Kot je novinarjem po seji parlamentarnega odbora povedal Pahor, so na zunanjem ministrstvu tekle vse potrebne aktivnosti za začetek arbitražnega postopka. Te aktivnosti sicer namerava takoj predati naslednjemu predsedniku vlade, bo pa do tedaj poskrbel za vse, kot predvideva časovnica, predvsem glede imenovanja skupnih arbitrov, je zatrdil.

Kot je pojasnil, potekajo tudi pogovori z Evropsko komisijo, ki mora predložiti seznam mednarodnopravnih strokovnjakov, s katerega bosta Slovenija in Hrvaška izbrali tri skupne arbitre. Ti pogovori potekajo "tako iz Zagreba kot iz Ljubljane in mislim, da bo vse nared za to, da po mirni poti rešimo vprašanje določitve meje na morju in delimitacije na kopnem", je dejal Pahor. Ponovil je oceno, da je bil arbitražni sporazum "eden najbolj pomembnih, prelomnih trenutkov v vladi", ki jo je vodil.

Slovenija in Hrvaška bosta morali omenjene tri arbitre s seznama Evropske komisije izbrati v 15 dneh po podpisu hrvaške pristopne pogodbe, ki je napovedan v petek zjutraj ob robu vrha EU. Če državama arbitrov ne bo uspelo imenovati v tem roku, bo to namesto njiju naredil predsednik Meddržavnega sodišča v Haagu.

Zatem bosta imeli Slovenija in Hrvška formalno še 15 dni časa za imenovanje dveh arbitrov po njuni lastni izbiri. To sta že storili - Slovenija je izbrala Jerneja Sekolca, Hrvaška pa Budislava Vukasa.

Do tega obdobja bosta državi lahko arbitražnemu sodišču predložili še podrobnejšo opredelitev spora, sicer bosta za to zadostovala memoranduma obeh držav. Memorandum morata državi sodišču predložiti v enem letu od podpisa hrvaške pristopne pogodbe, torej do 9. decembra 2012.

Slovenija in Hrvaška v petek morda še brez seznama arbitrov

S podpisom pristopne pogodbe Hrvaške z EU bodo začeli teči vsi postopkovni roki za začetek arbitražnega postopka za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško. A lahko se zgodi, da Evropska komisija Sloveniji in Hrvaški v petek še ne bo predstavila seznama strokovnjakov za mednarodno pravo, s katerega naj bi imenovali tri skupne arbitre.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so sicer vseskozi izražali pričakovanje, da bo Evropska komisija omenjeni seznam predstavila najkasneje 9. decembra, ko je predviden slavnostni podpis hrvaške pristopne pogodbe z EU. Nato naj bi imeli državi 15 dni, da s tega seznama izbereta skupne tri arbitre. Če jima to v tem roku ne bi uspelo, bi trojico arbitrov namesto njiju imenoval predsednik Meddržavnega sodišča v Haagu.

A medtem so se pojavili neuradni namigi, da začetek postopkovnih rokov ne obvezuje tudi Evropske komisije, do kdaj mora predstaviti omenjeni seznam mednarodnopravnih strokovnjakov. Zato naj ga v petek tudi še ne bi predstavila državama, pa čeprav je tretji odstavek 11. člena arbitražnega sporazuma jasen, da "vsi postopkovni roki iz tega sporazuma začnejo teči z dnem podpisa pogodbe o pristopu Hrvaške k EU".

Prvi stavek 2. člena arbitražnega sporazuma, ki pravi, da "pogodbenici s seznama kandidatov, ki ga določita predsednik Evropske komisije in član Evropske komisije, odgovoren za širitev, v petnajstih dneh sporazumno imenujeta predsednika arbitražnega sodišča in dva člana, ki so priznani strokovnjaki za mednarodno pravo", je namreč mogoče interpretirati tudi, da rok dejansko obstaja le za državi, ne pa tudi za Evropsko komisijo, kdaj naj predstavi omenjeni seznam. Roki za imenovanje arbitrov bi tako začeli teči šele z izročitvijo omenjenega seznama državama, pojasnjuje slovenski mednarodni pravnik, ki ne želi biti imenovan.

Na zunanjem ministrstvu zaenkrat še niso ne potrdili ne zanikali tovrstnega scenarija. Pojasnili so le, da v Bruslju potekajo neformalni pogovori glede začetka arbitražnega postopka. Prav tako na MZZ danes ne komentirajo, kaj se bo zgodilo, če Evropska komisija tega seznama res ne bo predstavila v petek.

Podobno so se odzvali tudi na hrvaškem zunanjem ministrstvu v Zagrebu. Seznam sicer pričakujejo, a nimajo informacij, ali ga Evropska komisija v petek bo predstavila ali ne.

Kdaj naj bi bila torej znana sestava arbitražnega sodišča, postaja znova nejasno vprašanje. Pravzaprav je jasno le, da bo sodišče moralo biti oblikovano najkasneje do 9. decembra prihodnje leto. Sicer državi ne bosta imeli komu predati svojih memorandumov, kot to od njiju zahteva arbitražni sporazum.