Po predlogu bo državni svet vložil zahtevo za oceno ustavnosti 10.a in 10.b člena novele s predlogom, da do končne odločitve začasno zadrži njuno izvajanje, ter da zadevo prednostno obravnava.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal Borut Meh, vodja interesne skupine delodajalcev, ki vlaga predlog za ustavno presojo in na katere pobudo je državni svet 25. oktobra na zakon tudi izglasoval veto, menijo, da novela nesorazmerno posega vsaj v ustavni pravici glede svobodne podjetniške pobude ter do svobodne izbire dejavnosti oz. poklica.

Cilj predlagateljev novele - boljše zavarovanje upnikov - z zakonom ni dosežen, meni Meh. "Namen je bil dober, to je pa tudi vse. Gre za unikatno lustracijo gospodarstvenikov," je dejal, saj da zakon uvaja prepovedi in omejitve za osebe, ki še niso v nobenem postopku

Novela povzroča škodo gospodarstvu

"Z vstopom v podjetništvo sprejemamo tudi tveganja. Ni vsak insolvenčni postopek posledica barabij ali goljufij; prej so to izjeme," je dejal Meh.

Novela že povzroča škodo gospodarstvu, je še opozoril predstavnik delodajalcev, saj da je onemogočeno ustanavljanje družb, ker ni mogoče predložiti vseh dokazil, ki jih zakon zahteva.

Po pisanju današnji časnikov Dnevnik in Finance naj bi nekatera okrožna sodišča z uveljavitvijo novele 29. novembra ustavila postopke registracij.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so danes za STA povedali, da sodni register vodi postopke na podlagi vseh vlog, ki so vložene tudi po 29. novembru. V vseh zadevah, ki se nanašajo na ustanovitev, vodenje in nadziranje družb pa je "v posledici uveljavitve novele prišlo do zastoja, saj mora sodišče pridobivati podatke pri pristojnih organih, na podlagi katerih bo lahko presojalo obstoj predpostavk za predlagani vpis v register", pravijo na sodišču.

Posledično v registru na ljubljanskem okrožnem sodišču še niso izvedli nobenega vpisa, ki je bil predlagan od 29. novembra naprej in spada pod predloge, na katere vpliva ta novela.

Ajpes postopke ponovna izvaja od 1. decembra

Agencija RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) je sprva postopke registracije ustavila, s 1. decembrom pa jih ponovno izvaja na podlagi izjave bodočega samostojnega podjetnika, da zanj omejitve v zakonu ne veljajo. Resničnost izjav bo Ajpes v okviru razpoložljivosti evidenc na sodiščih in davčni upravi preverjal naknadno. Če bo ugotovil, da je bila podana neresnična izjava, bo začel z obnovo postopka. Stranka, ki v upravnem postopku poda lažno izjavo, je sicer tudi kazensko odgovorna, so spomnili na Ajpesu.

Ajpes v torek in sredo ni registriral nobenega podjetnika, v četrtek jih je 94, danes pa doslej dodatne 104, je za STA danes povedala direktorica agencije Romana Logar. Večina vlog za registracijo je bila predložena že pred 29. novembrom, saj imajo samostojni podjetniki možnost sami (in vnaprej) predlagati datum vpisa, je dodala.

Podpredsednica državnega sveta in članica interesne skupine delojemalcev Lidija Jerkič je na novinarski konferenci povedala, da so predstavniki delojemalcev v državnem svetu glasovali za veto, ker da je bilo, tudi po argumentih stroke, razvidno, da zakon prinaša več težav kot rešitev. "Namesto da bi ustanavljali nova podjetja in s tem odpirali nova delovna mesta, podjetja ni mogoče ustanoviti," je povedala Jerkičeva.

Zakon naj bi posegal v status predstavnikov delavcev

Zakonu nasprotujejo tudi zato, ker bi kaznovanje poseglo tudi v status predstavnikov delavcev v poslovodnih ali nadzornih organih družb, ob "napadih na državni svet" pa je k njihovi podpori vetu prispevalo tudi to, da "ravno ta način sprejemanja odločitev v državnem svetu kaže na to, kako pomembno je, da so v državnem svetu tudi predstavniki civilne družbe", je dejala Jerkičeva.

Naloga državnega sveta je, da na zakone pogleda na drugačen način, kot to počneta strankarska politika v DZ in vlada, je dejal predsednik državnega sveta Blaž Kavčič. Dodal je, da državni svet ni nezmotljiv, da pa so njegova stališča bolj odraz civilne in strokovne družbe. V primeru veta na ta zakon se je po njegovem mnenju izkazalo, da ima državni svet prav.

Zahtevo za oceno ustavnosti te novele je ta teden na ustavno sodišče vložila tudi vlada. Meh upa, da bo ustavno sodišče ob tem, da sta oz. bosta zahtevo vložili dve vidni instituciji države, zadevo obravnavalo čim prej.