Rodil se je 1. januarja 1953 v vasi Saraorci pri Smederevu, kjer je preživel otroštvo. Nato se je skupaj z družino preselil v Ljubljano, diplomiral je na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Poklicno pot je začel že pred koncem študija leta 1978 na Pošti Slovenije. Leta 1984 je bil imenovan za v.d. direktorja Mercator Investa, od leta 1988 do 1990 je bil podpredsednik SOZD Emona in v.d. generalnega direktorja Emona-VPS, leta 1990 je ustanovil podjetje Electa, katerega direktor je bil do leta 1997.

V vrh slovenskega gospodarstva se je povzpel jeseni 1997, ko je bil imenovan za predsednika uprave družbe Mercator, ki jo je vodil do novembra 2005 in v tem času prejel več managerskih priznanj. Njegov odhod s čela največjega slovenskega trgovca se je zgodil v času vlade Janeza Janše, predstavniki največjih lastnikov so ga tedaj nekrivdno razrešili.

Iz gospodarstva se je Janković, sicer velik ljubitelj športa, posebej rokometa, usmeril v politiko: oktobra 2006 je bil s skoraj 63-odstotki izvoljen za župana slovenske prestolnice, drugi mandat pa je dobil štiri leta kasneje s skoraj 65-odstotno večino. Ljubljana je v času njegovega županovanja dobila nov stadion v Stožicah, središča mesta pa se je zaprlo za promet in dobilo novo podobo, medtem ko so mu nasprotniki očitali močno zadolževanje občine in nepripravljenost na kompromise.

Ob upadanju moči levice se je njegovo ime vse pogosteje omenjalo med možnimi "rešitelji" tega dela slovenskega političnega prostora. Sicer je še septembra zavračal ugibanja o možnostih vstopa v politiko na nacionalni ravni. Zagotavljal je, da se v prihodnosti ne vidi kot kandidat za mandatarja, a ga je oktobra več prepoznavnih posameznikov iz slovenskega javnega življenja pozvalo h kandidiranju na predčasnih volitvah, med njimi prvi predsednik slovenskega parlamenta France Bučar in nekdanji predsednik države Milan Kučan.

Janković je nato 11. oktobra javnosti ob ovacijah na Kongresnem trgu sporočil, da bo na predčasnih volitvah aktivno sodeloval, in sicer s svojo stranko. Odločitev o tem, da bo tudi sam kandidiral, pa je sporočil šele kasneje in ob tem poudaril, da ga zanima le mesto predsednika vlade. Pozitivna Slovenija sodi v levi del slovenskega političnega prostora, v programu pa stavi na zdravo gospodarstvo ter socialno in solidarno državo.

Glede sklepanja povolilnih koalicij je Janković večkrat zatrdil, da se ne vidi v koaliciji s predsednikom SDS Janezom Janšo. V času volilne kampanje so bile v ospredju predvsem njegove domnevne afere, povezane z njegovim premoženjem ter premoženjem njegovih dveh sinov.