"Tukaj imamo v mislih predvsem napačno sestavo sveta agencije, ki je predstavniški organ, moral pa bi biti strokovni organ," je povedal predsedujoči rektorski konferenci, novogoriški rektor Danilo Zavrtanik.

Druga velika napaka po mnenju rektorjev pa je v tem, da se evalvira programe in institucije, praksa v svetu pa je ravno obratna. "Že evalvirane institucije bi morale same skrbeti za kvalitetne programe, saj morajo biti spremembe programov dandanes zelo hitre in ne moremo zato imeti nekih dolgih postopkov," je še prepričan Zavrtanik.

Rektorji se bodo zato zavzemali za spremembo zakonodaje, do česar bi moralo priti hitro. Slabo delovanje NAKVIS namreč blokira nove študijske programe in institucije. Prav tako bodo zahtevali tudi, da se v prihodnje preveri, ali je bil NAKVIS doslej ustrezno voden.

"Od ustreznih organov bomo zahtevali, da se agencija nemudoma postavi v stanje, v kakršnem mora biti in prične z normalnim delovanjem," je po seji še povedal Zavrtanik.

"Želimo si agencijo, ki se bo osredotočala na kakovost visokega šolstva in ne na administracijo," je poudaril mariborski rektor Danijel Rebolj.

Pohiteti pa bo treba tudi s spremembami načina vpisa novih študentov, kar je prinesla novela zakona o visokem šolstvu. Samo ob elektronskem vpisu študentov lahko pride do problemov, zaradi katerih bi lahko izgubili kakšnega študenta, so prepričani rektorji. Zato predlagajo prehodno obdobje, v katerem bi se novi študenti vpisovali po starem in preko računalniškega sistema. Tudi to spremembo bo treba hitro sprejeti, saj je začetek vpisa "pred vrati".

Še zadnjič v tem mandatu je rektorje gostil novogoriški kolega Danilo Zavrtanik, saj z novim letom predsedovanje za dve leti prevzema rektor Univerze v Mariboru Danijel Rebolj.