdil marca letos. "Pomembno je, da se ta nevladni sektor organizira, tako da bo postal aktiven partner vladi pri oblikovanju strategije o nadaljnjem razvoju tega področja," je dodala.

V bodoče naj bi ta forum poleg zastopanja interesov socialnih podjetij na državni in mednarodni ravni deloval tudi kot zbornica, ki bi socialnim podjetjem nudila različne skupne storitve in produkte, da bi se ta podjetja lažje prebijala na trg, je pojasnila Kovačeva.

Na današnjem srečanju so člani foruma izvolili člane upravnega in nadzornega odbora ter predsednico Katarino Hölzl. "Socialno podjetništvo v Sloveniji ni zaživelo tako, kot se to dogaja v Evropski uniji, kjer predstavlja 10 odstotkov bruto družbenega proizvoda. Na tem področju imamo v Sloveniji velike potenciale," je dejala v izjavi za STA.

Enotne in jasne definicije socialnega podjetništva ni. Najpogosteje velja, da gre za podjetja, ki namesto dobičku sledijo izvajanju družbeno koristnih dejavnosti in zaposlovanju težko zaposljivih oseb.