Državna volilna komisija (DVK) je sicer glasovnice po pošti v tujino poslala 21. in 22. novembra, a v Avstralijo, kjer je 3089 volivcev, še niso prispele. Ti volivci bi sicer morali glasovnice na pošto oddati najpozneje v soboto, a je pošta v Avstraliji v soboto zaprta, zato je bil skrajni rok za oddajo glasovnic danes.

Ker pa glasovnice na njihove naslove niso prispele, ti volivci ne bodo mogli glasovati po pošti. Kot je za STA pojasnil direktor službe DVK Dušan Vučko, pa je volilno gradivo danes prispelo na veleposlaništvo v Canberri, kar pomeni, da bodo volivci v nedeljo lahko glasovali tam. Zato po Vučkovih besedah tem volivcem volilna pravica ni bila odvzeta.

Pojasnil je še, da je DVK volilno gradivo poslala pravočasno in je v Avstralijo prispelo 26. novembra, a je obtičalo v Sydneyu. Po njegovih besedah gre za objektivne okoliščine, zaradi katerih glasovnice niso bile dostavljene volivcem.

O nastali situaciji bo morala odločati tudi DVK. Po najbolj "črnem scenariju" bi sicer v Avstraliji morala razpisati naknadne volitve, a je po Vučkovih besedah to le hipotetična možnost.