Gradnjo s koprske strani predora Markovec na hitri cesti med Koprom in Izolo so ustavili le nekaj dni pred načrtovanim prebojem predorske cevi.

Gradnja predora Markovec se zapleta že od izbire izvajalca del dalje. Predor zdaj gradi avstrijska družba Alpine Bau, in sicer odkar je novembra lani glavni izvajalec del pri gradnji predora, mariborski CPM, zaradi insolventnosti končal dela. Dela, katerih vrednost znaša približno 64,5 milijona evrov, so znova stekla marca.

Na Darsu so za STA potrdili, da so prejeli obvestilo Avstrijcev o vzdrževalnih delih na izkopnem stroju. Zdaj bodo počakali na ugotovitve in predloge nadzornega inženirja, družbe DRI upravljanje investicij, zatem pa bodo kot naročnik del ukrepali v skladu s pogodbeno in razpisno dokumentacijo.

Časnik Finance pa je v ponedeljek poročal, da predstavniki družbe Alpine Bau po neuradnih informacijah ne želijo podpisati novega aneksa k pogodbi o gradnji predora Markovec, ter da vztrajajo, naj postane del izvajalske pogodbe protokol o nadaljevanju del, ki so ga novembra lani podpisali z Darsom. V nasprotnem primeru naj bi grozili z ustavitvijo del.

V omenjenem protokolu naj bi bile sporne predvsem določbe o bančni garanciji in tudi o načinu plačila izvajalca, zato so v DRI Darsu odsvetovali njegov prenos v izvajalsko pogodbo in pripravili predlog novega aneksa k pogodbi, ki pa naj bi ga po pisanju časnika v Alpine Bau ne bili pripravljeni podpisati.